Güncelleme Tarihi:
LİSEDE OKUYAN ÖĞRENCİLERİN ALTERNATİFLERİ
Okullarda açılan kurslar
Temel liseler, kendi öğrencileri için valilik izni ile sadece hafta içi, ders saatleri dışında ve cumartesi günleri kurs açabilecek. Ancak bunlara, örgün eğitimine devam ediyor olsa da, dışarıdan öğrenci katılamayacak. Temel liseler eğer hafta sonu mezunlara kurs açarsa, cumartesi günü öğrencisine ders veremeyecek. Çünkü yönetmeliğe göre, örgün öğretim öğrencisiyle mezunların karşılaşmaması gerekiyor. Özel liselerde de kurslar verilecek. Ancak bunların bazıları ücretli olabiliyor. Devlet okulları ise, öğrencilerini üniversite sınavlarına hazırlamak için kurs açabiliyor. Hafta içi ders saatleri dışında ve cumartesi verilecek kurslara, başka liselerde ve açık öğretimde okuyan öğrenciler de başvurabiliyor. Kendi öğretmenleriyle kurs vermeyi düşünen liseler, ihtiyaç olması durumunda dışarıdan da ücretli öğretmen takviyesi yapabilecek. Kursların detayları okullara göre değişiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Destekleme ve Yetiştirme Kursları e-Kılavuzu’na göre, öğrenci kayıtları 21 Eylül-2 Ekim arasında alınacak. Kursların açılış/ kapanış, onay, öğretmen-öğrenci kayıt, ders programları, kazanım testleri gibi işlemler, e- kurs (http://odsgm.meb.gov.tr & eba.gov.tr) modülü üzerinden yapılacak. 9, 10, 11’inci sınıflar, en fazla üç dersten 12 saate kadar; 12’nci sınıflar ise, en fazla altı dersten 24 saate kadar haftalık kurs alabilecek. Her öğrenci için, hafta içi günde en fazla iki dersten dört saate kadar, hafta sonları ise bir günde en fazla beş dersten sekiz saate kadar kurs verilebilecek. Birinci dönem kursları 3 Ekim’de başlayıp 24 Ocak 2016’da sona erecek. İkinci dönem kurs tarihleri ise 8 Şubat-17 Haziran 2016. Yaz kursları da 20 Haziran-11 Eylül 2016 tarihleri arasında devam edecek. Okul kursları, pazar günleri verilemeyecek.
Özel öğretim kursları
Bu kurslar, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe (felsefe, sosyoloji, psikoloji, mantık) bilim gruplarında açılabilecek. Bir kurum en fazla üç dersten kurs verebilecek. Sınıflarda en fazla 16 öğrenci olacak. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışında veya cumartesi günleri eğitim alabilecek. Pazar günleri ders yapılmayacak. Dersler 07.00 ile 19.00 arasında olacak. Kurslarda her bir program için haftada en az üç, en fazla sekiz saate kadar ders verilebilecek. Özel öğretim kursları 18 veya 36 haftalık bir program uygulayacak. Kurumlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı çerçeveye göre programlarını hazırlayıp bakanlığa sunacaklar.
MEZUNLAR İÇİN ÜÇ İHTİMAL VAR
En çok kafası karışan kesim, mezunlar. Onlar için şu an üç yol bulunuyor:
Temel liselerdeki hafta sonu kursları
Temel liseler hafta sonları mezunlara kurs açabilecek. Ancak en fazla üç bilim grubundan eğitim verebilecekler. Bu yüzden de çoğu temel Lise şu an kurs açmış değil. Kurslar hafta sonları 6+2 saat ders verebilecek. Yani 6 dersin ardından etüt ve soru çözümlerine zaman ayrılabilecek. Hafta içi ders olmayacak. Sadece soru çözümü yapılabilecek. Şimdiye kadar açılan kursların fiyatları 3 bin 500 ile 4 bin 500 TL arasında.
