Güncelleme Tarihi:
İnsanların mistik, efsunlu ve gizemli şeylere her daim ilgisi olmuştur. Bu da insanların dine ait şeylerin gerçekten var olup olmadığını bilme isteği, insanların geleceği öğrenmek kaynaklanır. İslam dinine göre gerçeğe olan inançsızlık ve bilgisizlik bazen insanları bu gibi durumlara götürür.
Ritüel Nedir ve Ritüeller Gerçek midir?
Geçmişten beri günümüzde sıkça kullanılan çok sayıda ritüel bulunuyor. Kültürlere ve inançlara göre şekillenen ritüeller ise pek çok farklı çeşide ayrılıyor. Ritüel yapmak, herhangi bir konu ile ilgili toplanmak ve dini ayin bir yapmak şeklinde tanımlanabilir. Bu toplanmalar ise, dini bir tören yapma, bir doğum günü kutlaması tarzında olabilir.
Ritüel kelimesi, dilimize Fransızcadan geçmiş olan bir kelimedir. Ritüel ise, gün içinde belirli bir zaman dilimi içinde zihnin ezber alanına, aktif alanına istek ya da niyeti kaydetmeyi amaçlayan bir eylemdir. TDK'ye göre ise ritüel, adet haline gelmiş lan bir ayin anlamında kullanılır.
Ritüel yapmak, dini ayin yapmak ve herhangi bir konu ile ilgili toplanmak şeklinde tanımlanabilir. Bu toplanmalar ise, dini bir tören yapma, bir doğum günü kutlaması tarzında olabilir. Örneğin; av ile geçimini sürdüren çeşitli toplumlarda av ritüelleri çok önemlidir. Aynı zamanda insanlar ölümün nasıl olduğunu öğrenmek ya da gelecekten haberdar olmak amacı ile ruh çağırma ritüelleri de yapar.
Eski çağlarda genellikle önemli kişilerin başlarına ne geldiği ya da kralların nasıl öldüğü değişik dini törenlerle bilinmek istenmiştir. Bu nedenle ritüeller, aslında kişinin kutsal kabul ettiği davranış şekilleridir. Bu davranışlar ara sıra tekrarlanır.
Ritüel Çeşitleri Nelerdir?
Farklı kültür ve geleneklerde sıkça uygulanan ritüeller genellikle çeşitlilik gösterir. En çok bilinen ritüel türleri ise şu şekildedir;
Kabul Ritüeli: Herhangi bir organizasyona, gruba, tarikata katılma sırasında yapılan ritüellerdir. Adayın gruba dahil olabilmesi için katılması gereken bir tören olarak da düşünülebilir. Örneğin, Hristiyanlıkta bulunan vaftiz ve Müslümanlıkta yer alan Sünnet de birer kabul ritüeli sayılır.
Kutlama Ritüeli: Kutlama ritüeli, ibadet ritüeline büyük benzerlikler gösterir. Ama genellikle Cadılar Bayramı ya da Yule gibi yılın belirli bir gününe denk gelen, aile ya da arkadaşlarla yapılan bir uygulamadır. Kutlama ritüelleri ise, bir grup halinde yapılan ve dayanışmayı önemli ölçüde artıran eylemleri içerir.