Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. İbiş, hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın ülkedeki Türk öğrencilere yönelik tutumunun aksine, Ankara Üniversitesi’nde eğitim gören Rus öğrencilerin, kendilerini evlerinde gibi görmeleri için çalıştıklarını söyledi. Rus öğrencilerle 17 Aralık Perşembe günü Rektörlük binasında bir araya geleceğini bildiren İbiş, bu toplantıda öğrencilere, "Kendinizi rahat ve güvende hissedin. Üniversitenizde bir sorun yok. Burası eviniz" mesajı vereceğini açıkladı.
Rus rektöre teşekkür mektubu
Prof. Dr. Erkan İbiş, ülkesinde bir gazetedeki köşe yazısında, Türk öğrencilere yönelik destek içerikli bir yazı kaleme alan St. Petersburg Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aleksandr Zapesotskiy'ye de teşekkür mektubu gönderdiğini bildirdi. Mektubunda, Zapesotskiy'nin 4 gün önce Komsomolskaya Pravda gazetesindeki köşe yazısının Türkçe çevirisini okuduğunu aktardığını belirten İbiş, "İçinden geçtiğimiz şu günlerde, kaleme aldığınız temel hususların önemi ve topluma medya yoluyla verdiğiniz açık ve önemli mesaj konusunda sizinle hem fikir olduğum için bu mektubu yazmak istedim" dedi.
St. Petersburg Sosyal Bilimler Üniversitesi’ni temsilen bir heyeti ekim ayında Ankara'da ağırladıklarını ifade eden İbiş, son derece verimli geçen toplantıda, geleceğe yönelik önemli işbirliği imkanlarının temelinin atıldığını anlattı.İbiş, toplantıda özellikle Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi şemsiyesi altında Toplumsal Forum-Eğitim ve Bilim Komitesi çerçevesinde de iki üniversitenin işbirliği olanaklarının artması konusunda fikir birliğine varıldığını bildirdi. İbiş, iki ülkenin son 300 yıldır aydınlanma yolunda yürüdüğünü, bu çerçevede eğitim ile bilimin iki ülkenin de en çok eksikliğini çektiği ve en fazla yatırım yapması gereken alanlar olduğunu vurguladı.
"Rusofobya, İslamofobya ve Türkofobya ile mücadele temel ihtiyaç"
Günümüz toplumsal ve siyasal yapılarında artık her şeyin iç içe ve birbiriyle ilgili olduğunun altını çizen İbiş, mektubunda şu değerlendirmede bulundu:
"Tıpkı eğitim ve bilim alanında olduğu gibi, toplumsal ve siyasal yapılarımızın da artık verimli ve evrensel değerlerle barışık olması gerekiyor. Ekonomik üretkenlik, refah toplumu, siyasal gelişmişlik ve bunlarla güçlenecek olan daha çok entegrasyon, sizin de muzdarip olduğunuz Rusofobya ve bizler için de İslamofobya ve Türkofobya ile mücadele için artık lüks değil, en temel ihtiyaçlarımız olarak ortada duruyor. Bu çerçevede, birbirine son derece fazla benzeyen modernleşme tarihleriyle, birbirini kolay anlayan toplumsal yapılarıyla ve en önemlisi de birbirini tamamlayan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal kaynak ve üretim kapasiteleri ile iki toplumun birbirinden ayrılması değil, tam tersine birbirine daha sıkı sarılması gerektiği kanaatindeyim."
Rus meslektaşa davet
İbiş, mektubunda kasım ayında Ankara Üniversitesi adına kamuoyuna yaptığı basın bildirisine değinerek, bildiride Rusya Federasyonu üniversiteleri ile ilişkilerinin kesintiye uğramadan daha da iyileştirilmesi için kararlı olduğunu ilettiğini belirtti. Meslektaşının yazısını bu gözle okuduğunu ve çok mutlu olduğunu ifade eden İbiş, "Üniversite kavramının gerektirdiği bu fikir birliğini, yazıya döktüğünüz için teşekkür ederim" ifadesine yer verdi.
İki ülke arasındaki geçici ama can yakıcı sorunların kısa sürede atlatılmasını dileyen İbiş, meslektaşı Prof. Dr. Zapesotskiy'e, "Bu süreç içinde de her zaman size ve uygun gördüğünüz delegasyonunuza Ankara'da ev sahipliği yapmak isteriz" davetinde bulundu.