Güncelleme Tarihi:
Genelde sözün etkisini daha güçlü hale getirmek için pek çok farklı yapıda sessel yineleme kullanılır. Bunlar içerisinde baştaki şiirler olmak üzere aynı zamanda birçok yazılı eser üzerinde de yaygın biçimde değerlendirilir. Aynı zamanda öğrenciler için mutlaka bilmesi gerektiği önemli dilbilgisi konuları arasında geldiğini ifade etmek gerekir.
Sessel Yineleme Nedir?
Cümle veya pargraf içerisinde tekrar eden ses benzerliklerine dayalı tüm yinelemeler sessel yineleme olarak ifade edilir. Özellikle şiirler de yarım ve zengin kafiyelerin tamamı birer sessel olarak bilinmektedir. Tabii düz yazılarda da yine anlatımı güçlendirmek için şiir ile beraber kullanılan önemli dil bilgisi kuralları arasında yer alır. Genelde cümle içerisinde kullanılır ve tekrar eden kelimelerden hususunda değerlendirilir. Cümlede önemli bir noktada gerekli kısmı vurgu yapmak ve vurgulamak amaçlı yaygın biçimde değerlendirilir. Tabii doğru şekilde ele almak ve sesler yenilemeyi bulmak önemlidir. Çünkü aynı zamanda ikileme ile çok fazla karıştırılan bir konu olarak ön plana çıktığını ifade etmek mümkün.
Sessel Yineleme Örnekleri Nelerdir?
Genellikle cümle içerisinde herhangi bir vurguyu daha güçlü hale getirmek için günümüzde sessel yineleme kullanılmaktadır. Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için ele alınması gereken bazı örnek cümleler söz konusudur. Bu cümleler içerisinde kullanılan tekrar kelimeleri ile beraber sessel yineleme üzerinden vurgu ve güçlü bir bağ oluşturur.
‘’Ey varlığı var eden var! Yok yok sana yok demek ne düşü var!’’
Yukarıdaki cümle ele alındığı zaman bazı kelimeleri tekrar edildiği görünüyor. Gerçekleşen bu tekrar ile beraber cümle içerisinde gerekli olan vurgu daha güçlü hale getirilmektedir. Bu sebepten dolayı özellikle şiirleri çok fazla yaygın kullanılır. Aynı zamanda günlük hayatta cümle kurarken de yeni değerlendirildiği için bazı örnekler üzerinden ele alınabilir.
‘’Yok yok sana demedim ben başkasına söyledim.’’
‘’Beşer şaşar.’’
‘’Yaz ayları oldu mu her şey güzel başlar ve çocuklar koşar.’’
‘’Akşamları burada durulur ve sofalar kurulur.’’
‘’Dereler coşar ve akar.’’
‘’Çocuklar büyümeye başlar, daha sonra koşar ve arkadaşları ile oynar.’’
Bu şekilde Yukarıdaki örneklerde olduğu gibi sessel yineleme gerçekleşir. Özellikle herhangi bir durumu daha etkili bir şekilde vurgulamak için sessel açıdan bazı kelimeler yenileme içerisine girer. Özellikle başta şiirler ve düz yazılar olmak suretiyle günlük hayatta da çok yaygın kullanıldığını ifade etmek mümkün.
Sessel Yineleme ve İkileme Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sessel yineleme ile beraber iklimi arasında birtakım farklar bulunur. Bu farkları iyi şekilde ayırt etmek ve buna bağlı olarak değerlendirmek büyük öneme sahiptir. Böylece Sonuç olarak yanlış gerçekleştirmeden sessel yenileme ya da iklimi amaca uygun değişik yerlerde ve cümlelerde kullanılır. Bu doğrultuda sessel yineleme herhangi bir noktayı vurgulamak amaçla kullanılır. İkileme ise daha çok bazı rakamsal durumları anlatmak amaçlı değerlendirilir.
Örneğin bunlar içerisinde ‘tek tek’ ikilemesi öne çıkabilir. Onunla birlikte aynı zamanda sesler yenileme ayrı odada olarak yazılırken, ikileme ise daha çok yan yana şekilde aynı kelimelerin yazılması ile ele alınır. Bu durum ise sessel yineleme ile iklimi arasındaki en büyük fark olarak ön plana çıkar. Ayrıca ikileme aynı kelimenin tekrar etmesi üzerinden değerlendirilir. Bunun dışında sessel yineleme ise farklı kelimelerin birbirine uyumu kapsamında öne çıkar.