Sen Dili nedir? Nasıl kullanılır? Ben dili arasında farklar nelerdir? Özellikleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Sen Dili nedir Nasıl kullanılır Ben dili arasında farklar nelerdir Özellikleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:44

İnsanlar arasında iletişim kurmak adına dil kullanılmaktadır. Bu dilin farklı şekilleri vardır. Yani karşıdaki insana karşı farklı üsluplar kullanmak mümkündür. Burada önemli olan karşıdaki insanla nasıl konuşulduğudur. Sen Dili nedir? Nasıl kullanılır? Ben dili arasında farklar nelerdir? Özellikleri nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Kullanılan diller sen dili ve ben dili olarak ayrılmaktadır. Bu iki dilinde kendine has özellikleri olduğu bilinmektedir. Yani sen dili kullanırken farklı bir üslup tercih edilir. Aynı şekilde ben dili kullanılırken de üslubun değiştiği görülmektedir. Tabi insanlar arasında iletişim kurmak için üslubun önemli olduğu dikkat çekmektedir. Karşı tarafa nasıl bir dil kullanırsanız cevapta ona göre olacaktır. İyi bir yaklaşım ile daha güzel bir iletişim sağlayabilirsiniz.

 Sen Dili Nedir? Nasıl Kullanılır?

 Sen dili, karşıdaki kişiye bir şey anlatırken eleştiri ve yargılama yapmaktır. Yani bu dili seçen kişiler biraz sert bir şekilde konuşabilir. Çünkü sen dili eleştirinin ön planda olduğu bir dil olarak dikkat çekmektedir. Kişi karşıdakine bir şey söylemeye başladığında eleştiri yaparak konuşuyorsa eğer sen dilini kullanıyor demektir. Doğal olarak bu dilin sert bir dil olduğu direkt olarak anlaşılıyor.

Haberin Devamı

 Sen dilini kullanan bir kişi yanlış anlaşılmaya müsaittir. Çünkü birçok kişi eleştiriyi kabul etmeyebilir. Doğal olarak sen dilini kullanan insanların kurduğu iletişim sıkıntılı olabilir. Ayrıca bu dilde soru yerine direkt yargı vardır. Yargı olduğu için karşı tarafın kalbini kırabilir. Kalbi kırılan kişilerin cevabı da sert olabilir. Sonuç olarak sen dili kullanılırken sağlıklı bir iletişim kurma şansı azalmaktadır. Zaten iyi ve sağlıklı bir iletişim için ben dili tercih edilmesi gerekir.

 Ben Dili Arasında Farklar Nelerdir? Özellikleri Nelerdir?

 Sen dilinin yapıcı olmadığı ve yıkıcı olduğu bilinmektedir. Ancak ben dili kullanılırken daha yapıcı bir eleştiri yapılır. Yani karşı tarafın yanlış anlama şanlı azalır. Doğal olarak iletişimin sağlıklı bir şekilde yapılması mümkün bir hale gelir. En doğru iletişim şekli olarak ben dili karşımıza çıkmaktadır.

 

  Ben dili ve sen dili arasındaki farklar şu şekildedir;

 - Ben dilinde kınama ön planda değildir. Sen dilinde ise kınama ön plana çıkar.

Haberin Devamı

 - Ben dilinde yargılama yapılmaz. Sen dilinde ise yargılama söz konusudur.

 - Ben diline empati yapmak mümkündür. Sen dilinde ise empati yapmak zordur.

 - Ben dilinde yapıcı bir konuşma bulunur. Sen dilinde ise yıkıcı bir konuşma bulunur.

 İnsanların doğru bir iletişim kurmak için sen dilinden vazgeçmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yerine ben dilini kullanmak daha yararlı ve güzel olmaktadır.

 Sen Dili Örnekleri

   Sen dili ile alakalı olan örnekler konuyu anlamanıza daha çok yardımcı olacaktır.

 - Bunlar hep senin yüzünden başımıza geliyor.

 - Sen hala derslerini yapmadın mı?

 - Gece yine televizyonu kapatmadan yatmışsın.

 Örneğin bir kişiye 'bunu bir daha sakın yapma' demek yerine 'bunu yapmasan sevinirim' demek daha doğrudur. Yani ben dili kullanmak daha içten ifadeleri ortaya çıkarmaktadır. Ancak sen dilini tercih ettiğiniz zaman bu içtenlik kaybolmaktadır. Doğal olarak kullanılan dilde sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Buda iletişimin sağlıksız olmasına neden olmaktadır.

 

Haberin Devamı

İnsanlara arasında saygı ve sevgi olduğu sürece işler yolunda gitmektedir. Bunu sağlayan ise her zaman için iletişim unsuru olmaktadır. Yanlış iletişim olursa eğer problem yaşanabilir. Doğru iletişim ise insanlar arasında dengeyi sağlar. Bu dengenin sağlanması ben dili ile mümkündür. Ancak çoğu insan sen dilini daha çok kullanır. Bunun için empati yapmaya başlamak ben diline geçmeye yardımcı olmaktadır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!