Güncelleme Tarihi:
Akademik olarak bu kadar destek verdiğimiz çocuğumuzun okulda ve girdiği sınavlarda daha iyi sonuçlar alabimesi için doğru beslenmesine de çok özen göstermek gerekiyor. İşte çocuğumuzun daha başarılı olması için beslenmesinde dikkat edilebilecek noktalar;
Sınav günü şeker vermeyin: Kan şekerini çok hızlı yükselten beyaz şeker ihtiva eden yiyecekleri hayatından çıkarın. Krem çikolatalar ve paketli çikolatalar, akide şekerleri, lokumlar, hazır meyve suları, bisküvileri mümkün olduğu kadar evinize sokmayın. Çocuğunuzu sigaradan korur gibi bu yiyeceklerden koruyun. Çünkü bunlar kan şekerini çok hızlı yükseltir. Çok hızlı yükselen kan şekeri akabinde çok hızlı düşer ve beynin kullandığı şekerde dalgalanmalar meydana getirerek düşünme sistemi üzerine negatif etki oluşturur. O nedenle özellikle sınav günlerinde geleneksel olarak verdiğimiz şekerlemeleri artık hayatınızdan çıkarın.
Daha çok demir içerikli yiyeceklere yönelin: Demir vücutta oksijeni taşıyan ve hücrelerin kanlanmasını sağlayan en önemli mineral. Çocuğunuzun beyin kanlanmasının daha iyi olmasını istiyorsanız, demirden yana zengin yiyecekleri (kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyveler...) daha çok sofranızda bulundurun. Yılda en az bir defa çocuk doktorunuzla görüşerek demir açısından kan testlerini yaptırın.
Omega-3 dikkati arttırıyor: Bir çok bilimsel araştırmada, Omega-3 oranı yüksek yiyeceklerin sık tüketilmesinin çocuğun anlık dikkatini arttırdığı ispatlandı. Omega-3 oranı yüksek yiyecekler tercih etmek hem anlık dikkati arttırıyor hem de çocukta hiperaktivitenin daha az olmasını sağlıyor. O nedenle sofralarınızda haftada üç gün balık bulundurun. Salatalarınıza birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ekleyin. Çocuğunuzu okula gönderirken iki bütün ceviz yedirmeyi ihmal etmeyin. Semizotu gibi sebzeleri daha sık kullanın.
Güçlü bağışıklık için probiyotik içerikli yiyecekler tüketilebilir: Çocuklarınızın daha güçlü bir bünyeye sahip olabilmeleri için probiyotik oranı yüksek olan yiyecekleri tüketmeleri konusunda da dikkatli olabilirsiniz. Çünkü bağışıklığı güçlü çocuk daha az hastalanan ve okul devamı daha çok olan çocuk demektir. O nedenle bağırsaktaki iyi bakteri sayısını arttırmak için yemeklerin yanında şalgam suyu, turşu, tarhana, yoğurt gibi probiyotik özelliği olan yiyecek ve içecekleri eklemeyi unutmayın.
Sınavda sorun yaşamamak için bunlara dikkat: Sınavdan önceki gün ve sınav sabahı kahvaltısı önemli. Ertesi gün ishal, gaz ya da kabızlık gibi bir problem yaşamamak çocukların sınavda daha rahat ve daha dikkatli olmasını sağlar. O nedenle en az bir gün öncesinden, mümkünse birkaç gün öncesinden dengeli beslenmek için özen gösterin. Hazır gıdalardan ve dışarıda yemek yemekten kaçının. Yemekleri günlük olarak hazırlayın. Taze mevsim sebze ve meyveleri kullanın.
Sınavdan bir gün önce örnek beslenme planı:
Sabah: 1 dilim tam buğday ekmeği, 1 tane haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir, 5 tane zeytin, bol yeşillik, 1 yemek kaşığı tahin-pekmez karışımı.
Öğlen: 1 kase tarhana çorbası, 5-6 yemek kaşığı etli sebze yemeği, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı, 1 kase yoğurtlu semiz otu, 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu eklenmiş yeşil salata.
İkindi: 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 bardak günlük süt, 3 tane kuru kayısı, 2 tane bütün ceviz.
Akşam: 1 dilim tam buğday ekmeği, 3-4 tane fırında ev köftesi, 2-3 yemek kaşığı haşlanmış veya zeytinyağlı bir sebze yemeği, 1 kase yoğurt, 1 tatlı kaşığı keten tohumu eklenmiş salata.
Sınav sabahı kahvaltısı: 2 dilim tam buğday ekmeği, 1 haşlanmış yumurta, 1 dilim peynir, bol yeşillik (nane, maydanoz, tere, roka, domates, salatalık) 2 tane bütün ceviz, 2 tane kuru kayısı. Kahvaltıda çay içilmesini önermiyorum. 1 bardak süte 1 çay kaşığı kahve konularak kahvaltıda içilebilir.