Güncelleme Tarihi:
Öğrenciler yarıyıl tatilini nasıl değerlendirmeli? sorusunu eğitim uzmanı-öğrenci koçu Murat Aydın'a sorduk. İşte detaylar...
- Yarıyıl tatili öğrenciler için sadece; dinlenme, eğlenme, televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirme ve olarak düşünülmemelidir.
- Yarıyıl tatili; yeni eğitim dönemine hazırlanmak ve geçmiş dönemi gözden geçirmek için çok önemli bir fırsattır. Boş zaman diye adlandırılan yarıyıl tatili aynı zamanda kişilik gelişimi, bilgi, beceri ve hobi edinme için de önemli bir fırsattır.
- Yarıyılı değerlendirme listesi yapın. Yapacağınız, planladığınız her şeyi yazın ve uygulamaya çalışın. Emin olunki bundan keyif alacak ve gayet verimli bir sömestr dönemi geçireceksiniz.
- Şimdi öncelikli olarak YGS-LYS hazırlığı yapan öğrenci arkadaşlar için verimli bir sömestri dönemi nasıl olmalıdır bunu konuşalım. Çünkü YGS-LYS sınavlarına hazırlanan arkadaşlardan bize en fazla gelen sorular şu yöndedir; ‘’Bu dönemi nasıl değerlendirmeliyiz, bol bol soru mu çözmeliyiz yoksa eksik konularımız var onları mı halletmeliyiz?’’
- Hem bunlara cevap vermek hem de verimli bir dönem geçirmek için öncelikle sınava hazırlanan arkadaşlara tavsiyeler ile yazımıza giriş yapalım.
&&&
Sınava hazırlık süreci normal şartlar altında 9. sınıftan itibaren başlayan bir süreç olması gerekirken biz bunu daha çok son 1 yıl içerisinde tamamlamaya çalışıyoruz; bu da bizim için son yılı daha etkili, verimli ve zamanı daha doğru kullanarak geçirmemizi mecbur kılıyor. Son sınıf öğrencisi sınav hazırlığı yanında aynı zamanda okul yazılı çalışmalarını da birlikte yürütmek zorunda. Okulu tamamlamış mezun öğrenci her ne kadar en az 1 kez sınava (YGS-LYS) girmiş ve tecrübe etmiş olsa bile, mezun öğrenci olarak tekrar sınava hazırlanacağı yıl onun için de kritik önem taşımaktadır. Çünkü çoğu mezun öğrenci ve ailesi ‘’O’’ yılı son şans olarak görmektedir ve bu da daha büyük bir stresi meydana getirir.
Ders çalışmak; öğrencinin, zevk almadığı, kendini sadece mecbur hissettiği için yaptığı ve bu yüzden de genellikle her zaman en sona bıraktığı çalışmadır, ama bunu; düzenli yapan, alışkanlık haline getiren öğrenciler içinse bu tamamen bir görev haline gelmiş durumdadır ve neyin ne zaman yapılacağı her zaman bir plan dahilindedir.
Şimdi önümüzde yarıyıl tatili var ve biz de bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Bunun için de mutlaka elimizde zamanı iyi yönetmemizi sağlayacak bir plan olmalı.
Yarı Yıl Tatilinde Ders Çalışma:
Herkes öncelikli olarak kendi durumuna uygun bir plan yapmalıdır. 1.dönem neler halledildi, neler eksik kaldı; günü, haftayı ve 15 günlük zamanı planlamalı. Bu dönem içerisinde hem konu tekrarları olmalı hem de soru çözümleri olmalıdır. Aynı zamanda eksiği çok fazla olmayan öğrenciler de ortalama 1-2 deneme sınavı çözebilirler.
Eksik Konularınızı Halledin:
Araştırmalar; insanların öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde unuttuğunu göstermektedir. Unutmayı ortadan kaldırmanın en iyi ve en etkili yolu ise yapılacak tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hata yapan öğrenciler genel tekrar çalışmalarına ağırlık vermelidir. Eksik konularınızı öncelikle tespit edin ve gün gün planlayın, her güne konu yerleştirin ve onları mutlaka halledin. Bu planlama, sizi hem akademik hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır. Konuları planınıza yerleştirirken de en çok hata yaptığınız konular olmasına dikkat edin. Çünkü ilerleyen zamanlarda bu kadar uzun süreli bir tatil döneminiz olmayacaktır.
