Güncelleme Tarihi:
SINAVA başlamadan kitapçık türünü işaretlediğinizden emin olun. Sınavın ilk dakikalarında heyecanlı olmanız çok normal. Heyecanınıza değil, sorulara odaklanın. Bir süre sonra kendinizi sınava kaptıracak ve sürenin nasıl bittiğini anlamayacaksınız.
İşaret koyun
Sınavda boş bıraktığınız ya da emin olamadığınız soruların yanına belirgin işaretler koyun ki soruları bitirip geri döndüğünüzde hiçbirini gözden kaçırma ihtimaliniz kalmasın. Bir sizi çok zorluyorsa fazla zaman kaybetmeden ve soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçin. Bir soruyla fazla uğraşırsanız hem zaman kaybedersiniz hem de soru kafanıza kazındığı için diğer sorulara odaklanmanız zorlaşır. Kodlama yaparken hem kitapçıktaki soru numarasını hem de optikteki soru numarasını kontrol edin ki yanlış işaretleme ihtimali olmasın. Böylece boş bıraktığınız soruların sizi yanıltma ihtimali de kalmaz.
İyi okuyun
Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Moralinizi bozmayın ve sınava devam edin. Unutmayın ki soru diğer adaylara da zor gelmiştir. Dikkatiniz dağılırsa ve soruyu anlayamadığınızı hissederseniz soruyu defalarca okumak yerine arkanıza yaslanıp 5-10 saniye gözlerinizi kapatın. Dikkatinizi daha kolay topladığınızı göreceksiniz. Soruyu sonuna kadar okuyun. Sonuna kadar okumazsanız, sizden ne istendiğini anlayamazsınız.
Bilmediğini boş bırak
Zamanı kontrol edin. Unutmayın, sınava cep telefonu ve hesap makineli saatle giremezsiniz. İşlemleri mümkün olduğunca kalemle yapın. Zihinden yaptığınız işlemlerde yanlış sonuca varabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Unutmayın, üç yanlış bir doğruyu götürür.
Süreyi iyi değerlendirin
Sınavda alışkın olduğunuz kitapçık sırasını takip edin. Sırada değişiklik yapmak sizi olumsuz etkileyebilir. Sonuca değil sürece odaklanın. Sınav sonucunu düşünmek yerine, süreyi iyi değerlendirmeye çalışın. Etrafınızdakilerle ilgilenmeyin. Diğer adayların hızlı ilerlemesi, cevaplarının doğru olduğu anlamına gelmez. Çevrenizi izlemek dikkatinizi dağıtır, zaman kaybettirir. Sınavı erken bitirirseniz, yaptığınız işlemleri, optik formdaki işaretlemeleri kontrol edin. Sınav bitiminde optik formu teslim ederken yine kitapçık türünü işaretleyip işaretlemediğinizi kontrol edin.
ÇOK ERKEN GİTMEYİN |
VELİLER DİKKAT: KAYGILARINIZ ÇOCUĞUNUZA YANSIMASIN |
BİLFEN Okulları Rehberlik Koordinatörlüğü uzmanlarından anne babalara öneriler:
Belki çocuğunuz kadar hatta daha da fazla kaygılısınız. Ama anne-baba olarak kaygınızı kontrol altına almalısınız.
Çünkü kaygınız çocuğunuza da bulaşır.
Sınav sonucunun belirsizliğinden dolayı gerilim yaşayan çocuğunuzun omuzlarına bir de sizi hayal kırıklığına uğratma endişesini yüklemeyin.
Çocuğunuzun sınava verdiği anlamın sizin bakış açınızdan fazlasıyla etkilendiğini, siz kaygılı iseniz çocuğunuzun da o kadar kaygılı olacağını unutmayın.
Bu süreçte farkında olmadan, çocuğunuzu motive etmeye, performansını artırmaya çalışırken, bazı davranışlarınız ve ifadeleriniz ona zarar verebilir:
Ona olan güveninizi, başaracağına olan inancınızı göstermeye çalışırken aslında sürekli sınavdan bahsettiğinizin farkına varmayabilirsiniz. Kurduğunuz cümleler ne kadar olumlu da olsa konuyu kendisi açmadığı sürece çocuğunuzla sınav hakkında konuşmayın.
"Sana güveniyorum, boşuna endişeleniyorsun, ben senin kazanacağından eminim" gibi olumlu cümleler bile çocuğunuzun kaygısını, başaramama endişesini artırabilir.
Sınav öncesinde özgüven, bilgi kadar önem kazanır. Çocuğunuzun güvenini zedeleyecek eleştirilerden, yorumlardan kaçının. Kıyaslama yapmak, geçmişe yönelik eleştiri yapmak bu dönemde çocuğunuz üzerinde tahmin ettiğinizden daha fazla olumsuz etki yaratır.
Sınavla ilgili olumsuz düşünmemesi gerektiğini sürekli vurgulamak çocuğunuzun bu ihtimale daha fazla odaklanmasına sebep olur. Sözlerden daha ziyade, kafasını dağıtacak aktivitelere yönlendirin, farklı gündem maddeleri yaratın.
Puanların eşitliği halinde SBS’ye bakılacak
Genel müdürlük tarafından tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılıyor. Ortaöğretim puanlarının eşit olması halinde 8. sınıf SBS puanı, eşitliğinin devamı halinde 7. sınıf SBS puanı, yine eşit olması halinde, 6. sınıf SBS puanı yüksek olana öncelik veriliyor. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınıyor.SIRALAMA AÇIKLANSIN
SBS, sıralama sınavı olmasa da ilköğretim 8’inci sınıf sonunda Bakanlık bir sıralama yapmak zorunda. Çünkü, sınavla öğrenci alan liselere öğrenci yerleştirmek zor olacak. Bu nedenle Bakanlık öğrencilerin ülke ve il genelinde sıralamasının nerede olduğunu açıklamak zorunda. Çünkü, öğrenci buna göre eksiğini bilecek, bütün içindeki yerini saptayacak.
Sınavın amaçlarından biri öğrencilerin dershanelere gitmesini engellemek, okul dışında başka arayışlar içinde olmamasını sağlamaksa başarı sıralaması mutlaka verilmeli. Başarılarıyla ön planda olan okulları ve başarısız okulları veliler de bilmeli.