Güncelleme Tarihi:
Pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da başlatılan ‘Okul-Sanayi İşbirliği’ projesine 600 bin TL değerinde plastik işleme makinesi ve ekipman bağışı yapıldı. Bu, projeye ilk sivil örgüt olarak destek veren Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) ikinci bağışı oldu. Mesleki eğitimin geliştirilmesi hedefiyle; Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İstanbul Sanayi Odası işbirliğinde yürütülen projeye yapılan bağış için, İstanbul Bayrampaşa’daki İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde tören düzenlendi.
ÖĞRENCİLER NUH DEVRİNDEN KALMA MAKİNALARDA DERS YAPIYOR
Küresel rekabette nitelikli elemanın önemini vurgulayan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, törende şöyle konuştu:
“Eğitim ülkenin en önemli sorunu. Bu eğitim sorununu bir araya gelerek çözmek önceliklerimizin başında geliyor. Küresel rekabette var olmanın yolu nitelikli elemana sahip olmaktan geçiyor. Makinanız ne kadar iyi olursa olsun elemanlarınız iyi olmadığı sürece iyi bir üretim yapamaz, rekabette var olamazsınız. Bunların bilinciyle bu oluşuma destek veren ilk sivil toplum kuruluşuyuz. Sektör ellerini taşın altına koydu çok değerli katkılar yaptı. Endüstri 4.0’dan bahsederken gençlerimizin Nuh devrinden kalmış makinalarda ders alıyor olmaları bizlerin ayıbı.”
MESLEKİ EĞİTİM BÜYÜK SIKINTILAR ÇEKTİ
İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Müdür Yardımcısı Serkan Gür, projenin İstanbul’da başlayıp Türkiye’ye yayıldığını belirterek şunları söyledi:
“Okul-sanayi İşbirliği projesi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sektörün ihtiyaçlarına uygun olarak nitelikli insan gücü kazandırılmasına yönelik geliştirdiği İstanbul Sanayi Odası ile birlikte 9 Ekim’de imza altına aldığı, ondan sonra mesleki ve teknik eğitim camiasının, STK’larımızın sahip çıktığı çok önemli bir kuruluş haline geldi. Son dönemde MEB bu projeyi Türkiye geneline yaygınlaştırdı. Tarihine, geçmişine baktığımızda mesleki eğitim çok büyük sıkıntılar çekti. Şu anda Sayın Bakanımızın da ifadesiyle bu yıl mesleki eğitim yılı olacak. Bunun Türkiye’nin gelişmesine çok büyük katkısı olacak.”
EĞİTİM PROGRAMLARINI REVİZE ETMELİYİZ
Bayrampaşa Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, “Sanayinin ihtiyacına yönelik eğitim programlarımızı revize etmemiz gerekiyor” diyerek şöyle konuştu:
“Sanayi-eğitim işbirliği bir ülkenin gelişmesinin olmazsa olmazı. Bugün bu işbirliğinin güzel bir örneğini yaşıyoruz. Biz gelişmeleri takip edemezsek, kendimizi yenileyemezsek hem istihdam alanında biz kaybederiz hem sanayimiz kaybeder. Sanayi, makinaları kullanacak eleman bulamayacak biz de iş bulamayacağız. Bu güzel işbirlikleri sayesinde hem sanayi, hem öğrenciler kazanacak. Endüstri meslek lisesini bitirenlerin sanayide istihdam oranları istenilen seviyede değil. Bunların istenilen seviyede olması için sanayinin ihtiyacına yönelik eğitim programlarımızı revize etmemiz gerekiyor.”
FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİSİNİZ
Salonda bulunan öğrencilere seslenen İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Dalgakıran da şunları söyledi:
“Önemli bir hadise. Sizi önceden sektöre hazırlayacak olan çalışmaları yapmaya çalışıyoruz. Hep şunu konuşuyoruz nitelikli insana ihtiyacımız var. Sıradan insan çok. Merak eden, araştıran, çalışkan yaptığı işi en iyi yapmaya çalışan insanlara ihtiyaç var. Bundan daha ötesine gitmemiz için hepimiz daha fazla gayret sarf etmemiz, araştırmacı olmamız gerekiyor. Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için okula destekler vermek istiyoruz . Sizlerin çok daha iyi yetişmesini istiyoruz. Bu hepimizin kazanacağı bir durum. Bu fırsatları iyi değerlendirmelisiniz.”