Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 21:35

“Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü” Washington'da düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Sabancı Üniversitesi ve Brookings Enstitüsü işbirliğiyle bu yıl ikincisi verilen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”, Washington'da düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.
ABD'nin eski dışişleri bakan yardımcısı Richard Holbrooke'un, “Türkiye ve ABD: Kesişme noktasında vazgeçilmez müttefikler” başlıklı bir konuşma da yaptığı ödül törenine Sabancı Üniversitesi öğrenci ve öğretmenleri de telekonferansla katıldı.
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü'nü bu yıl Columbia Üniversitesi'nden Doç. Dr. Christine Philliou, “Algılama Paradoksu: Osmanlı geçmişini, ulusal bugün gözüyle yorumlamak” adlı çalışmasıyla aldı. Philliou, 20 bin dolar tutarındaki birincilik ödülünü aldığı araştırmasını hazırlarken, 2000 yılında, Princeton Üniversitesi'ndeki doktora tezi çalışmaları sırasında, Atina'da Gennadius Kütüphanesi'nde tesadüf eseri bulduğu Osmanlı arşivlerinden yola çıktığını anlattı.
Philliou, kütüphane arşivlerinde yer alan, 19. yüzyılın büyük bir bölümünde Osmanlı İmparatorluğu'nun Londra Büyükelçiliğini yürüten Konstantinus Musurus Paşa'ya ait belgelerden yararlandığını kaydetti.
İkincilik ödülünü ise Koç Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şuhnaz Yılmaz ve bu yıl sonbahar aylarında Wisconsin Üniversitesi'nde göreve başlayacak olan Doç. Dr. İpek Yosmaoğlu'nun ortak projesi olan, “Geçmişin hayaletleriyle savaşım: Balkanlar ve Ortadoğu'da Osmanlı mirası ikilemi” başlıklı çalışmasıyla aldı.
Üçüncülük ödülünü ise Sabancı Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Avusturyalı Maximilian Hartmuth'un, “miras anıtının yeniden inşa edilmesi: Balkanlar'da Osmanlı kültürel mirasına dair yorum ve tarihçilik sorunları” adlı çalışması kazandı.

Haberin Devamı

Yarışmada ayrıca Michigan Üniversitesi'nden Dr. Edin Hajdarpasiç, “Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkıntılarından: Bosna-Hersek'te Osmanlı mirası üzerine düşünceler” başlıklı çalışmasıyla, Oberlin College'dan Charles Sabatos ise, “Türk'ten de kötü: Slovaklar'ın Doğu Avrupa'daki Osmanlı mirası hakkında algılamaları” başlıklı çalışmasıyla birer mansiyon ödülü kazandılar.

Haberin Devamı

Yarışmanın uluslararası jürisinin koordinatörlüğünü, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder yürüttü. Yarışmada ikincilik kazanan 10 bin, üçüncülüğü kazanan ise 5 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.

Ödül töreninde konuşan Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, yarışmaya Türkiye'den katılımcıların yanısıra, Belçika, Bulgaristan, Kanada, İsrail, Sırbistan, ABD, Almanya, Yunanistan, Moldova ve Norveç'ten de katılanların bulunduğunu, 42 makalenin değerlendirildiğini kaydetti.
Ödül töreninin ardından düzenlenen ve ABD'nin eski Ankara büyükelçilerinden Brookings Institute'un “2007-Türkiye” programının direktörü Mark Parris'in yönettiği oturumda konuşan deneyimli diplomat Richard Holbrooke, Sabancı ailesinin öyküsünün, “Anadolu'nun ortasından yükselen, esin verici bir öykü” olduğunu söyledi. Güler Sabancı'nın, birçok kuruluş tarafından “Avrupa'nın en başarılı, en güçlü kadını” olarak defalarca seçildiğini belirten Holbrooke, Sabancı'nın, dünyada en etkili isimler arasında yer aldığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!