Sınavda 100 alanların 10 ortak özelliği

Güncelleme Tarihi:

Sınavda 100 alanların 10 ortak özelliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2015 09:25

Sınavdan sürekli 100 alan öğrencileri iyi gözlemleyin. Dikkatli bakarsanız bu başarının ardındaki şu ‘sır’ları görebilirsiniz: Özgüven, motivasyon, planlı çalışma, zihin haritası, stres kontrolü...

Haberin Devamı

1- ÇALIŞMA PLANI YARAT
İngiliz eğitim portalı studentwire.co.uk’de yer alan önerilere göre elde bir çalışma çizelgesi olmadan tüm dersleri ve günlük hayatı organize etmek gerçekten zor. Bu yüzden de sınavdan A (100) almaya alışmış öğrencilerin uydukları bir çalışma çizelgeleri olur ve bunları olabildiğince uygulamaya çalışırlar. Böyle bir yöntem belki ilk etapta zor gelebilir. Fakat sen de bir çizelge yapıp birkaç hafta buna uyabilirsen, motivasyonunun arttığını ve sonuçların daha iyiye gittiğini göreceksin.
Eğer elinde bir çizelgen varsa ve yine de 100 alamıyorsan, programlamayı iyi yapmıyorsun demek. Çizelgen çok esnek ya da aşırı sıkı olmasın. Arada uyamadığın bölümler olabilir. Bunları tamamlamaya çalış. Her şeyden önce kendini kandırmadan bir çalışma planı yap.

Haberin Devamı

2- ÖĞRENME TİPİNİ BELİRLE:
GÖRSEL Mİ, YAZILI MI?

Herkesin aynı şekilde öğrenemeyeceği, bir gerçek. Her şeyden önce nasıl daha iyi öğrendiğini belirle. Görsel, işitsel, yazılı ya da okumalı öğrenmeye daha yatkın olabilirsin. Üniversite zamanına kadar bunu anlayamamış öğrenciler var.
Önce verimli öğrenme yolunu belirle. Sınavda sürekli yüksek not alan öğrencilerin pek çoğu doğru öğrenme yöntemlerini kavramış olur. Sen de çok geç kalma.

3- GEREKTİĞİ ZAMANLARDA MOLA VERMEYİ ÖĞREN
Beynimizin “Artık ara ver” dediği zamanı bildiğimizi zannedebiliriz. Fakat bazen bunu anlamak sanıldığı kadar kolay olmaz. Düzenli çalışmak ve ‘gerektiği zaman’larda mola vermek, bilgilere hafızamızda kalıcı yer açmak için gerekli.
Bilimsel araştırmalara göre mola sırasında küçük egzersizlerin beyindeki aktivitelerin düzenlenmesinde çok büyük işlevi var. Her 45 dakikada bir ara verip odada kısa bir yürüyüş yapabilirsin. 100 alan öğrencilerin en büyük istikrar sırlarından biri de ‘ne zaman ara verileceğini bilmelerinden’ geçiyor.

4- ZİHİN HARİTASI YAP
Kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak için yapılan diyagramlara (şema), zihin haritası deniliyor. 1960’lı yıllarda İngiliz eğitim danışmanı ve yazarı Tony Buzan’ın geliştirdiği bu yöntemle öğrendiğimiz bilgiler kâğıdın üzerinde somutlaşan yazılar haline geliyor.
Zihin haritası hafızayı güçlendirmek için anahtar bir yöntem. Bu sayede düşünceler ve kelimeler arasındaki bağlantıları daha iyi görebilecek ve sınavdayken zihninde uçuşan bilgileri yakalayıp kâğıda daha rahat aktarabileceksin. Sınavdan 100 almayı başaran öğrencilerin sırlarından biri de bu. Daha düzenli ve bağlantıları gören bir zihin...

