Güncelleme Tarihi:
Hayatı boyunca hiç sinemaya gitmemiş 1 milyon çocuk beyazperdeyle tanışacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hayata geçirilen ‘Sinemaya Gitmeyen Öğrenci Kalmasın’ projesiyle, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri sinema salonlarında film keyfi yaşayacak. Beyoğlu’ndaki Grand Pera Emek Sineması’nda yapılan projenin açılışında, henüz vizyona girmeyen, Türkiye’nin 2018 Oscar adayı filmi Ayla’yı ilk kez öğrenciler izledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, projeyle birlikte sinemaya gitmeyen çocuğun kalmamasını hedeflediklerini belirterek, özetle şunları söyledi:
HAYAL DÜNYAMIZ BÜYÜYOR
Bizler kitaplarda okuduğumuzu, Savaş ve Barış'ı, Karamazoz Kardeşleri, Yüzüklerin Efendisi'ni sizler şimdi film olarak görüyorsunuz. Bir insanın vücudunda dolaşan kanı ya da bir karıncanın hayatındaki detayları anlatan filmler gibi çeşitli görsel filmlerle de dünyaya ait ne varsa bunlar önümüzde. Bir gün Everest Dağı'nın tepesindeyiz, bir gün denizin 20 bin fersah altındayız. Bir başka sinema gösteriminde İngiltere'de Kraliyet Saray'larının içerisinde dolaşıyoruz, bir başka sinema gösterimindeyse Osmanlı'nın Topkapı Sarayı'nın Harem dairesinde dolaşıyoruz. Böylece hayal dünyamız genişliyor, hayal dünyamız büyüyor ve dünyaya ilişkin ne varsa onları çok daha rahat şekilde görüyoruz. Ayrıca sevgili gençler, Türkiye gibi dünyanın kültürel olarak en zengin coğrafyalarından birisi olan, hadi tevazuu bir tarafa bırakarak söyleyeyim, dünyanın en büyük kültür hazinesi olan bu ülkenin üzerinde otuyor olmak da bize özellikle sinema alanında çok büyük atılım yapma imkanı veriyor. Bu vesileyle sinema, dizi filmleri alanında son yıllarda yaşadığımız önemli başarıları takdirle ifade etmek isterim. Bu vesileyle bir güzelliği daha burada yaşayacağız, Oscar adayı filmimiz 'Ayla'nın ilk gösterimi bugün burada hep beraber izleyeceğiz. Yönetmenine, yapımcısına, oyuncu arkadaşlarımıza da hem filmi verdikleri, hem de burada oldukları için teşekkür ediyoruz. Seyretmekle izlemek arasında fark vardır. İzlemek edilgen bir şeydir. Oturursunuz bir şeyi izlersiniz. Seyretmek ise seyrettiği şeyin içinden geçerek, o işin içerisine dahil olmaktır. Siz bugün burada bu filmi seyredeceksiniz, içinizde yaşayacaksınız."
‘AYLA’YI İLK ONLAR İZLEDİ
Gösterime filmin yönetmeni Can Ulkay ile oyuncuları İsmail Hacıoğlu ve Altan Erkekli’nin yanı sıra Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Tamer Karadağlı, Wilma Elles, Ali Sunal gibi isimler de katıldı. Türkiye’nin her ilinde, ortaöğretim öğrencilerine, bulundukları illerdeki sinema salonlarında ücretsiz film seyretme olanağı sunacak proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği ortaklığıyla yürütülüyor. Açılış konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sinema oyuncuları, yapımcı ve yönetmen 800 öğrenciyle birlikte ‘Ayla’ filmini izledi. Can Ulkay’ın yönettiği, Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu, Erken Petekkaya, Altan Erkekli’nin başrollerini üstlendiği ‘Ayla’ filmi, Türkiye’yi 2018 Oscar ödüllerinde ‘En İyi Yabancı Film’ dalında temsil edecek.
PROJEYİ DESTEKLEYEN ÜNLÜLER HÜRRİYET’E ŞU AÇIKLAMALARI YAPTI:
İsmail Hacıoğlu (Ayla filmi başrol oyuncularından): “Kimin emeği geçtiyse emeğine sağlık. Umarım böyle projeler daha çoğalır. Çünkü sinemayla tanışma yaşı diğer ülkelerde çok daha erken ama maalesef bizde 12 yaşına gelmiş kardeşlerimizin sinemaya gitmediğini görüyoruz. Bu açığın da kapanması adına çok güzel bir hareket. Sinema çok büyük bir güç. Dünyayı savaşlarla değil, sinemayla niye değiştirmeyelim? Bu salondan bir çocuk kafasına bunu takarak çıksa dünya daha güzel bir yer olur. Film, Oscar adayı. Bir maraton koştuk. Çok büyük bir işin altına imza attık. Umarız altından kalmışızdır.”
Altan Erkekli (Ayla filmi başrol oyuncularından): “Savaşsız, barış içinde yaşanacak bir dünyanın özlemiyle yetişen bir kuşak olarak gençlerin o duyguları, savaşlarda nasıl bir acımasızlığın yaşandığını gözlemlemesi adına, bu duyguyla aynı havayı soluyacağımız için çok mutluyum. Çünkü dünyada hep kötülükler savaşlardan oluyor. Sevgiyle yetişen bir dünya gençliği olsun. Ne mutlu ki şu anda biz onlarla birlikteyiz. Bu çok önemli bir proje. Sinema, tiyatro, bale bir toplum içerisinde ne kadar yaygınlaşırsa orada trafikteki ihlalden tutun da insan haklarına, doğa sevgisine kadar her şey güzelliklerle çoğalır. Sanatla yetişecek topluma bu açıdan hizmet götürüleceği için çok mutluyum.”
Orhan Gencebay (Sanatçı): “Hiç sinemaya gitmeyen çocuğun olduğuna inanamadım, üzüldüm de. Ama inşallah bundan sonra daha farklı olacak. Sinema sanat dallarının en büyüklerinden, en çok etki yapan dallarından biri. Müzik de öyle. Projeyi organize eden herkese çok teşekkür diyorum. Sayın Bakanımız da bu konuda çok duyarlı. İnşallah daha iyi olacağına inanıyorum.”
Hülya Koçyiğit (Sinema oyuncusu): “Her alışkanlığımızı küçük yaşlarda ediniyoruz. Önce ailemiz sayesinde, sonra da yaşadığımız ülkenin imkanlarıyla. Hala ülkemizde sinemaya gidip, film izlememiş çocuklarımız var. Onları düşünerek yapılan bu proje bir nevi yol göstermek, sinemaya davet etmek. Bu, en önemli iletişim aracılığıyla tanıştırmak demek. Televizyonda izliyorlar ama salon atmosferinde, sosyal bir olayın içinde hissetmeleri onları yarına daha çok hazırlayacak. Onun için böyle bir projeyi ben de destekliyorum.”
Remzi Buharalı (Emek Sanat Kültür Vakfı Genel Müdürü): “Çocuklar için çok önemli bir proje. Bu projede olmak bizleri de mutlu ediyor. Bir milyon öğrenciyi sinemalarda misafir etmek çok önemli. Sinema çocuklarımız için çok büyük bir şans. Sinemayla düşünmelerinin çocukların gelişiminde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu önemin altını çizerek Türkiye’nin dört bir yanında çocukları ilk kez sinemayla buluşturmak adına gerçekleştirilen bu projeyi çok önemsiyoruz. Yıl sonuna kadar 1 milyon öğrenciyle buluşmayı amaçlıyoruz. Projenin devamlılığını sağlayacağız.”