‘Sıfır Atık’ eğitimleri başladı

Güncelleme Tarihi:

‘Sıfır Atık’ eğitimleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2019 12:53

TEMA Vakfı'nın Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları iş birliğinde gerçekleştirdiği proje kapsamında, ilk etapta okullardaki 60 bin öğrenci için ‘Sıfır Atık’ eğitimlerine başlandı.

Haberin Devamı

TEMA Vakfı'nın Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları iş birliğinde gerçekleştirdiği proje kapsamında, ilk etapta okullardaki 60 bin öğrenci için ‘Sıfır Atık’ eğitimleri başladı. Proje kapsamında, binlerce öğrenci ve ailelerine bilinç kazandırmak amacıyla ilk adımı geçen yıl aralık ayında imzalanan iş birliği protokolüyle atılan eğitim çalışmaları okullarda resmen hayata geçirildi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, projenin oluşma süreciyle ilgili şunları anlattı:
"Aslında her şey Sayın Emine Erdoğan'ın yazdığı mektupla başladı. Türkiye genelinde 1.500 kişiye Sıfır Atık Projesi'nin başlayacağını ve bunun desteklenmesi gerektiğini aktaran bir mektup yazdı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştük ve eğitim ayağında kendilerine yardımcı olabileceğimizi belirttik. Ardından da hızlı bir şekilde çalışmalarımıza başladık. Bunun üzerine Milli Eğitim ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarıyla geçen aralık ayında bir iş birliği protokolü imzaladık. Bu kapsamda çocuklara uygun olan film, poster ve eğitim programları içerikleri hazırlandı.

Haberin Devamı

‘Sıfır Atık’ eğitimleri başladı

‘60 BİN ÖĞRENCİ, 425 ÖĞRETMENİ İÇİNE ALIYOR’
Projeyi başlangıçta vakfın kaynaklarından karşıladık. Eğitimlerin pilot uygulamasını Ankara'da bir hafta önce başlattık. 88 okuldaki yaklaşık 60 bin öğrenci, 425 öğretmeni içine alıyor. Afiş, broşürlerin içerisinde olduğu binlerce malzeme okullara dağıtılmaya başlandı. Aynı zamanda emekli olmuş 50 gönüllü öğretmenimiz de projenin içerisinde eğitmen olarak destek sağlıyor.

Sıfır atık bütünüyle çok önemli, çok yönlü bir konu. Türkiye, keşke daha önce bu işe başlamış olsaydı. TEMA Vakfı olarak projenin eğitim ayağını yüklendik. Sıfır Atık Projesi kapsamında çocuklar ve çocuklar üzerinden aileleri etkileyerek, ayrıştırmaya daha hızlı geçmeleri ve alışkanlıklarını daha hızlı değiştirmelerini amaçlıyoruz. Böylelikle aslında her biri bir değer olan atıkları ekonomiye geri kazandırmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

PİLOT UYGULAMA ANKARA’DA BAŞLADI
Proje Ankara'da pilot uygulama olarak başladı. Bunu Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Yeni destekçimiz olan Tetra Pak'la bu projeyi Türkiye geneline yaygınlaştırma üzerine bir anlaşma yaptık. Diliyoruz başka firmalar da bu sürece katılır, yeni destekçilerimiz olur. O zaman da öğrenci sayısını hızla artırabiliriz. Ayrıca projeyi mümkün olduğunca dijitalleştirerek de öğretmenlere ulaşmayı planlıyoruz.

FİRMALARIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
Türkiye'deki bütün ilkokul çağı çocuklarına sıfır atık eğitimlerini vermeyi hedefliyoruz. Tüm ülkenin bu sürece dahil olması gerekiyor. Sıfır Atık Projesi, Türkiye için çevreyi korumak açısından çok önemli bir hareket, çok önemli bir adım. Eğitimleri de biraz destekle Türkiye'ye yaymamız gerekiyor. Bu noktada elini taşın altına koymak isteyen tüm firmaların, kuruluşların desteğini bekliyoruz."

Haberin Devamı

‘Sıfır Atık’ eğitimleri başladı

‘5D’ MODELİ UYGULANACAK
TEMA Vakfı Ankara Temsilcisi Nevzat Özer ise aile ve çocuklara proje kapsamında dağıtılacak sunum, film ve diğer materyallerin hazırlandığını, okullardaki öğretmenlere atık yönetimi konusunda verilen eğitimlerin de tamamlandığını söyledi.

Özer, "5D olarak adlandırdığımız bir eğitim modelini öğrencilere uygulayacağız. Öncelikle tüketimle başlıyoruz. Belirlenen okullarda ilkokul kademesi öğrencilere 'az tüket, ihtiyacın kadar olanını tüket' anlayışını aktarıyoruz. Bu programın ilk hedefi zaten aşırı tüketimi azaltmak. Daha sonra tüketilen malzemeyi tekrar kullanıma yönlendirmek geliyor. Bütün bunları yaptıktan sonra en son aşamada çıkan atığı ayrıştırmak. Böyle beş aşamalı bir eğitim programı yürütülecek. Hedefimiz en az atık, en az tüketim, en ihtiyaca uygun tüketim.  Okullarda halihazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atıkları ayrıştırma üniteleri kuruldu. Amacımız, bu konuda bilinç oluşturmak.

Haberin Devamı

Okullardaki eğitim çalışmaları 15 Nisan'da tamamlanacak. Şu an o kadar çok talep alıyoruz, belki de 60 bin sayısını aşarız. Eğitim verecek öğretmenlerimiz de çok heyecanlı, motivasyonları çok yüksek" dedi.

ÇOCUKLAR ÖĞRENECEK, AİLELERİNE ÖĞRETECEK
TEMA Vakfı’nın ‘5D’ modeliyle okullarda verdiği eğitimlerde çocuklara, ‘Düşün, gerekli değilse tüketme’, ‘Daha az tüket’, ‘Değerlendir, yeniden kullan’, ‘Değiştir, farklı amaçla kullan’, ‘Dönüştür, doğaya geri kazandır’ prensipleri öğretiliyor. Ayrıca öğretmenlerin birbirinden farklı etkinliklerle bu prensiplerin önemini anlattıkları çocuklar, öğrendiklerini ailelerine TEMA tarafından hazırlanan broşürlerle anlatacak. Aileler için bilgilendirici etkinliklerin yer aldığı broşürlerde, "Günlük hayatımızdaki tercihlerimize dikkat ederek daha az atık çıkarabiliriz. Haydi, temiz bir dünya için Sıfır Atık!" mesajı paylaşılıyor.

BAKMADAN GEÇME!