Güncelleme Tarihi:
1 milyon 600 bini aşkın aday, geçtiğimiz hafta üniversite kapısını aralamak için yarıştı. Öğrenci Seçme Sınavı sonuçları 15-20 Temmuz arasında açıklanacak. Adaylar sonuçların açıklanmasının ardından tercihlerini belirleyecekler. Kimi adayların sevineceği, çoğunun ise hayal kırıklığına uğrayacağı bu süreçte başarılı olmak, ancak sürecin her adımında akılca davranmakla mümkün.
Adayın kendisi için en doğru üniversiteyi seçebilmesi için, üniversiteye giriş sürecinin her adımında doğru tercih yapmış olması gerekiyor. Bu süreçte, izlenecek yollar şunlar:
İlköğretimden sonra hangi lise türüne gidileceği konusunda doğru tercih (genel lise, meslek lisesi vb)
Dokuzuncu sınıftan, onuncu sınıfa geçildiğinde, hangi alanın seçileceği konusunda doğru tercih (fen, Türkçe, matematik, sosyal bilimler vb).
ÖSS’ye hazırlanırken izlenecek yöntem ile ilgili doğru tercih (dershane, özel ders, kendi kendine çalışma)
ÖSS sırasında izlenecek sınav stratejisi ile ilgil doğru tercih (hangi testi çözmeli, ne kadar zaman ayırmalı)
Tercih döneminde, tercih formunu doldurmada, meslek ve üniversite seçiminde doğru tercih
Bu yıl ÖSS’ye giren adaylar için bu adımlardan dördü tamamlandı. Şimdi son adımı en doğru şekilde atmak gerekiyor. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) içinde böyle bir tanımlama yoksa da, üniversite adayları kamuoyunda beş farklı grupta değerlendiriliyor. Bunlar Sayısalcılar, Eşit-Ağırlıkçılar, Sözelciler, Dilciler ve Meslek Liseliler.
Tercih döneminde doğru tercih yapabilmek için ÖSYS’nin her grup için çizdiği kuralları, adayın kişisel tercih ve öncelikleri ile harmanlamak gerekiyor. Bu hafta sayısalcı adayları için "oyunun kuralları"nı İstanbul Kültür Üniversitesi ArGe Merkezi Müdür Yardımcısı Burak Kılanç açıklıyor.
SAYISALCI ADAY NE DEMEK?
Aslında ÖSYM’nin lise alanları ile ilgili gruplandırılmasında "sayısalcı" diye bir grup yok. Bu adaylar genel liselerin Fen, Fen Bilimleri, Klasik Fen, Matematik, Tabii Bilimler alanından mezun olmuş öğrenciler. Onların kendilerini "sayısalcıyım" diye adlandırmalarının nedeni, alan-içi tercih edebilecekleri bölümlerin çoğunun SAY (sayısal) puanı ile öğrenci alması.
Fen mezunları 138 farklı yükseköğretim programını (bölümü) alan-içi olarak tercih edebilir. Bu bölümlerin puan türü dağılımı şöyle:
SAY-2 Puanı ile 94 bölüm
SAY-1 Puanı ile 22 bölüm
EA-1 Puanı ile 2 bölüm (Ortak Alan)
EA-2 Puanı ile 16 bölüm (Ortak Alan)
SÖZ-1 Puanı ile 4 bölüm (Ortak Alan)
Sayısalcı adaylar, alan-içi tercih edebilecekleri bölümleri 2007 ÖSYS kılavuzunun 28’inci sayfasında Tablo 3A’da görebilir. Bu tabloya göre sayısalcı adayların SAY-2 puan ile öğrenci yerleşen mühendislik programlarının yanı sıra, fen fakültelerinin bölümlerini de alan içi olarak tercih edebileceklerini söylemek mümkün.
SAYISALCI ADAY BİRÇOK BÖLÜME GİRMEKTE DAHA ŞANSLI
Sayısalcı adaylar aşağıdaki bölümleri tercih edecek olurlarsa AOBP’leri 0.8 ile çarpılarak ÖSS puanlarına ekleniyor. Bu yarışa Eşit Ağırlıkçı adaylar ile aynı şartlarda başlamış oluyorlar.
Ekonomi
İşletme
Ekonomi ve Finans
İşletme Enformatiği
Ekonomi-Yönetim Bil.
İşletme-Ekonomi
Ekonometri
Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler
Felsefe
Küresel ve Uluslararası İlişkiler
Felsefe
Küresel ve Uluslararası İlişkiler
Felsefe Grubu Öğret.
Peyzaj Mimarisi ve Kentsel Tasarım
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
İktisat
Sınıf öğretmenliği
2006 ÖSYS’de işletme bölümlerine yerleşenlerin yüzde 17’si fen alanından
mezun, yani sayısalcı. Yüzde 83’ü Türkçe-Matematik alanından mezun, yani eşit ağırlıkçıydı. Adayların bu şanslarını gözardı etmemeleri gerekiyor.
TERCİH DÖNEMİNE KADAR NE YAPMALI?
ÖSYM sonuçları açıkladıktan sonra tüm adaylar puanları ve başarı sıralarını dikkate alarak tercih formlarını doldurmalı.
Alan-içi, Alan-dışı tercih ne demek?
ÖSYM tarafından belirlenmiş puan barajlarını aşan tüm adayların, genel ilke olarak (liseden mezun olunan alan / koldan bağımsız olarak) tüm yükseköğretim programlarını (SAY-1, SAY-2, SÖZ-1, SÖZ-2, EA-1, EA-2, DİL) tercih etmesi mümkün (2 yıllık önlisans programları için 160 puan, 4 yıl ve daha uzun süreli fakülteler / yüksekokullar için 185 puan).
Ancak, adayın liseden mezun olduğu alan / kol, merkezi yerleştirme sırasında adayın alacağı Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AOBP) ne olacağını belirliyor.
Aday, lise alan / kolu ile ilgili bir bölümü tercih ederse (alan-içi) bu durumda AOBP’sinden 8 birim (0.8 AOBP), alan dışında bir bölüm tercih ederse AOBP’sinden 3 birim (0.3 AOBP) puan alır. Yani alan dışı tercih yapan aday, yarışa arka sıralarda (5 birim) başlamış olur.
AOBP, en düşük 50 ve en yüksek 100 olabilir. Bu durumda alan dışı tercih yapılınca adayın kaybı 25 ile 50 puan arasında olacak, yarışa bu kadar geriden başlamak zorunda kalacak.
Mezun olunan lise alan / kola göre Alan-içi olarak tercih edilebilecek bölümleri gösteren kaynak 2007 ÖSYS kılavuzunda yer alan Tablo 3A’da bulunuyor (kılavuzda sayfa 26-30 arası).
Lisedeki alan seçiminizden memnun musunuz?
Bilinçli seçim yapmıştım, memnunum%47.1
Bilinçli seçim yapmamışım, memnun değilim%29.1
Bilinçli seçim yapmıştım, ama şimdi memnun değilim%23.8
Toplam oy: 3026
Sizce 2007 ÖSYS’deki sorular nasıldı?
Geçen yıla göre daha kolaydı%41.7
Geçen yıla göre daha zordu%33.4
Geçen yılla aynı zorluktaydı%24.9
Toplam oy: 9229
Kaynak: www.dogrutercih.com sitesinde yapılan anketler.