Rezistans nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Rezistans çeşitleri nelerdir ve nerelerde kullanılır

Güncelleme Tarihi:

Rezistans nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır Rezistans çeşitleri nelerdir ve nerelerde kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 05:45

Ateş, insanlığın en eski ve en büyük keşiflerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Jet motorları, uzay roketleri çağında ateşe erişim çok zor değildir. Rezistansların arkasında yatan temel amaç ise ısıyı ve ateşi kontrol etmektir. Rezistans nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır? Rezistans çeşitleri nelerdir ve nerelerde kullanılır sorularının yanıtlarını derledik.

Haberin Devamı

Ateşi ve ısıyı açıp kapayabilmek günümüzde çok büyük önem taşımaktadır. Elektrikli ısıtıcılar, tost makineleri, termosifonlar, elektrik sobaları, çamaşır kurutma makineleri gibi günlük yaşamımızda önemli yer tutan eşyaların içindeki rezistanslar esasında "kontrol edilmiş ateş"tir. Rezistanslar kullanıcısına elektriğin rahatlığıyla ateşin gücünü verir.

 Rezistans Nedir?

 Rezistans, esasında elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürme amacı doğrultusunda kullanılan sabit dirençtir. Rezistansın içinden elektrik akımı geçtiği vakit ısınma ortaya çıkar. Bir rezistans, Joule ısıtma işlemi vasıtasıyla elektriği ısıya dönüştürmektedir. İçerisinden geçen elektrik akımı dirençle karşılaştığı takdirde ışımaya ve ardından da ısı yaymaya başlar. Elbette yalnızca rezistans değil herhangi ince bir telin üzerinden bir elektrik akımı geçirilirse bu tel de ısınacaktır.

Haberin Devamı

 Rezistans Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

 Rezistanslar, elektriği iletmek suretiyle ısı enerjisine dönüştürür. Pek çok farklı alanda kullanılan rezistanslar maliyeti düşük ve mukavemet gücü yüksek iletkenler olma özelliği taşımaktadırlar. Tipik bir rezistans genel olarak bir bobin, şerit (düz ya da oluklu) yahut bir lamba filamanına benzer bir şekilde ısıveren bir tel şerit formuna sahiptir. Elektrik akımının içinden geçmesi durumunda kırmızı renkte yanar ve içerisinden geçmekte olan elektrik enerjisini her yöne yaydığı bir ısıya dönüştürme görevi üstlenir.

 Rezistansların uç kısımda çoğunlukla iki adet fiş girişi bulunmaktadır. Nötr fazlar aracılığıyla her iki uca gerilim uygulanarak elektrik verilir. Rezistanslar demir, alüminyum ve krom ve gibi ısıya çok yüksek dayanıma sahip olan maddelerden üretildiğinden dolayı ısıya karşı direnç gösterir. Böylelikle belli bir noktadan sonra rezistans içerisinden geçen elektrik enerjisi ısıya dönüşür.

 Kısaca ifade edilmesi gerekirse rezistansların çalışma prensibi ampuller ile birebir benzerlik göstermektedir. Ancak ampullerin üretiminde kullanılmakta olan malzemeler rezistans kadar dayanıklı olmadığından dolayı çatlama ve patlama riski söz konusudur.

Haberin Devamı

 Rezistans Çeşitleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

 Rezistanslar kullanım alanlarına göre çok fazla çeşitlilik barındırmaktadır. Bu kapsamda resiztans çeşitleri arasında:

 - Fişek Rezistans,

 - Kablo Rezistanslar,

 - Manifold Rezistanslar,

 - Kelepçe Meme Rezistanslar,

 - Plaka Rezistanslar,

 - Cam Elyaf Yanmaz Kablo,

 - PTC Buharlaştırma Rezistans,

 - PTC Fişek Rezistans,

 - Spiral Rezistans (Sıcak Yolluk),

 - Seramik Kelepçe Rezistans,

 - Çene Rezistans,

 - Quartz ve Seramik Rezistanslar,

 - Infrared Rezistans,

 - Boru Rezistanslar,

 - Hava Üflemeli Rezistans,

 - Asit Banyo Isıtıcıları,

 - Boru Rezistans,

 - Serpantinli Rezistanslar,

 - Semaver Rezistans,

 - Otoklav Rezistans,

 - Titan Isıtıcılar,

 - Benmari Rezistans,

 - Infrared Seramik Rezistans,

 - Asit Banyo Rezistansları,

Haberin Devamı

 Rezistanslar, günümüzde kullanmakta olduğumuz pek çok elektrikli cihazın bileşenleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra günümüzde pek çok farklı kullanım alanının varlığı söz konusu olan bir cihaz olma niteliği taşımaktadır. Bu alanlardan bazılarını ise şu şekilde listelemek mümkündür:

 - Elektrikli sobalarda,

 - Evde kullanılan fırınlarda,

 - Elektrikli su ısıtıcılarda,

 - Ütülerde,

 - Otomobil teknolojisinde,

 - İmalat sanayinde,

 - İlaç sanayinde kimyasalların ısıtılması ve belli değerlerde tutulmasında,

 - Plastik üretiminde,

 - Ambalaj ve gıda sanayinde paketleme işlemlerinin yapılmasında,

 - Tekstil sektörü gibi oldukça geniş bir alanda farklı türde rezistansların kullanılma durumu söz konusu olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!