Sınava az kaldı Öğrenciler ne yapmalı?

Güncelleme Tarihi:

Sınava az kaldı  Öğrenciler ne yapmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 12:13

Diyelim ki tatile gideceksiniz ve önünüzde çok az zaman kaldı. Rehberlik Koordinatörü Kemal Çay bu süreçte ‘bavul’unuza neler alıp neler almamanız gerektiğini anlatarak sizi bir ‘sınav provası’na davet ediyor.

Haberin Devamı

Sınava az kaldı  Öğrenciler ne yapmalı
Öncelikle konu başlığındaki 'az' ifadesi izafi bir kavram olduğu için ne kadar az, onu belirterek yazımıza başlayalım isterim. Sınava günler kaldı.
Diyelim ki tatile gideceksiniz ve çok az vaktiniz kaldı, ne yapardınız?
Eğer kışın kayak yapmaya Kartaltepe’ye gidecekseniz ya da bir yaz tatilinde Bodrum’a gidecekseniz... Yurt dışında hiç gitmediğiniz bir kültür şehrine, mesela Roma’ya gidecekseniz, nasıl hazırlanırdınız?
Elbette ki yukarıdaki her bir tatil hazırlığı farklı olacak. Birinde kışlıklarınızı ve paltonuzu alırken diğerinde mayonuzu hazırlarsınız. Bir diğerinde ise o yerdeki gezilebilecek önemli yerleri belirlemeye çalışırsınız.
İşte tam da bu noktada sınava az kala kesinlikle yapılmaması gereken bir hususu anlattıktan sonra yapmamız gerekenleri burada paylaşmak istiyorum. Eğer inşaat mühendisliği hedefliyorsanız ve henüz fizik konularında eksikleriniz olduğunu düşünüyorsanız bu süreçte tarih konu eksiklerinizi kapatmaya harcadığınız zaman, fizik eksiklerinizi kapatmaya harcadığınız zamanla aynıysa, burada bir taktik hatası var demektir.
Çünkü 1 fizik netiniz, 3 tane tarih netinden alacağınız puana karşılık geliyor. O nedenle öncelikle gitmek istediğiniz bölümlerin soru katsayılarını kısaca incelemelisiniz. Çıkması kesin sorular Peki bu sürede neler yapılabilir ya da neler yapmalıyız ki bu kısa zamanı en etkili şekilde değerlendirelim?

Haberin Devamı

1- Öncelikle bu zamana kadar konu eksiklerinin tamamlanmış olması gerektiğini belirtmek istiyorum.
Eğer henüz bitirmediğiniz konular varsa hiç vakit kaybetmeden bu eksiklerinizi tamamlamalısınız (sınava 3 gün kalıncaya kadar).

2- Konu eksiği bulunmayan öğrencilerin ise her gün en az bir deneme sınavı çözmeleri gerektiği düşüncesindeyim. Ancak burada seçilen denemelerin, sınavda çıkacak tüm konuları içeren, güvenilirliği ve geçerliliği yüksek deneme sınavları olması çok önemli.
Ayrıca çözeceğiniz denemelerin içinde son 10 yılda çıkmış sorular kesinlikle olmalı, çünkü sınavda gerçekten önceki yıllara benzer sorular çıkıyor. Bunun dışında, müfredata yeni eklenen konulardan ekstra soru çözün mutlaka. Onlardan soru çıkması kesin diyebilirim.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK OLARAK ÇOK ETKİLİ BİR YÖNTEM

Tüm bu süreçte bilişsel olarak sınava hazırlıkyaptığımız gibi duygusal olarak da hazırlanmalıyız, yani psikolojimizi ve motivasyonumuzu da yüksek tutmalıyız.
Sınav psikolojisini atlatabilmek ve aynı zamanda hazırlık sürecinde çok etkili olduğunu gördüğüm bir yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.
15 Mart Pazar günü saat 10.00’da sınav var, bunu biliyoruz. Peki sınav sabahı nasıl olacak?
Ortalama bir planlama yaparsak saat 7 gibi kalkılacak, saat 8 gibi kahvaltı yapılmış olacak. Saat 8.30 gibi evden çıkacak ve en geç 9.30 gibi sınava gireceğiniz okulda olacaksınız ve son 15 dakika kala okula gireceksiniz.
Sanırım bu veya buna benzer sahneler yaşanacak.

Haberin Devamı

Aynı saatte kalkın

Benim sınava girecek arkadaşlara önerim, son bir hafta aynı bu programı uygulamaları.Sanki her gün sınava gider gibi aynı saatte; 7.00’de kalkalım, kahvaltı yapalım, hazırlanalım. Mümkünse dershane ya da okulda aynı saatte yani saat 10’00 da bir hafta boyunca deneme yapalım. Hatta uçlu kalem değil normal kalem ve de optik kullanalım. Böylelikle hem psikolojik hem de biyolojik olarak sınava hazır olacaksınız ve kendinizi aşağıdaki 5 temel başlıkta değerlerlendirme imkânı bulacaksınız.

1- Yalnız başımıza çözdüğümüz denemelerde de zaman tutulmalı. Denemelerde zaman kullanımını gözden geçirip, yetiştirememe durumu varsa, çözüm yolları bulunmalı.

Haberin Devamı

2- Optik formu doldurmada doğru pratik geliştirme önemli. İşaretlemeyi hangi aralıklarla yapmamız gerektiği konusunda kişisel bir tavır belirleriz.

3- Denemeleri gerçek sınavın provası olarak görmeli ve ona göre ideal sınav çözüm yöntemimizi belirlemeliyiz. Hangi testten başlayacağımız, testlere ayıracağımız süre, denemelerde belli olmalı.

4- Deneme yaparken bütün konuları baştan sona tekrar etmiş olursunuz ve yanlış yaptığınız sorular size eksik olduğunuz konular hakkında ciddi bilgiler verir.

5- Değerlendirme sonucunda yaptığımız yanlışların dikkat eksikliğinden mi yoksa konuları iyi öğrenemediğimizden mi olduğunu tespit etmeliyiz. Her soru için gereken tamamlamaların yapılması gerekir. Böylelikle hata payınızı azaltabilirsiniz.
Unutmayın ki sınav, kişiliğinizi değil bilginizi ölçer. Sınavı bir ölüm-kalım savaşı gibi görmek ya da farklı anlamlar yüklemek sizin kaygı ve motivasyonunuzu etkiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!