Güncelleme Tarihi:
Daire, Rektör ve yöneticilerinin, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen “görevi kötüye kullanma” suçundan, Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına karar verdi.
Rektör Okudan ile 7 öğretim üyesi ile üniversite doktoru, döner sermaye işletme müdürleri ve hukuk müşaviri hakkında, “biyokimya kitleri alımı ihalesini keyfi iptal ederek, sonrasında rekabet koşulları oluşmadan ihale yapmak, piyasa fiyatlarına göre yüksek bedelle ihale yapmak, yüksek miktarda biyokimya kitini doğrudan temin yoluyla satın almak” suçlarından soruşturma başlatılmıştı.
YÖK Başkanlığınca oluşturulan kurul, 11 Temmuz 2007 tarihinde, söz konusu iddialarla ilgili kısmen men-i muhakeme, kısmen lüzum-u muhakeme kararı vermişti.
YÖK yetkili kurulunun söz konusu kararları, yasa gereği kendiliğinden ve itiraz üzerine Danıştay 1. Dairesine geldi. Daire, iddiaları tek tek inceleyerek sonuçlandırdı.
İHALEDE KAMUYU ZARARA UĞRATMAK
YÖK yetkili kurulu, bu eylemler arasında sayılan “biyokimya kitleri alımı ihalesini keyfi iptal ederek, sonrasında rekabet koşulları oluşmadan yapmak, piyasa fiyatlarına göre yüksek bedelle ihale yapmak, yüksek miktarda biyokimya kitini doğrudan temin yoluyla satın alarak, kamuyu zarara uğratmak” iddialarıyla ilgili Rektör Süleyman Okudan ile öğretim üyeleri Adil Gökalp, İdris Mehmetoğlu, Sadık Büyükbaş, Güngör Taştekin, Ahmet Özkağnıcı, Ali Ünlü, üniversite doktoru Ayşegül Kurtoğlu ve Döner Sermaye İşletme müdürleri Mehmet Gülhan ile Mustafa Mete hakkında lüzum-u muhakeme kararı vermişti.
Danıştay 1. Dairesi, bu kişilerin üstlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret etti.
Daire, bu eyleme ilişkin adı geçenler hakkında yetkili kurulca verilen lüzum-u muhakeme kararının onanmasına, eylemlerine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun “görevi kötüye kullanma” başlıklı 257. maddesi gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verdi.
Yüksek Mahkeme ayrıca, öğretim üyesi İdris Mehmetoğlu hakkında “YÖK Denetleme Kurulunca yürütülen soruşturma sürecinde hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri bulunduğu halde, ambardan mal çıkarılmasına ilişkin belgeleri imzalamak” ve üniversitenin Hukuk Müşaviri Fatiha Taşpınar hakkında da “Meram Tıp Fakültesi Hastanesinin ihtiyacı olan 16 adet ameliyat tavan lambası alım işinde eksik malzeme teslim eden firma hakkında yasal işlem başlatmamak” suçlarından, YÖK tarafından verilen men-i muhakeme kararını onadı.
SÜ REKTÖRÜ OKUDAN: YARGI ÖNÜNDE HESAP VERMEYE HAZIRIZ
DANIŞTAY 1'inci Dairesi, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, 6 öğretim üyesi, hastane doktoru ve döner sermaye işletmesinin 2 müdürünün, Meram Tıp Fakültesi'ne ‘biyokimya kitleri alımı ihalesinde kamuyu zarara uğrattıkları’ gerekçesiyle, ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan yargılanmalarına karar verdi. Yargı önünde her zaman hesap vermeye hazır olduklarını söyleyen Prof. Dr. Süleyman Okudan, soruşturmanın yeni olmadığını da belirtti.
Danıştay 1'inci Dairesi, SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, 6 öğretim üyesi, hastane doktoru ve döner sermaye işletmesinin 2 müdürü hakkında, Meram Tıp Fakültesi'ne ‘biyokimya kitleri alımı ihalesinde kamuyu zarara uğrattıkları’ gerekçesiyle Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) verdiği lüzum-u muhakeme kararını onadı. Danıştay Rektör ve yöneticilerinin, TCK'nın 257'nci maddesinde düzenlenen ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan, Konya Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalarına karar verdi.
