Güncelleme Tarihi:
Yarı yıl tatili yaklaştı fakat sınavlardan dolayı öğrencilerde stres de arttı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, bu dönemde öğrencilerin enerji seviyelerini yükselteceği düşünülen çikolata ve enerji içeceklerine yöneldiğine değinerek, bunun uzun dönemde sağlık sorunlarına ve sınav performansı üzerinde olumsuz etkilere dönüşeceğini söyledi. Sınav dönemlerinin öğrenciler için aralıksız, uzun ve yoğun günler yarattığını belirten Karagonlar, “Birçok öğrenci bu dönemde sadece ders çalışmak ve iyi not almak üzerine odaklanır. Yemek yemeye bile vakit ayırmak istemez. Ama bu dönemde beslenmeye dikkat etmek sınavlardaki başarıyı yükseltmek için kilit olabilir” dedi.
Öğrencilerin bu dönemde hızlı ve sağlıksız öğünler tercih ettiğini de vurgulayan Karagonlar, dengeli ve sağlıklı beslenmenin beynin fonksiyonları için çok önemli olduğunu ifade etti. Karagonlar, “Rafine şeker içeren, boş kalorili, vitamin ve mineral açısından yoksun gıdalar ile yetersiz beslenme, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetini azaltır, Gün içinde yorgun hissetmemize yol açar. Bu dönemde vücudunuza doğru besini vermek ve ona iyi bakmak gerekir. Bunun için güne iyi bir kahvaltıyla başlanmalıdır. Özellikle kalsiyum, magnezyum, B ve C vitaminleri ders çalışırken ihtiyaç duyulan fiziksel ve psikolojik enerjinin sağlanmasında önemli yere sahip. Bunların eksikliğinde vücut stres hormonu ‘kortizolu’ salgılar ve artan açlık hissine yol açarak yüksek kalorili gıdalara yönelmenize neden olur” diye konuştu.
Kafeinin uykusuz geçen sınav dönemlerinde öğrencilerin en büyük yardımcısı gibi görüldüğüne değinen Karagonlar, fazla tüketimin kalp çarpıntılarına, stres ve sıkıntıya yol açtığını söyledi. Kahve gibi içeceklerin daha fazla sıvı kaybına neden olduğunu, aşırı kafein kullanımı yerine günde 10-15 dakika derin nefes alıp verme ve basit egzersizlerle enerjinin geri kazanılabileceğini ve dikkat yoğunluğu oluşacağını ifade etti.
Ana öğünler öncesinde küçük ara öğünlerin tüketilmesinin yararlı olacağına işaret eden Karagonlar, “Ara öğünler ile kan şekeri dengede tutularak hem çabuk acıkmayı önler hem de metabolizmanın hızlı kalmasını sağlar. Böylece derslerle geçen yoğun bir günde 15 dakikalık ara öğünlerle derslerdeki dikkat de korunabilir. Ara öğünler için kuru üzüm, incir, hurma gibi kuru meyveler ve fındık, ceviz gibi kolayca taşınabilecek atıştırmalıklar kullanılabilinir. Vücudun besin kadar gerekli yeterli ve düzenli uykuya da ihtiyacı vardır. Yeterli ve düzenli uyuyan kişiler, hem hastalığa yakalanma risklerini azaltır hem de gün içinde çok daha dikkatli ve üretken olur.”