Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, MEB tarafından Turkcell işbirliğiyle hayata geçirilen "Zeka Küpü" projesi kapsamında ilk teknoloji sınıfı Ordu'da M. Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi'nde açıldı.
MEB Müsteşar Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili açılış törenindeki konuşmasında, Bakanlık olarak özel yetenekli çocuklara hak ettikleri gelişmişliğe ulaşabilecekleri imkanları sunmak için çok çalıştıklarını ifade etti.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise "Zeka Küpü" benzeri projelerin özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerinin gelişmesi açısından çok önemini vurguladı.
Ordu BİLSEM'e ismi verilen M. Hilmi Güler de konuşmasında, "Her biri birer yıldız olma potansiyeline sahip olan özel yetenekli çocuklarımıza, yurdumuzun dört bir yanında fırsatlar yaratmak için yola çıkıyoruz. Geleceğin ödüllü bilim adamları, Aziz Sancarları bu laboratuvarlarda yetişecek. Dünya ekonomisi, teknolojinin yön verdiği 4. Sanayi Devrimi ile şekillenirken, bizim çocuklarımız ve gençlerimiz de bu sürecin üreten birer parçası olacak." değerlendirmesini yaptı.
"Gözünüzü seveyim çocuklar, çok çalışın"
Aziz Sancar, törende Hilmi Güler tarafından okunan mesajında şunları söyledi:
"Sevgili çocuklar, bir Türk bilim adamı olarak, pozitif bilimlerde henüz ilk Nobel'i ben almış olabilirim. Fakat inanın, insanların çoğu, hepimiz aşağı yukarı aynı zekaya sahibiz. Başarı, zeka kadar, hatta daha da önemli olarak çalışmakla elde edilir. Sebat lazım, inat etmek lazım ve çalışmak lazım. Gözünüzü seveyim çocuklar, çok çalışın. Yoksa bilim yapamayız ve bilim olmadan hep geride kalırız. Sizlere inanıyor ve sizlerle gurur duyuyorum."
Geleceğe yön verecek gençler için laboratuvarlar
Proje kapsamında, Türkiye'nin 7 bölgesinde özel yetenekli öğrencilerin okul sonrası proje tabanlı eğitim gördüğü BİLSEM'lerde Turkcell tarafından özel tasarlanmış, "kendin yap" kültürü ile teknolojik üretkenliği hedef alan laboratuvarlar oluşturuldu.
Özel yetenekli öğrenciler bu laboratuvarlarda 3 boyutlu yazıcılar, Arduino elektronik öğrenme kitleri, robot ve yazılım ekipmanlarıyla tanışacak, nesnelerin interneti ve yazılımcılık konusunda eğitimler alacak.
Laboratuvarlarda verilen yüz yüze eğitimler Turkcell Akademi eğitim altyapısı kullanılarak online ortamlarda verilecek eğitimlerle desteklenecek. Projeyle, zekasıyla geleceğe yön vermesi hedeflenen Türkiye'nin dört bir yanındaki özel yetenekli öğrencilerin, potansiyellerini gerçekleştirmesi ve geleceğe yön verecek teknolojilere erişmeleri amaçlanıyor.
Öğrenci velilerinin, öğrencilerin özel iletişim ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri ve gelişimlerine kılavuzluk edebilmeleri için rehberlik hizmetleri tasarlandı. Öğretmenlerin de Turkcell Akademi'nin sunduğu online eğitimlerle müfredatı takip etmeleri sağlanacak.