Güncelleme Tarihi:
Yerel saat farkı, iki ülkenin ya şehrin birbirine olan uzaklığının zaman dilimi olarak ifade edilmesidir. İngiltere'de bulunan Greenwich Kasabası, meridyenlerin başladığı yeri ifade etmektedir. Doğu ve Batı yarım kürelerde 180 adet bulunan meridyenlerin, her birinin arasındaki dakika farkı 4 olarak ele alınır. Bir meridyenden diğerine yerel saat 4 dakika ileri ya da geri olarak değişir.
Saat Farkı Nasıl Hesaplanır?
Saat farkı hesaplaması, iki nokta arasında kaç meridyen olduğunun belirlenmesi yolu ile yapılır. Örneğin 26 derece doğu meridyeni ile 30 derece doğu meridyeni arasındaki zaman farkı 16 dakika olarak hesaplanır. İki noktanın arasında yer alan her bir meridyen için zamana 4 dakika eklenmektedir. Bu hesaba göre Greenwich meridyeninin 40 derece batısında yer alan bir nokta bu kasabanın yerel saatinden 160 dakika daha geride olacaktır. Bu da 2 saat 40 dakikaya tekabül etmektedir.
Yerel saat için hesap yapılırken, bulunduğunuz noktadan daha doğuda olan bir başka nokta için meridyen sayısı 4 ile çarpıldıktan sonra toplama işlemi yapılırken, daha batıda olan bir nokta için çıkarma işlemi yapılır. Doğuda olan noktada yerel saat her zaman diğerinden daha ileridir. Bu durum güneşin doğuda daha erken doğması ve batıda daha geç batması ile ilgilidir.
Yerel Saat Farkı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Yerel saat için hesaplama yapılırken, mutlaka meridyenler baz alınmaktadır. Enlem olarak bilinen paraleller iki nokta arasındaki uzaklığı ifade ederken, saat hesabı yapılırken enlem hesabı yapılmaz. Sat farkı hesaplayabilmek için iki noktanın birbirine olan meridyen uzaklığını bilmek gerekmektedir. Aralarında 180 meridyenden daha fazla olan iki nokta mutlaka ayrı yarım kürelerde olmak zorundayken, 180'den daha küçük meridyen uzaklığı olanlar aynı yarım küre içerisinde yer alabilir. Ancak her şekilde, doğuda yer alanın yerel saati diğerinden daha ileride olmak zorundadır.
Gündelik Hayatta Yerel Saat mi Kullanılır?
Yerel saat farkları iki bölge arasında dakika farkı yaratırken, ülkeler aynı zaman diliminden faydalanmak için ortak saat kullanmaktadır. Örneğin 26-45 derece boylamlarında yerleşmiş olan Türkiye'de en batıda kalan Edirne'den en doğuda kalan Iğdır'a kadar 19 meridyen bulunmaktadır.
19 meridyen uzaklığı yerel saat hesabında 76 dakikalık bir zaman dilimini ifade ederken, Türkiye'de ortak saat kullanılır ve bütün şehirler aynı zaman dilimindeymiş gibi hareket eder. Ancak güneş Türkiye'nin en doğusunda batısına kıyasla 76 derece daha erken doğar ve 76 derece daha erken batar.
Basit Yerel Saat Hesaplama Örnekleri
Hesap sırasında meridyenler arasındaki mesafe hesap edilerek başlanır. Örneğin 15 derece Batı meridyeni ile 18 derece Doğu meridyeni arasında 33 adet meridyen bulunmaktadır. 33x4=132 hesaplanırsa, 132 dakika 2 saat 12 dakika olarak bulunur. Yani doğuda olan nokta batıda olan noktadan 2 saat 12 dakika ileridedir.
Doğudaki noktanın saatini bilmeniz durumunda o bölgenin yerel saatinden 2 saat 12 dakika geriye giderek batıda bulunan noktanın saatine ulaşabilirsiniz. Yerel saatlerin matematik hesabı daha fazla pratik yaparak çok daha hızlı sürede bulunabilir. Farklı enlemler üzerinde bulunsa da aynı meridyen üzerindeki noktaların saatleri aynıdır.