Güncelleme Tarihi:
11. Kadir Has Ödülleri toplum-siyaset-ekonomi alanlarında önemli çalışmalara imza atmış iki isme verildi. Bu yıl ‘Toplum-siyaset-ekonomi’ alanında verilen ‘Üstün Başarı Ödülü’ Prof. Dr. Şerif Mardin’in, ‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ ise Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Aktürk’ün oldu.
Din sosyolojisi, siyaset sosyolojisi, tarihsel sosyoloji, Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı dönemi entelektüel tarihi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Şerif Mardin, yaptığı konuşmada siyaset fikirleri tarihinin Türkiye’deki üniversitelerde doğru şekilde anlatılmadığını belirterek şunları söyledi:
Siyasi fikirler tarihi esrarengiz şekil almış
“Türkiye’ye dönünce siyasi fikirler tarihinin muhtelif üniversitlerde ve yüksekokullarda öğretilmesinin çok esrarengiz bir şekil aldığını gördüm. Türkiye’de siyasal fikirler tarihi denildiği zaman siyasal düşünceye katkıda bulunduğunu bildiğimiz Batı’nın önemli düşünürlerinin fikirleri arka arkaya sıralanarak bir kronoloji şeklinde sunuluyor. Bu kronoloji bir çeşit kalıp haline gelmiş. Platon, Aristoteles, Locke, Hegel... Sanki siyasi fikirler tarihinin vazgeçilmez düşünürleriymiş gibi okuyucuya sunuluyor. Peki bunlar arasındaki ilişki nedir? Ondan haber yok. Bu sınırlama aslında bir klasik haline gelmiş. Sıralama vardır. Bu mühim kişiler öğrencilerimize sunuluyor fakat sunulurken niçin seçildiği hakkında herhangi bir izah yok. Bunlar arka arkaya gelen birtakım düşünürler. Ortaya çıkan eserlerin satır aralarını okumak lazım. Bu Türkiye’de yapılmıyor.”
Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü, Aktürk’e gitti
‘Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görülen Doç. Dr. Şener Aktürk yaptığı konuşmada, “Umuyorum ki bu ödüle dayanak olmuş geçmiş çalışmalarım, gelecekte yapacağım çalışmalarımın yanında çıraklık ve kalfalık eserlerim olarak görülür” dedi.
Ödüller Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, gazeteci yazar Taha Akyol, gazeteci yazar Doğan Hızlan, Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve birçok davetli katıldı.
‘Mahalle baskısı’ kavramını ortaya atmıştı
2007 yılında verdiği bir röportajında ‘mahalle baskısı’ kavramını ortaya atan Mardin, tartışmalara yol açan konuyla ilgili soruları ise, bu konuda konuşmak istemediğini söyleyerek yanıtsız bıraktı. Mardin, röportajında şunları söylemişti:
“Türkiye’de ‘mahalle baskısı’ diye bir şey var. Jön Türklerin en çok korktuğu şeylerden biri de oydu. ‘Mahalle baskısı’ bilinmeyen ve sosyal bilimce ifade edilmesi çok zor olan bir havadır. Bu havanın AKP’den bağımsız olarak Türkiye’de yaşadığına inanıyorum. Dolayısıyla AKP değil de, bu havanın gelişmesine müsait şartlar oluşursa o zaman AKP de bu havaya boyun eğmek zorunda kalacaktır.”