Şabat nedir? Ne anlama gelir? Şabat gününü kim kutlar?

Güncelleme Tarihi:

Şabat nedir Ne anlama gelir Şabat gününü kim kutlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2022 00:52

Her Semavi dinde kutsal gün farklıdır. Müslümanlar için, Cuma kutsal gündür. Cuma namazı ise buluğ çağına ermiş tüm Müslümanlar için farz kılınmıştır. Pazar günü ise Hristiyanlar için kutsal kabul edilir. O gün Hristiyanlar kiliseye giderek ibadet eder ve günah çıkarırlar. Şabat ise Yahudilerin kutsal gününü tanımlamak için kullanılan dini bir terimdir. Şabat gününe dair merak edilenleri detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Şabat dışında Yahudiler için kutsal kabul edilen günler ve bayramlar şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Roş Aşama - İbrani takvimine göre yılbaşına tekabül eden günde kutlanan hatırlama günü. 

 2- Hamursuz Bayramı - Pessah adıyla da bilinen Hamursuz Bayramı, her yıl 15 Nisan ile 22 Nisan tarihleri arasında kutlanır. Bir hafta süresince, Antik Mısır döneminde, kölelikten kurtulan İsrailliler adına, geleneksel Yahudi yemekleri yapılır ve büyükler ziyaret edilir. 

 3- Yom Kippur - Musevilerin en kutsal günü olarak kabul edilen Yom Kippur'da oruç tutulur ve havralar ziyaret edilir. 

 4- Roş Haşanah - Her yıl 25 Eylül - 27 Eylül tarihleri arasında kutlanan Roş Haşanah bayramında, Hz. Musa, Hz. Haun ve İsrailoğulları'na gönderilen diğer peygamberler için dua edilir. 

Haberin Devamı

 Şabat Nedir? 

 Şabat, Musevilerin kutsal günüdür. Tevrat'ta, Tanrı'nın dünyayı ve kainatı altı günde yarattığı, yedinci gün ise dinlendiği yazılır. İslam inancına göre Tanrı'nın dinlenmesi söz konusu değildir. O yorulmak ve dinlenmek gibi insani zaaflardan münezzehtir. 

 Bununla birlikte Kuran'ı Kerim'de de Allah'ın dünyayı altı aşamada yarattığı bildirilir. Zaman, sadece insanlar için geçerli olan bir kavramdır. Bu nedenle gün, hafta, yıl gibi terimler Allah'a isnat edilemez. Bunun için Kuran'da da hem gün hem de aşama anlamına gelen ''yevm'' sözcüğü kullanılmıştır. 

 Ne Anlama Gelir? 

 İbranice bir sözcük olan Şabat, başta Tevrat olmak üzere birçok dini kitapta geçer. Bu kelime, dinlenmek anlamına gelen "şbt" kökünden türetilmiştir. Bu kelime İngilizcede "sabbath", Almancada "sabbat", İbranicede "שַׁבָּת" şeklinde yazılır. Kuran'ı Kerim'de ise sabat kelimesinin yerine sebt sözcüğü kullanılmıştır. Sebt hem yazı yazmak hem de cumartesi anlamına gelir. 

 Şabat Gününü Kim Kutlar? 

 Şabat Gününü Yahudiler kutlar ve bu gün Cumartesi gününe tekabül eder. O gün Yahudilerin çalışması, avlanması ve kendisini yoracak işler yapması yasaktır. Tevrat'a göre Tanrı dünyayı altı günde yaratıp yedinci günü dinlendiği için, Yahudilerin de buna uyup Cumartesi günleri dinlenmeleri gerekir. 

Haberin Devamı

 Şabat günü yemek pişirmek de yasaktır. Bu nedenle Yahudiler, cumartesi günü yiyecekleri yemekleri bir gün öncesinden hazırlar. O gün tüm iş yerleri kapalıdır. Yahudiler, Sinagoglara ve havralara giderek saatlerce ibadet ve dua ederler. 

 Şabat gününde sadece Tevrat okunabilir. Bunun dışında kitap okumak ve yazı yazmak da yasaklanmıştır. Gün batımına kadar süren Şabatta, aile ve akrabalarla birlikte yemek yemek de günümüzde de sürdürülen geleneklerden biridir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!