Haberin Devamı

5- TEMEL BAŞARI SIRRINI UNUTMA :
PRATİK, PRATİK, PRATİK

Evet, bu en çok duyulan öneri olabilir. Ancak bu durum doğru olmadığı anlamına gelmiyor. 100 alan öğrencilerin başarısının altında da temel olarak bu yatıyor. Eğer ille de bir ‘sır’ istiyorsan şunu söyleyebiliriz: Derste daha önce çıkmış sorulardan kendine bir sınav hazırla ve belirlenen sürede cevapla. Bu sayede sınav formatını görmüş ve kendini sınamış olacaksın.

6- İŞBİRLİĞİNDEN KAÇINMA
Sınavda herkes kendisinden sorumlu. Ancak sınav öncesinde güvenilir arkadaşlarla bilgi alışverişinde bulunmak da 100 alan öğrencilerin genellikle yaptığı bir aktivite. Burada kritik nokta, güvenilir öğrencilerle bir araya gelmek. Bu sayede hem ne öğrendiğini görecek hem de eksiklerini fark edeceksin.

Haberin Devamı

7- ÇALIŞIRKEN TEK KAYNAĞA BAĞLI KALMA
Sınav için sana verilen tek bir kaynaktan ders çalışmak, hafızayı zenginleştirmek açısından doğru değil. Bir konu üzerinde, örneğin tarih dersi için Fransız İhtilali’ne çalıştığını varsayalım. Kaynak kitaplar bu konudaki en güvenilir bilgiyi sunabilir. Ancak bu ihtilal üzerine çekilmiş iyi bir belgesel izleyerek de tarihleri ve olayları daha rahat anımsayacak, ayrıntıların beyninde daha kalıcı olduğunu göreceksin.

8- SINAV GÜNÜ STRESİNİ YEN
Ne kadar çalışmış olursan ol sınavlar her zaman stres kaynağı. 100 alan öğrenciler özellikle o gün panik yapan arkadaşlarından uzak durur, sınav hakkında düşünmek yerine rahatlamaya çalışır, güçlü bir kahvaltı eder. Sınava başlamadan önce soruların tümüne kısaca göz gezdirir. Birbiriyle bağlantılı olabilecekleri belirler, kafasında bir yapı oluşturduktan sonra cevaplamaya başlar. Kimi zaman plansızca verilen ve sayfalardan taşan uzun cevaplar sınavı değerlendirenleri sıkabilir.
Önemli olan sorulan ne ise tam olarak ona cevap vermek ve konunun dışındaki ayrıntılara çok girmemek.

Haberin Devamı

9- DERSE GÖRE ÇALIŞ
Her dersin, hatta her konunun kendine özgü çalışma yöntemleri bulunuyor. Test üzerinden çalışılabilecek konular olduğu gibi, örnek vaka göstermek gereken hukuk dersleri de olabilir.
Çok uzun notlar yerine konuyu özetleyebilecek ve hatırlatıcı kısa cümleler de sınavda istenilenleri vermeni kolaylaştırır. Sürekli 100 alan öğrenciler farklı derslere nasıl yaklaşmalarını gerektiğini iyi bilir.

10- KENDİ YÖNTEMİNİ GELİŞTİR
100 alan her öğrencinin kendine ait işe yarar yolları olabilir. Sen de sınavlarda daha iyi not almanı sağlayacak yöntemler geliştirebilir, kendi sırrına sahip olabilirsin.

MÜCADELEYİ SEVİYOR AZİMLERİNİ KORUYORLAR
Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Cemil Öztürk, başarılı öğrencilerin özelliklerini sıralıyor:
* Motivasyonlarını korumayı biliyorlar.
* Sonuç odaklılar.
* Mücadeleyi seviyorlar.
* Özgüvenleri yüksek.
* Stratejilerini hedeflerine göre belirliyorlar.
* Çalıştıkları alana yönelik pozitif tutuma sahipler.
* Alanlarını seviyor ve önemli buluyorlar. İlgi alanlarına göre seçimler yapıyorlar.
* Duygusallıklarını kontrol altına alabiliyorlar.
* Pratiğe özel zaman ayırıyorlar.
* Kendilerine göre çalışma düzeni oluşturabiliyorlar.
* Azimlerini kolay kolay kaybetmiyorlar.
* Her zaman başarılı olamayabileceklerinin farkında olarak çalışıyorlar.
* Streslerini kontrol ediyorlar.

