Güncelleme Tarihi:
Davayı açan avukat Ceylan Türkoğlu, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz Temmuz ayında 718 öğrencinin yabancı dil puanlarının hesaplanmasında hata olmuştu. Mili Eğitim Bakanlığı bu hatayı kabul etti. Ancak, sadece 718 adayın puanını yeniden hesapladı. Oysa, bu hata bütün öğrencileri ilgilendiriyor. Hepsinin puanının hesaplanması gerekiyordu. Bunun üzerine milletvekilimiz Aydın Ayaydın adına Ankara 18.İdare Mahkemesi’ne adayların tercihlerinin durdurulması için dava açtık. Şimdi alınan karar bu tercihlerin durdurulması yönünde. Geç gelen adalet oldu. Ama bizim de haklılığımızı gösteriyor. Bu durumda dava sonuçlanmadı yargılama devam ediyor, yapılan işlemler dava sonuçlanıncaya kadar durdurmak anlamına geliyor bu dava. Ama bu karar da altı ay sonra gelecek. Mahkeme şimdi hangi yürütmeyi durduracak?
Tahmininiz davanın kabülü olabilir. Mahkeme yürütmeyi durduma kararı gerekçesinde ortada açıkça hukuka aykırılık olduğunu bu yürütme kararında vurgulamıştır.”
Bu karadan sonra Milli Eğitim Bakanlığı henüz bir açıklama yapmadı. Ancak, hukukçular, puanlamaların yeniden yapılabileceğini, şu anda eğitim gören bu öğrencileri büyük bir kaosun beklediği yönünde fikir bildiriyor.
CHP Milletvekili Aydın Ayaydın: SBS’de 718 öğrencinin yabancı sınavları başka bir cevap anahtarıyla okunduğu için MEB tarafından yanlış değerlendirildi. Bunun üzerine TBMM basın toplantısı yaptık. 718 öğrencinin kağıtları yanlış değerlendirdi. Yeniden hesaplanmasını talep ettim. 2 saat sonra Milli Eğitim Bakanlığı açıklama yaptı ve yanlışlık yapıldığını doğruladı ve yeniden değerlendirme yapıldığını söyledi. Bu üzerine Danıştay’a başvurdum. MEB, SBS sonuçlarını yanlış cevap anahtarı ile bunu gündeme getirdiğim için yeniden okundu. Ancak bu 718 öğrencinin puanları değiştiğine göre sınava gire 1 milyon 112 bin öğrencinin sınav sonuç sıralamasının yeniden hesaplanması gerekiyor. Sadece 718 öğrencinin sınav sonuçlarının değişmesi sonucu değiştirmez. Bakanlığın bütün öğrencileri yeni puanlamaya göre sıralaması yapması gerek. Bu amaçla başvurdum. Kayıtlar daha yapılmadan dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması sonuçları verilsin ki telafisi güç sonuçlarla karşılaşılmasın istedim.
Bu talebim Ankara 18 Nolu İdari Mahkemesi, dün bana ulaşan karar göre iddialarımı yerinde bulmuş ve hukuka aykırı işlem yapıldığı için yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ancak bu durumda geçerli olmayan sonuçlara göre kayıtlar yapıldı. Bazı öğrenciler istemediği okullara yerleştirildi. Bazıları eski sonuçlara göre değerlendirme yapıldığı için yerleşemedi. Şuan tam bir kaos ortamı yaşanıyor. MEB tüm uyarılarıma rağmen geçerli olmayan liste sıralaması ise hukuk dışı kayıt yaptı. Sonucun böyle olacağını bile bile böyle yaptı. İş işten geçtikten sonra verilen bu karar bir işe yaramayacak. Geç kalınmış bir karar. Aylar sonra alınan karar vicdanları yaralar. Bu saatten sonra yapılcak bir şey yok. Bakanlık kadar kararı veren İdari Mahkemesi de kararı geç verdiği için suçludur.
Geç gelen adalet, adalet değildir
Hatice Yılmaz (Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü): 718 öğrencinin bir kere daha değerlendirildi ama sıralama değiştirilmedi. Açılan davadan sonra tercihler alındı, kayıtlar yapıldı karne zamanına gelindi. Bu saatten sonra yeniden değerlendirme yapılır ve ufak değişiklikler olur. Bir çocuk A okulu yerine B okuluna gittiyse, yeni yerleştirmede daha üst sırada yer alıyorsa bunlara ek hak verilebilir. Kontenjanlar müsait. Alta sırada yer alan ama okula yerleşenlerin kayıtları silinemez. Geç gelen adalet değildir. Galatasaray ve İstanbul Lisesi’nde kontenjan sorunu olabilir. Bu yıl ilk uygulaması yapılan TEOG sınavında din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının sınavdan kaldırılması için dava açıldı. Bu davalar devam ediyor. Bunların sonuçların geç açıklanırsa sorun büyür. Öğrenciler telaşlanmasınlar gerek ok. Büyük değişiklikler olmayacağını bekliyoruz.
İşte mahkeme kararının sonuç bölümü: