Sınava bir adım kala önerileri

Güncelleme Tarihi:

Sınava bir adım kala önerileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2022 10:51

Sınavlar, eğitim sisteminde öğrenciler ve aileler ile okula, eğitimin her bir öğesine ve özellikle sonuçlarına ilişkin geribildirim sağlamanın en etkili yöntemlerinden biridir. Eğitim varsa sonuçlarının sınaması olacaktır. Kısacası, hangi düzeyde ve kapsamda olursa olsun bir eğitim yapılıyorsa, süreçte ve sonunda öğrenme durumlarının sınaması bir gerekliliktir. Sınamanın temel aracı ise sınavlardır. Sınavlar, kişilerin belli bir alana ilişkin bilgi ve becerilerini test etme işlemidir.

Haberin Devamı

Aldığımız eğitimler sonucunda sahip olduğumuz kazanımların derecesini sınavlar belirliyor. Dolayısıyla, bilgisini kanıtlamak ve bilgi sahibi olmanın mükâfatını almak isteyen her öğrenci için sınavlar oldukça önemlidir. Sınavda başarılı olmak ise sadece sınav anıyla ilgili değil; bütüncül bir sürecin sonucudur. Sınavda başarılı olmak için bu süreç aslında 3 aşamadan oluşuyor:
1- Sınava hazırlık süreci
2- Sınav öncesinde yapılması gerekenler
3- Sınav anında yapılması gerekenler

KARAMSAR OLMAYIN
Sınava hazırlık süreci öncelikle iyi bir planlamayı gerektir. Programlı ve disiplinli bir çalışma ile zamanı iyi yöneterek çalışılırsa konular yeterince tekrar edilebilir ya da yeterince test çözülebilir. Sınavda başarılı olmak için moral bozucu düşünceleri terk etmeli ve karamsarlıktan kurtulmalısınız. Bu düşüncelerden kurtulmak için sınavda başarılı olmanın size neler kazandıracağına odaklanarak motivasyonunuzu hep üst seviyede tutmalısınız.

Haberin Devamı

ÇALIŞMAYA ODAKLANIN
Sınavlara hazırlık sürecinde beynin zinde olması da önemlidir. Spor yapmak, bulmaca çözmek ve zeka oyunları oynamak gibi alıştırmalar ile beyni zinde tutabilirsiniz. Bu tür etkinlikleri çalışma planınıza dengeli biçimde eklerseniz ders çalışma molalarınızı da verimli değerlendirmiş olursunuz.
Sınava az bir zaman kala sınav öncesi, bütün sürecin en önemli aşamalarından biridir. Bu süreçte sınava odaklanmak yerine çalışmaya odaklanmak daha doğru olacaktır. Çalışma temposunu azaltmak ya da bırakmak yerine daha önceki uygulanan programa bağlı kalarak çalışmayı sürdürmek daha uygun olacaktır.

UYKU VE BESLENMEYE DİKKAT
Sınava kısa bir süre kala uyku düzenimize dikkat etmek önemli bir konudur. Sınava yaklaşırken çok erken ya da çok geç yatmak doğru değildir. Yeterli uykuyu alamayan kişiler okuduğunu anlama konusunda güçlük çeker, soruları tekrar tekrar okumaya ihtiyaç duyar. Bu da zaman kaybına yol açar ve sınav süresinin etkili kullanılamamasına neden olur.

Sınava az bir zaman kala beslenmeye dikkat etmek de önemlidir. Daha önceki beslenme düzenimize uygun besinler tüketmek iyi olacaktır. Sınav öncesinde ağır yemekler yemek kadar hiçbir şey yememek de beslenmemizi, dolayısıyla da metabolizmamızın düzenini olumsuz etkileyebilir.

Haberin Devamı

DENEME SINAVLARINI HATIRLAYIN
Sınav anında öncelikle bilmeniz gereken bu sınava ilk kez girmediğinizi hatırlayın. Çünkü o ana kadar pek çok deneme sınavına katıldınız. Sınavda başarılı olmanın en önemli ipucu heyecanını yenmektir. Sınavda heyecanını yenmeye yönelik alıştırmaları da sınava hazırlık sürecinde öğrenmiş olmalısınız.

ZAMANI ETKİLİ KULLANIN
Sınav anında zamanı etkili kullanmaya özen gösterin. Bunun için öncelikle bildiğiniz ve rahatlıkla cevapladığınız soruları yapın. Cevaplamakta zorlandığınız sorulara takılırsanız 5-10 soruluk zamanın kaybolmasına neden olabilirsiniz. Tüm soruları bitirdikten sonra zaman kalırsa atladığınız sorulara dönüp düşünmek daha doğru olacaktır.

Haberin Devamı

CEVAPLARI BİRİKTİRMEDEN İŞARETLEYİN
Sınav anında soruları doğru yapmak kadar önemli olan bir diğer konu da cevapları cevap kâğıdına doğru işaretlemektir. İşaretlemelerinizde kaydırma yapmadığınızdan mutlaka emin olun. Tüm soruları bitirdikten sonra cevapları işaretlemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Hele de zaman dolmak üzereyse cevap kâğıdına yapacağınız işaretlemelerinizde hata ortaya çıkabilecektir. Bu nedenle cevaplarınızı biriktirmeden düzenli olarak cevap kağıdına aktarmayı unutmayın.

SEÇENEKLERİ İNCELEYİN
Soruları cevaplarken aceleci davranmayın. Daha önceden çözdüğünüz sorulardan hareketle seçenekleri görüp zaman kazanmak için hemen işaretlemeyin. Sorunun tamamını okuyup soruda ne istendiğinden emin olun. Ardından seçenekleri inceleyerek kararınızı verin.

Haberin Devamı

MOTİVASYONUNUZU YÜKSEK TUTUN
Sınavlar hayatın bir parçasıdır. Sınavlarda başarılı olmak planlı ve programlı çalışmayı gerektiren ciddi bir süreçtir. Her bireyin yeteneği ve kapasitesi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla bireylerin çalışma ve sınava hazırlanma süreçlerinde de farklılıklar olabilir. Kendimize uygun hedefler doğrultusunda motivasyonumuzu her zaman yüksek tutarak çalıştığımızda sınavlarda başarı kaçınılmaz olacaktır.

Unutulmamalıdır ki, başarı hazırlıklı olana gelir.

PROF. DR. ERTEN GÖKÇE KİMDİR?
Prof. Dr. Erten Gökçe, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm başkanıdır. Etkili öğretmenlik, hedefe odaklanma ve başarı, öğrencilerin akademik başarılarının artırılması ve eğitimde program geliştirme konularında çalışmalarını sürdürüyor.

BAKMADAN GEÇME!