Rum cemaatinden vakıf üniversitesi

Güncelleme Tarihi:

Rum cemaatinden vakıf üniversitesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2013 09:30

Türkiye’de yaşayan Rumlar, vakıf üniversitesi kurmak için kolları sıvadı. Beyoğlu Merkez Rum Kız Mektebi Vakfı’nın girişimleriyle kurulacak üniversite, azınlık cemaati vakfına ait ilk yükseköğrenim kurumu olacak.

Haberin Devamı

Beyoğlu Merkez Rum Kız Mektebi Vakfı, vakıf üniversitesi kurmak için çalışmalara başladı. Üniversite, kuruluşunun tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin bir azınlık cemaati vakfına ait ilk yükseköğrenim kurumu olacak. Üniversite projesinin yürütücüleri arasında bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersi Abacı-Kalfoğlu, “Ben Rum Kız Lisesi mezunuyum. Okulun tüzel bir kişilik olarak vakfa iadesinin sağlanmasının ardından, ‘Binanın nasıl değerlendirilebileceği’ sorusuna yanıt aramamız bizi üniversite fikrine ulaştırdı. Bu üniversite aracılığıyla Türk-Yunan dostluğunun bilimsel temellerini atmak istiyoruz” dedi.

‘RUM OKULU OLMAYACAK’

Projenin önemli aktörleri arasında yer alan Işık Üniversitesi’nden Prof. Dr. Eva Aleksandru Şarlak ise “Vakfın bir vakıf senedi bulunmuyor. Haliyle de üniversite açabilmesi için bazı düzenlemeler gerekiyor. Bu yönde bir projeyi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunduk. Gelecek iznin ardında da YÖK’e başvuracağız” diye konuştu. Şarlak, “Üniversitenin merkez binası Merkez Rum Kız Lisesi olacak. Restorasyon için 8 milyon dolarlık bir bütçe çalışması gerekiyor. Evet, üniversite Rum Cemaat vakıflarının işbirliğiyle kurulacak ancak bir Rum üniversitesi olmayacak. Türkiye’nin ve dünyanın akademik birikimine katkı veren, binlerce yıl bu topraklarda yaşamasını arzu ettiğimiz bir üniversite olacak” bilgisini verdi.
İngilizce, Yunanca ve Türkçe eğitim
AGOS gazetesi de Rum Cemaati’nin üniversite çalışmasını bu haftaki manşetine taşıdı. Agos haberinde projenin yürütücülerinden Prof. Dr. Ersi Abacı-Kalfoğlu’nun “Üniversite Türkiye’nin yanı sıra dünyanın her yanından öğrenci kabul edecek. Eğitim dili İngilizce’nin yanı sıra Türkçe ve Yunanca da eğitim verecek bölümleri bulunacak” değerlendirmesine yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!