Somalı çocuklara burs verin

Güncelleme Tarihi:

Somalı çocuklara burs verin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2014 10:00

İçim yanıyor, canım yanıyor, sözcükler acımı, acımızı anlatmakta kifayetsiz kalıyor. Kim ne derse desin ateş düştüğü yeri yakıyor. Soma’da yüzlerce can, baba, oğul, eş 400 metrenin altında hayatını kaybetti. Geride onların yolunu bekleyen bir o kadar canı yanın eş ve çocuk kaldı. Gözyaşları içinde, çaresizce çırpınıyorlar. Kimi torununa sarılıyor, kimi yavrusuna. Bir yandan da hayat devam ediyor.

Haberin Devamı

Eğitim kurumlarına bir önerim var. Somalı çocuklara babalarının eksikliklerini yaşatmayın. Onlara burs verin, okutun. Okutun ki babaları gibi çaresizce madene inmek zorunda kalmasınlar, göz göre göre yüzlerce metrenin altında yaşamını kaybetmesinler. Okutun ki, o işi babaların değil, robotların yaptığını bu ülkeye anlatsınlar. Okutun ki onları geçindirmek için canını feda eden babalarına bunu reva görenlerin hesabını sorabilsinler. Okutun ki, hem kendi haklarını, hem de yakınlarının haklarını arayabilsinler, masal anlatanlara kanmasınlar.

Bu yazı kaleme alındığında burs veren kurumlardan bazıları şöyle:

TEV’den yaşam boyu burs

Türk Eğitim Vakfı (TEV), Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden ve çalışamayacak durumda olan madencilerin çocuklarına burs verileceğini açıkladı. Vakıf, vefat eden veya çalışamayacak durumda olan işçilerin ilk, orta, lise ve yüksek öğrenim görmekte olan çocuklarına burs verecek. Burslar, genç ve çocukların öğrenim hayatları boyunca devam edecek. Türk Hava Kurumu da, “Soma şehitlerimizin çocuklarını üniversitemizde burslu okutmak istiyoruz” dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi, maden işçilerinin çocuklarına eğitim desteği verecek.

Haberin Devamı

Fenerbahçe’den 1 milyon 800 bin TL

İlk adımı atanlardan biri Türkiye’nin en büyük spor külüplerinden Fenerbahçe oldu. Fenerbahçe Spor Kulübü İcra Kurulu Başkanı Hasan Hakkı Yılmaz, ilk aşamada yönetim kurulu üyelerinin katkısıyla oluşturulan burs havuzunun, Fenerium’daki Soma tişörtlerinin satışı, ilk hazırlık maçının hasılatı ve taraftar yardımıyla büyüyeceğini söyledi. Somalı 100 çocuğun eğitiminin Fenerbahçe’den sağlanacağını açıkladı. Yılmaz, ilk aşamada Somalı çocuklar için 1 milyon 800 bin TL’lik bütçe ayrıldığını söyledi.
Türk Eğitim Derneği (TED) de, tüm Türkiye’de seferberlik çağrısında bulundu. TED başlattığı seferberlikle tüm Türkiye’yi bağış yapmaya davet etti. Kendi öz kaynaklarından da aktarım yapacağı bu nakdi yardımın yanı sıra TED Eğitim Gönüllülerine de görev çağrısında bulundu. Buna göre TED, acılı ailelere psikolojik ve eğitimsel (kitap, kırtasiye yardımları, gönüllü öğretmenlerce ders verilmesi vb.) desteklerde bulunacak. Çocukların eğitiminde kullanılmak üzere toplanılacak tüm bağışların, öğrencinin velisine TED Burs Sistemi dahilinde bir ödeme planıyla teslim edileceğini, devlet okulunda okuyan olan bir öğrencinin yıllık eğitim giderinin 1.600 TL olarak belirlendiğini açıkladı. TED; bağışlar için makbuz kesileceğini belirtilerek, bu makbuzların firmalar için vergi muafiyeti sağladığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Ücretsiz eğitim

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de, Soma’daki maden faciasında yaşamını yitirenlerin çocuklarına Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Okulları’nda ücretsiz eğitim imkanı tanınacağını açıkladı.
Başvurulması halinde ülkemizdeki tüm Küçük Şeyler Anaokulları ve Yönder Okulları da bu kazada babasını yitiren çocuklarımızı ücretisz okutacağını gazete ilanı ile kamuoyuna duyurdu.
MEV de tüm masrafları karşılıyor
Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Özçukurlu, Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin okul çağındaki çocuklarını, Türkiye’nin hangi bölgesini isterlerse yatılı ve pansiyonlu okullarda tüm masraflarını karşılayarak okutacaklarını, üniversite öğrencilerine de burs vereceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Dershanecilerden üniversite adaylarına destek

Üç büyük dershane temsilcisi ÖZ-DE-BİR, GÜVENDER ve TÖDER de, şehit madencilerimizin sınavlara hazırlanan ortaokul son sınıf ile lise 12’nci sınıfta okuyan ve mezun olmuş çocuklarının, yaşadıkları yerlerdeki veya en yakınlarındaki dershanelerinden yeni öğretim yılında ücretsiz olarak yararlanabileceklerini açıkladı. Ayrıca Soma merkezde bulunan Açı, Hedef, Körfez, Merkez ve Sınav Dershanelerine devam eden şehit madenci çocuklarının bu yıla ait kalan borçları silinecek, şehit madenci çocukları dilerlerse gelecek öğretim yılında da bu dershanelere ücretsiz devam edebilecek.
Hadi eğitim kurumları kolları sıvayın. Yüzlerce çocuk babasız kaldı. Sabah onların cebine harçlık koyacak kimse artık yok. Okullarınızın kapılarını Somalılara açın, öğrencilerinize örnek olun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!