Güncelleme Tarihi:
Sınavda kuralların yüksek sesle okunduğunu, işitme engellilerin duymadığı için başarısız olduğunu belirten Özel Sempati Sürücü Kursu Kurucusu Osman Oral, “İşitme engelliler için sınavda işaret dili bilen tercüman gerekli. Ama tüm taleplerimize karşın uzman verilmiyor, okuma yazmaları var, tahtaya yazarız, deniliyor. Engelli vatandaşlarımıza büyük saygısızlık. Aylardır sorunun çözümü için uğraşıyoruz, 7 Temmuz'da sınav var, hiçbir olumlu gelişme yok” dedi.
İşitme engelli sürücü adaylarının sınava ‘uzman görevli’yle girmelerini sağlamak için başvurmadık yer bırakmadığını belirten Osman Oral, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hantallığından şikayetçi oldu. Geçmiş yıllarda böyle bir sorun yaşamadıklarını, son bir yıldır tercüman görevlendirilmemesi yüzünden işitme engelli adayların teorik sınavları geçemeyip haklarının yandığını kaydeden Oral, geçmişte direksiyon sınavında tercüman verildiğini ancak son zamanlarda onun da kaldırıldığını anlattı. Kurslarda işitme engellilere işaret dili bilen eğitmenlerin yardımcı olduğunun altını çizen Oral sorunu şöyle anlattı:
“Bilindiği gibi teorik sınavlarda adaylara kitapçıklar dağıtılır ve ‘açınız’ denmeden kimse kapağını bile açamaz. Sınav gözetmeni okuma yazma bilen adaylara kuralları yüksek sesle okur. Yani gözleri gören bir de kulağıyla işitir. Bu böyledir. İşitme engelliler tabii ki bu anlatılanları duymuyor. Duymadıkları için de yasal düzenlemelerde işitme engelliler için uzman görevli yani işaret dili bilen tercüman bulundurulması hükmü var. Bu bir zorunluluk. Ancak son üç sınavdır adaylarımız anlamadıkları konuda dertlerini anlatabilecekleri tercüman olmadan sınava giriyorlar. Ve başarısız oluyorlar. Bu konuda talepte bulunduk, en az ilkokul mezunu oldukları, tercümana gerek olmadığı bildirildi. Gerekirse tahtaya yazılarak adayların okumasının sağlanacağı belirtildi. Kulağı duyanlara bile yüksek sesle okunması gereken sınavda işitme engelliler mağdur ediliyor. Bir tercüman görevlendirilmemesinin mantığını da anlamış değiliz. 7 işitme engelli adayımız 7 Temmuz'da 4'üncü haklarına girecekler. Uzun bir süredir sınavda tercüman bulundurulması için mücadele ediyoruz. Dilekçeyle başvurularımıza olumlu yanıt alamayacınca bu adaylarımıza avukat tuttum, noter kanalıyla dertlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdiler. Hala olumlu bir yanıt almadık. İşitme engellilerin hakları gasp ediliyor. Bu bir skandal. 5 aydır bir sorunun çözümlenmemesi Milli Eğitim Bakanlığı'nın ne kadar hantal işlediğini de gösteriyor. Bu işin peşini bırakmayacağız.”
Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, işitme engellilerin sınavında tercüman görevlendirilmesiyle ilgili sorunun çözümü için Bakanlığa yazıp görüş istendiğini söyledi. İşitme engellilerin sınavda sorun yaşamaması için gözetmenlerin gerekli ilgiyi gösterdiğini belirten yetkililer, “Bakanlıktan gelecek yanıta göre gereken yapılacak” dedi.
İşitme engeliler diğer özürlüler gibi H sınıfı ehliyet alıp araç kullanabiliyor