Soru Çözümleri Yapın:
Konu tekrarı yapmak kadar soru çözmek te çok önemlidir. Çünkü yaptığımız çalışmaları ne kadar kavradığımızı ancak çözdüğümüz soru aracılığı ile aldığımız dönütlerden görebiliriz. Her güne belli bir soru çözümü sayısı koymayı unutmayın. Çözeceğiniz soru sayısı o gün yapacağınız çalışmalara göre değişebilir; konu ağırlıklı çalışma yaptığınız bir günde çok fazla soru çözemeyebilirsiniz ama yine de en azından o günkü konuyu ne kadar öğrendiğimizi görmemiz açısından belli oranda soru çözüm çalışması yapmalıyız.
Deneme Sınavları Çözün:
Yarı yıl tatilinde yapacağınız bir diğer çalışma da deneme sınavları çözmek olmalı. Her ne kadar konuların tamamı bitmemiş olsa da en azından ders ders deneme sınavı çözümleri yapabilirsiniz. Diyelim ki; Türkçe dersini büyük oranda hallettiniz; 40’ar soruluk hazırlanmış Türkçe dersi denemeleri çözebilirsiniz. Ve mutlaka bunu yaparken de süre çalışması yapın. 40 Türkçe sorusunu eğer ilk başta 60 dakikada çözebiliyorsanız daha sonraki hedefiniz mümkünse birkaç dakika daha az sürede çözebilmek olsun.
Tatil Ve Hobi Planı:
Tatil demek tabi ki sadece ders çalışmak demek değildir; birkaç gününüzü de tatil, dinlenme ve hobileriniz için ayırmalısınız. Sadece ders çalışmakla geçirilecek bir tatil dönemi deşarj olmanızı ve dinlenmenizi engelleyecektir. Bu yüzden, planlarınız içinde kendinize ayıracağınız özel zamanlar da olmalıdır.
Kitap okumak, televizyon izlemek, internette sörf yapmak ta planlarınızın içerisinde olabilir, en önemlisi neye ne kadar zaman ayıracağınızdır.
&&&
İlk dönemi verimli geçiremedim diyen arkadaşlara da küçük bir tavsiyem olacak. Eğer; benim ilk dönemim çok iyi geçmedi, çok çalışamadım ve eksiklerim fazla diyorsanız bu yarıyıl tatili sizler için de büyük fırsat. Ama öncelikli olarak buna karar vermeniz ve inanmanız gerekir. Türkiye futbol süper liginde 2009-2010 sezonunda goller en çok 76. ve 90. dakikalar arasında atılmış. Şimdi siz cevap verin kendi sorduğunuz soruya maç bitti ve siz soyunma odasına mı gidiyorsunuz, yoksa maç halen devam ediyor ve üstelik gol atacağınız çok dakikalar mı var? Sanırım mağlup olmuş bir futbol takımı hocası ya da oyuncularının kullandığı klasik bir yorum olan ‘’artık önümüzdeki maçlara bakacağız’’ demeyi kimse istemez.
Şimdi yapacağınız tek şey geçmişi bırakıp önünüze bakmak, yürümek değil koşmak olmalıdır.
Söylediklerimizi toparlayacak olursak:
1) Öncelikli olarak bir yarıyıl tatil planı yapın,
2) Bildiğiniz konuların üzerinden geçerek tekrar yapın,
3) Eksik konularınızı halledin,
4) Soru çözerek konu pekiştirmeleri yapın,
5) Deneme sınavları çözün,
6) Kitap okuyun,
7) Yeni dönem için yeni hedefler belirleyin,
8) Kendinize, hobilerinize ve keyif aldığınız şeylere zaman ayırın,
9) Ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın,
10) Sosyal ve kültürel faaliyetlere zaman ayırın (sinema, spor, tiyatro, konser, gezi, piknik vb.)