Güncelleme Tarihi:
İş hayatında başarının yolu iyi bir eğitimden mi geçiyor?
- İş dünyasında eğitimin çok önemli bir yeri var. Eğitim dönemi, iş hayatımızı da yönlendiriyor. İyi bir eğitim hem iş yaşamında kolaylıklar sağlıyor hem de kimi zaman önemli kapıların açılmasında faydalı oluyor. Eğitime ek olarak kazanılan deneyimle, bireyi iş hayatından başarıya ulaştırıyor. İşin, işte öğrenileceğini düşünüyorum. Eğitim ise işin temelini veriyor.
Daha lise yıllarında işe nasıl hazırlanmalı?
- Lise yıllarında iş hayatını planlamak çok kolay olmasa da yine de hem ilgi duyulan alanlar hem de yetenekler, kişinin geleceğini şekillendirmede fikir verebiliyor. İş hayatına üniversite yıllarında staj dönemleriyle ya da kendini geliştirerek hazırlanmak çok daha faydalı olur.
Staj, sosyal sorumluluk projeleri gerçekten hayata hazırlanmada önemli mi?
- Staj, iş dünyasına ilk adım oluyor. Bu dönemi, verimli geçirebilmek için işi beklememeli, iş için girişimci olmalı. Stajda hem sorumluluk almayı hem de hiyerarşik düzende takım halinde çalışmayı öğrenir gençler. Sosyal sorumluluk projeleri ise bireylerin yine takım çalışması içinde karşılık beklemeden kamu yararına bir şeyler yapabilme yetisi kazanmalarını sağlıyor.
Liseden itibaren gençlere neler yapmalarını önerirsiniz?
- Verimli bir lise eğitimi, arzulanan üniversite hayatı demektir. Üniversitenin bir adım sonrası ise iş hayatı. Bu dönemde kişi kendini geliştirmeli, hatta iş dünyasındaki fırsatları da değerlendirmeli.
ÖĞRENCİYKEN STAJYER MEMURDUM
Sizin eğitim hayatınızda yaptığınız hangi şey iş hayatında başarıyı getirdi?
- İş hayatım üniversitede olduğum dönemde başladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde ikinci sınıftan üçüncü sınıfa geçtiğim zaman Emlak Bankası’nda stajyer memur olarak çalışmaya başladım. Ben bu dönemde hem üniversite öğrencisi olarak okudum hem de devlet memuru olarak çalıştım. Çalışma hayatına erken başlamam başarıyı da getirdi. İş hayatımda birkaç dönüm noktam oldu, bunların hepsinde de iyi insan ilişkileri var. O nedenle okul hayatında da iş hayatında da iyi insan ilişkileri başarıyı getiriyor.
Günümüzde başarılı olmak için gençlere önereceğiniz olmazsa olmazlar neler?
- Adaletten ayrılmayın. Adalet herkese gerek, işte de özel hayatta da karar verirken de. Bugün dünyada en çok ihtiyacımız olan şey adil olmak. O nedenle adaletten, hakkaniyetten ayrılmayın. Kendinizi geliştirecek fırsatları pozitif değerlendirin. Bu bir eğitim olabilir, bir toplantı olabilir. Kendinizi daima gelişime açık tutun. Azminizden, çalışma şevkinizden hiçbir zaman ödün vermeyin. İçinizdeki enerjiyi mutlaka dışarısı görür.
***
ÖZGEÇMİŞ
Ağustos 2013 tarihinden itibaren CarrefourSA Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet T. Nane 2005-2013 tarihleri arasında Teknosa Genel Müdürlüğü, 2000- 2005 yılları arasında Teknosa Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevinde bulundu. Türkiye Emlak Bankası, Demirbank ve Demir Yatırım’da çeşitli birimlerde görevler yapan Mehmet T. Nane, Sabancı Grubu bünyesinde Planlama, İş Geliştirme Dairesi Başkan Yardımcılığı, Perakendecilik Grubu Direktörlüğü, Sabancı Holding Genel Sekreterliği’nde çalıştı. 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Nane, 1993’te İskoçya Heriot Watt Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Bölümü’nde tam burslu olarak yüksek lisans yaptı, 2013’te ise Harvard Businness School Üst Düzey Yönetici Programı’na katıldı. AMPD Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet T. Nane 2013-2015 yılları arasında FAPRA( Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Nane, ayrıca TOBB Perakendecilik Meclisi Başkanlığı, Sağlık Eğitim Vakfı (SEV9 Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Harvard Business School Türk Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yürütüyor.