Güncelleme Tarihi:
ÖNCE KARNE DEĞERLENDİRMESİ: Tatilin etkili ve verimli geçmesinin ilk adımı karnenin değerlendirilmesidir. Karneler sadece öğrencilerin başarısını ölçmüyor. Eğitim ve öğretim sürecinde rol ve sorumluluğu olan herkesin karne sonuçlarından gereken dersleri almaları gerekiyor.
PLANLAMA YAPIN: 3 aylık yaz dönemi su gibi akıp geçebilir. Tatilin verimli geçmesi için mutlaka önceden zaman planlanması yapılmalı. Planlara harfiyen uymak teknik olarak mümkün olmayabilir ama ana hatları ile tatilin hangi döneminde ne tür çalışmalar yapılacağı belirlenmeli.
AİLECE ZAMAN GEÇİRİN: Bu planlama sürecinde olmazsa olmaz aktivite tabii ki öğrencilerin aileleri ile keyifli zaman geçirmeleri. Yer, zaman, mekan önemli değil. Aile üyelerinin birbirine gülümsemesi, olumlu veya olumsuz duygularını ifade edebilmeleri, ilgi ve sevgi ihtiyaçlarına duyarlı olmaları, fikirlerini önemsemeleri gerekir. Bu basit ve uygulanabilir öneriler aile bireylerinin yaşam kalitelerini arttıracak, aralarındaki bağları kuvvetlendirecektir.
KİTAPSIZ OLMAZ: Tatil planlarında mutlaka yaş gruplarına özel kitap okuma deneyimleri sunulmalı. Öğrenciler duyduklarını değil gördüklerini yapma eğiliminde olurlar. Bunun için tüm aile üyeleriyle kitap okuma saatleri planlanabilir.
DİJİTAL DÜNYAYI SINIRLANDIRIN: Okuldan doğan boşluk asla dijital içerikle doldurulmamalı. Öğrenciler sanal ortamda vakit geçirebilir ancak bu belli planlama ve sınırlama dahilinde olmalı.
DOĞAYA DÖNÜŞ YAPIN: Yaz tatili spor okulları, müzik okulları, kamp, doğa yürüyüşleri, gezi programları, sinema, tiyatro gibi aktivitelerle zenginleştirilmeli.