Sınavda 100 alanların 10 ortak özelliği

Haberin Devamı

Unutkanlık

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emir Ruşen, gençleri de etkileyebilen unutkanlığın özelliklerini şöyle anlattı:
Çok kişinin hafızasında yavaşlama oluyor. Gençlerde görülen unutkanlığın altından ise sıklıkla modern yaşam tarzının getirdiği psikolojik sıkıntılar ve hastalıklar (depresyon, kaygı, uyum bozukluğu gibi) çıkıyor.
Bazı vitamin eksiklikleri (vitamin B12 ve folat) ve guatr bezi bozuklukları da gençlerde unutkanlığa neden olabiliyor ve bu faktörlerin detaylı olarak araştırılması gerekebiliyor.
Günümüzde özellikle çalışan kişilerde unutkanlık şikâyetine çok sık rastlanıyor. Bazen de bu şikâyetler akla Alzheimer hastalığını bile getirebiliyor. Hem hafızayı korumak hem de Alzheimer hastalığından korunmak için alınabilecek bazı yöntemler şöyle özetlenebilir: Düzenli günlük egzersiz yapmak, sosyal aktivitelere katılmak, zihni aktif tutmak, yeni dil öğrenmek, zeytinyağı, sebze-meyve ağırlıklı Akdeniz diyetiyle beslenmek, katı yağlardan uzak durmak, aşırı kilo alımından kaçınmak.

Sınavda 100 alanların 10 ortak özelliği

Ne zaman puan kaybı yaşanır?

2014 ÖSYS’de herhangi bir yükseköğretim programına ÖSYM tarafından yerleştirilen bir aday kayıt yaptırmasa ya da kaydını dondursa 2015 ÖSYS’de puan kaybına uğrar mı?
ÖSYM tarafından merkezi sistemle yerleştirilen öğrenciler, bir sonraki yıl sınava girdiklerinde kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın OBP’sinin çarpılacağı katsayı yarı yarıya düşürülür.
2014 ÖSYS’de ÖSYM tarafından herhangi bir açıköğretim programına yerleştirilen bir aday, 2015 ÖSYS’ye girdiğinde puan kaybına uğrar mı? Açıköğretim programlarından birine yerleştirilen öğrenci, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın bir sonraki yıl sınava girdiğinde puan kaybına uğramaz.
Merkezi sistemle bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilir mi? Sınavsız Geçiş de dahil merkezi yerleştirme sonunda açıköğretim programları hariç bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuruda bulunamaz.

Sınavda 100 alanların 10 ortak özelliği

Google’dan bilişim ve teknoloji yarışması

Çevrimiçi bilim ve teknoloji yarışması olan ‘Google Science Fair 2015’ başvuruları alınmaya başlandı. 13-18 yaş aralığında bireysel veya proje grubu başvurularına açık olan yarışmaya Türkçe dilinde de katılmak mümkün.
Uluslararası eğitim kurumlarının da destek verdiği organizasyonda mühendislik ve doğa bilimleri de dahil olmak üzere farklı kategorilerdeki bilim projeleri için ödüller verilecek. Finale kalan 20 aday ABD’deki Google merkezini ziyaret edip jüriye projesini tanıtacak. Yarışmanın büyük ödülü, 50 bin Dolar’lık Google bursu. Eğer bursu bir ekip kazanırsa, ödül katılımcılar arasında bölünecek. Adayların yapması gereken, internette www.googlesciencefair.com/tr adresine kayıt olmaları. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 19 Mayıs 2015 olarak açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!