Güncelleme Tarihi:
Röportaj yapılırken belirli kurallar bulunmaktadır. Çünkü röportaj belirli bir amaç doğrultusunda yapılmaktadır. Yani nasıl yapılacağı ve dikkat edilmesi gerekenler önceden belirlenmiştir. Bunun yanında genel kültür açısından da röportaj hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.
Röportaj Nedir?
Röportaj, bir olayı veya sorunu araştırmaya yönelik yapılan yazılara verilen isimdir. Bu araştırma içerisinde inceleme, gezip görme ve soruşturma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Röportaj kelimesinin Latince karşılığı ise “getirmek, toplamak” anlamlarına gelen “reportare” kelimesidir. Yani buradan anlaşılacağı üzere röportaj yapılarak çeşitli bilgiler elde edilebilir. Aydınlatıcı bir tür olduğu için büyük bir öneme sahiptir.
Özellikle gazeteciliğin gelişmesi röportaj türünü ortaya çıkarmıştır. Günümüzde televizyon ve radyoda sıkça röportaj türüne yer verildiği görülmektedir. Yapılan röportajlarda sorular olduğu için röportajın belirli bir amaçla yapıldığı görülmektedir.
Röportaj Nasıl Yapılır?
Röportaj hakkında en merak edilen soru ise nasıl yapıldığı ile alakalıdır. Çünkü röportaj belirli kurallar çerçevesinde yapılmaktadır.
- Öncelikle röportaj için uygun bir yer ve zaman belirlenir.
- Röportaj yapılırken ses ve görüntü almak oldukça yararlıdır. Bu sayede röportaj yapılan kişinin sözlerini çarpıtma şansı düşer veya o kişi ile daha sonra anlaşmazlık çıkmasının önüne geçilir.
- Röportaj yapılırken karşıdaki kişiye röportajla alakalı bilgiler verilir.
- Röportaj için önceden belirli sorular hazırlanır. Ancak röportaj devam ederken yeni sorularda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise röportaj veren kişinin söylediği cevaplardır.
- Röportajı yapan kişinin fikirleri ve gözlemleri de röportaj için önemlidir. Ayrıca röportaj yapılan kişiye saygısızlık edilmez ve güzel hitaplar kullanılır.
Röportaj bittikten sonra röportajı yayınlama aşamasına geçilir. Röportaj hazırlandıktan sonra yayınlanır. Ortaya çıkan sonuç röportaj türünün önemini göstermektedir.
Röportaj Özellikleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Röportaj yapan kişi kurallara uygun bir şekilde hareket etmelidir. Yapılan röportaj amacı dışına çıkmadan başarılı bir şekilde bitirilmelidir. Zaten röportajın özellikleri bilinirse eğer dikkat edilmesi gereken hususlarda ortaya çıkmaktadır.
- 20. yy’da gelişmeye başlayan bir türdür,
- Didaktik bir yapısı bulunur,
- Düşünsel bir plan doğrultusunda yapılır,
- Yazarın duygu ve düşüncelerine yer verilir,
- Konular toplum ya da sanatla ilgili olabilir,
- Yapılan röportaj belge, fotoğraf veya buna benzer içeriklerle desteklenir,
- Gözlem ve araştırma ön plana çıkmaktadır,
- Röportajın tutarlı olması gerekir,
- Amaçlar doğrultusunda ilerleyen bir türdür,
- Röportajlar haber yazılarının daha kapsamlı hali olarak görülmektedir.
- Röportajlar ilerleyen zamanlarda tarihsel belge olarak kullanılabilir.