Güncelleme Tarihi:
Üniversiteye girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girmeye hak kazanan 1 milyon 223 bin 580 aday sınav için gün sayıyor. Adaylar, 13-14 ve 20-21 Haziran’da yapılacak LYS’lerde ter dökecek. Son hazırlıklar yapılırken uzmanlar önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Sınav öncesi beslenme. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı’na göre, “Öğrenciler sınav öncesi ve sınav sabahı yoğun stres içinde oluyorlar. Stres ve heyecan ise insan vücudunun enerji tüketimini artırıyor.”
Uzmanlar uyarıyor: Sınavlarda hiçbir besin başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemez. Öğrencilerin, özellikle bugünlerde beslenme kurallarına uymaları oldukça önemli.
İşte sınav öncesi beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler:
1-İLK ADIM KAHVALTI
Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı edilmeli. Gece boyu açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılır, baş ağrısı ve yorgunluk oluşur. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, süt, taze sıkılmış meyve suyu yanında peynir, yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz veya meyve gibi dört besin grubunda yer alan gıdalardan oluşan bir mönü bulunmalı.
2-ŞEKER YERİNE SÜTLÜ TATLI
Ders çalışırken, şeker ve şekerli yiyecekler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler ile kuru meyvelerin tercih edilmesi önemli.
3-AÇIKTA SATILAN YİYECEKLERİ TÜKETMEYİN
Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değil. Ayrıca, uygunkoşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan yiyecekler kesinlikle alınmamalı.
4-GAZ YAPICI BESİNLERE DİKKAT
Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinlerin, lif ve yağ içeriği yüksek yiyeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalı.
5-ALGI İÇİN A VE C VİTAMİNİ
Halk arasında şeker ve şekerli besinlerin dikkati ve algılamayı arttırdığına yönelik yanlış inanışlar bulunur. Oysa karbonhidrat yönünden zengin bu besinler, tersine gevşemeye neden olur. Sınav öncesi ve sırasında bunlar yerine, kuru üzüm, erik, incir ya da A ve C vitaminlerinin zengin olduğu taze meyve ve sebze gibi besinler tercih edilmeli.
Fırında veya ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz protein içerikleri nedeniyle uyanık kalmayı ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. İçerdikleri yağ asitleri beyin hücrelerinin çalışmasında önemli rol oynar. Bunlar bol bol tüketilmeli.
7-YAĞ VE TUZDAN KAÇININ
sınav esnasında susamaya neden olacak yağlı ve tuzlu besinlerden kaçınılmalı. Sınavda su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suyunun hem sıvı ihtiyacını karşılayacağı, hem de konsantrasyonu arttıracağı unutulmamalı.
8-KAFEİNDEN UZAK DURUN
Kafein içeren yiyecekler adrenalinin serbest kalmasına böylece stres düzeyinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle günlük tüketimin en fazla 2 fincan kahve/ çay ile sınırlandırılması önemli.