Halk eğitim merkezleri
Halk eğitim merkezlerinde sınava hazırlık kursları ücretsiz sağlanacak. Lise mezunları, halk eğitim merkezleri aracılığıyla yaygın eğitim kurs müdürlüklerine diploma ile başvuru yapacak ve kurs şifrelerini alacak. Ders ve öğretmen tercihi yapabilecekler. Kayıt yaptıranların derslere devam zorunluluğu var. Toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’u kadar devam etmeyenlerin kaydı silinecek. Aynı dönemde başka bir kursa gidilemeyecek. MEB’in ‘Destekleme ve Yetiştirme e-Kılavuzu’nda kurslara kayıt tarihi, 21 Eylül-2 Ekim olarak açıklansa da, bazı il ve ilçelerde kayıt alınmaya başlandı. Bunlardan biri de İstanbul Esenyurt Şerife Bacı Halk Eğitim Merkezi. Burada dersler belediyenin tahsis ettiği bir binada verilecek. Dersliklerde en fazla 20 öğrenci olacak. Hafta içi ve hafta sonu şeklinde iki seçenek bulunuyor. Pazartesi, etüt ve çalışma günü, hafta içi diğer dört günde ise sabahçı ve öğlenci gruplara ders verilecek. Hafta sonları ise tam gün eğitim yapılacak. Çalışma, soru ve test kitapları bakanlık tarafından sağlanacak. Kursiyerler önce seviye belirleme sınavına girecek. Ardından seviyelere göre sınıflar oluşturulacak. Merkez, 1000’in üzerinde adaya eğitim verecek. Talep olursa belediye yeni bir yer tahsis edebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadrolu ya da sözleşmeli öğretmenler ders verebilecek. Bakanlığın oluşturduğu Kurs Modülü’ne, öğrencilerin bilgileri girilecek. Veli, çocuğunun durumunu buradan takip edebilecek.
Özel öğretim kursları
Özel öğretim kursları mezunlar için de bir alternatif. Lise ve dengi okul öğrencisinden farklı olarak, mezunlar isterse haftanın her günü ders alma imkanına sahip. Kurslar, en fazla üç dersten eğitim verecek. Bir derslikte en fazla 16 öğrenci olacak. Alınan bilgiye göre, özel öğretim kursu açmak için başvuru yapanlar bulunsa da, henüz açılan bir kurum yok. Şu an için mezunlara bu seçenek kapalı. Kurs açmak isteyenler için ise başvurular devam ediyor.
TEOG ADAYLARINA İKİ SEÇENEK
TEOG sistemi kapsamında düzenlenen ortak sınavlara girecek öğrenciler için iki seçenek görünüyor.
Okullardaki takviye kurslar
Örgün ve açık öğretimde eğitim alan ortaokul öğrencileri okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz verilen takviye kurslarına katılabilecek. Bütün okullarda uygulanan takviye kursları, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bilgi eksikliklerini gidermek, sınavlara hazırlanmalarına destek olmak amacıyla düzenleniyor. Dersler okuldan sonra ve cumartesi günleri yapılacak. Pazar günleri ise kurs olmayacak. Ortaokulların 5, 6 ve 7’nci sınıflarındaki öğrenciler en fazla 3 dersten haftalık toplam 12 saate kadar; 8’inci sınıftaki öğrenciler ise en fazla 6 dersten 18 saate kadar kurs alabilecek. Öğrenci istediği dersi ve öğretmeni internet ortamından başvuru yaparken seçebilecek. 10 öğrencinin başvurduğu her dersten kurs açılabilecek. Bir öğrenci kendi okulunda istediği dersten kurs açılmadıysa, yakındaki başka bir okula da başvuru yapabilecek. Öğrenci ve öğretmenler için başvurular e- kurs (http://odsgm.meb.gov.tr & eba.gov.tr) modülü üzerinden alınacak. Kurslar, 3 Ekim’de başlayacak. Dönüşen ortaokullarda da aynı şekilde takviye kursları verilecek. Ama bu okullar sadece kendi öğrencileri için kurs açabilecek. Dışarıdan öğrenci alamayacak. Bir öğrenci dahi seçse her dersten kurs açılabilecek. Bu kurslar da pazar günleri eğitim veremeyecek.
Etüt merkezleri
Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre etüt merkezleri 8’inci sınıfa kadar olan öğrencilere eğitim verebilecek. Bu kurumlara ilkokul ve ortaokul öğrencileri kayıt olabilecek. Etüt merkezinin amacı; ilköğretim öğrencilerinin, öğretmen gözetiminde derslerine çalışmasına, ödevlerini yapmasına yardımcı olmak.