Sarı plaka nedir, ne anlama gelir? sarı plaka kimlere verilir?

Güncelleme Tarihi:

Sarı plaka nedir, ne anlama gelir sarı plaka kimlere verilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 16:23

Araçların ön ve arka tamponlarında bulunan plakalar araç hakkında gerekli bilgilere erişilmesini sağlayan önemli bir unsur olmaktadır. Plakalar çeşitli kurumlara göre farklı renklerde olmaktadır. Üst düzey devlet görevlilerinden emniyet güçlerine kadar pek çok kamu kurumu farklı renk ve özelliklere sahip plakaları kullanmaktadır. Peki, sarı plaka nedir? Ne anlama gelir? Sarı plaka kimlere verilir? İşte, sarı plaka hakkında bilinmesi gerekenler.

Haberin Devamı

 Plakalar bir aracın trafiğe çıkması için bulunması zorunlu olan araç tamponun altına sıkıca tutturulmuş tabelalar olarak ifade edilmektedir.

 Sarı Plaka Nedir?

 Sarı renkli plaka yeni araç sahibi olan kişilerin esas plakaları çıkana kadar kullandıkları bir plaka çeşidi olmaktadır. Bu plaka sarı zemin üzerine siyah renkte harflerin ve rakamların yazılması suretiyle hazırlanmaktadır. Tescil edilmemiş ancak trafiğe çıkması için bir sakınca bulunmayan araçlara verilmektedir. Sarı plakalar geçici bir süreliğine verilmektedir.

 Ne Anlama Gelir?

 Tescili yapılmamış araçlara, sürüş testi yapılacak araçlara ve gümrükte muhafaza edilen araçlara sarı renk plaka verilmektedir. Belli bir süreliğine verilen sarı plakanın süresi 1 yıl, 1 ay ya da 1 hafta olarak belirtilmektedir. Sarı plakaların sol üst köşesinden başlayarak sağ alt köşesine doğru uzanan beyaz renk bir şerit yer almaktadır.

Haberin Devamı

 Sarı Plaka Kimlere Verilir?

 Sarı plaka almak için birtakım kurallar bulunmaktadır. Geçici plaka verilecek kişilerin sahip oldukları ehliyet sınıfına uygun olan şartları taşıması gerekmektedir. Sarı plaka almak isteyen kişilerin gereken belgeler ile birlikte trafik tescil kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Sürücülerin sarı plaka almak için ödemesi gereken belli bir harç ücreti bulunmaktadır.

 A sınıfı için sürücülere sarı plaka 1 yıl süreliğine verilmektedir. Galerilerde ve gümrük depolarında bulunan araçlara verilmektedir. A sınıfı sürücülerin sarı plaka kullanmak için yapması gerekenler şunlardır:

 - Sarı plaka almak istediğine dair dilekçe

 - Harç makbuzu

 - Araca ait garanti belgesi

 - Sigorta evrakları

 - İmza sirküsü

 - Oda kayıt evrakı

 - Yeterlilik belgesi

 - Şoförler odasından EK 10- B belgesi ile sarı plaka

 

 B sınıfı sürücülere sarı plakalar 30 günlüğüne verilmektedir. Yeni olan ve tescili yapılmamış araçlara verilmektedir. Bu araç sahiplerinin sarı plaka almak için yapması gerekenler şu şekilde olmaktadır:

 - Geçici plaka isteği için dilekçe

 - Maliyeye ödenmiş harç evrakı

Haberin Devamı

 - Taşıt vergisi ve ÖTV makbuzu

 - Aracın muayene evrakı

 - Oda kaydı

 - İmza sirküsü

 - Sürücüye ait ehliyet fotokopisi

 

 C sınıfı sürücülere geçici plaka yeni aracın tescil olması için gerekli yere gidebilmesi yada tamir edileceği yere gidebilmesi amacıyla verilmektedir. Bu sınıftaki sürücüler sarı plakayı 1 yada 6 hafta süreliğine kullanabilmektedirler. C sınıfı sürücüler sarı plaka almak için şu evrakları hazırlamaları gerekmektedir:

 - Dilekçe

 - Ödenen harcın makbuzu

 - Araca ait fatura

 - Sürücü ehliyeti

 - ÖTV Makbuzu

 - Sigorta poliçesi

 - Tescil belgesi

 - Şoförler odasına ait EK/10-B belgesi ve geçici plaka

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!