Rektör Okudan ile 7 öğretim üyesi ile üniversite doktoru, döner sermaye işletme müdürleri ve hukuk müşaviri hakkında, ‘biyokimya kitleri alımı ihalesini keyfi iptal ederek, sonrasında rekabet koşulları oluşmadan ihale yapmak, piyasa fiyatlarına göre yüksek bedelle ihale yapmak, yüksek miktarda biyokimya kitini doğrudan temin yoluyla satın almak’ suçlarından soruşturma başlatılmıştı. YÖK Başkanlığınca oluşturulan kurul, 11 Temmuz 2007 tarihinde, söz konusu iddialarla ilgili kısmen men-i muhakeme, kısmen lüzum-u muhakeme kararı vermişti. YÖK yetkili kurulunun söz konusu kararları, yasa gereği kendiliğinden ve itiraz üzerine Danıştay 1'inci Dairesi'ne geldi. Daire, iddiaları tek tek inceleyerek sonuçlandırdı.
YÖK, bu eylemler arasında sayılan ‘biyokimya kitleri alımı ihalesini keyfi iptal ederek, sonrasında rekabet koşulları oluşmadan yapmak, piyasa fiyatlarına göre yüksek bedelle ihale yapmak, yüksek miktarda biyokimya kitini doğrudan temin yoluyla satın alarak, kamuyu zarara uğratmak’ iddialarıyla ilgili Rektör Süleyman Okudan ile öğretim üyeleri Adil Gökalp, İdris Mehmetoğlu, Sadık Büyükbaş, Güngör Taştekin, Ahmet Özkağnıcı, Ali Ünlü, üniversite doktoru Ayşegül Kurtoğlu ve Döner Sermaye İşletme müdürleri Mehmet Gülhan ile Mustafa Mete hakkında lüzum-u muhakeme kararı vermişti. Danıştay 1. Dairesi, bu kişilerin üstlerine atılı suçu işlediklerini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna karar verdi. Daire, bu eyleme ilişkin adı geçenler hakkında yetkili kurulca verilen lüzum-u muhakeme kararının onanmasına, ‘görevi kötüye kullanma’ gereğince yargılanmalarına, yargılamanın Konya Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar verdi.
Danıştay ayrıca öğretim üyesi İdris Mehmetoğlu hakkında ‘YÖK Denetleme Kurulu'nca yürütülen soruşturma sürecinde hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri bulunduğu halde, ambardan mal çıkarılmasına ilişkin belgeleri imzalamak’ ve üniversitenin Hukuk Müşaviri Fatiha Taşpınar hakkında da ‘Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nin ihtiyacı olan 16 ameliyat tavan lambası alım işinde eksik malzeme teslim eden firma hakkında yasal işlem başlatmamak’ suçlarından, YÖK tarafından verilen men-i muhakeme kararını onadı.
Yazılı bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan, yargı önünde her zaman hesap vermeye hazır olduklarını söyledi. Rektör Okudan, “Danıştay 1. Dairesi'nin Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi biyokimya kitleri alımı ihalesinde kamuoyunu zarara uğrattıkları gerekçesiyle şahsım ve bazı Öğretim Üyeleri ile İdari Personel hakkında çıkan haberler, haberin yayınlanış şekli ve zamanlaması açısından çok manidardır. Bilindiği gibi kısa bir süre önce üniversitemiz öğretim üyelerinin yüzde 60'ının teveccühüyle seçimde ilk sırada yer aldım. Cumhurbaşkanımızın atama sürecinde bu tür haberlerle gündeme gelmemi manidar buluyorum” dedi.
Rektörü Okudan, “Söz konusu inceleme ve soruşmalar, yeni olmayıp YÖK Denetleme Kurulu’nun 2003-2004 yıllarına ait 22.09.2006 tarihli yapılan soruşturmanın Danıştay tarafından, dosyanın eksik inceleme sebebiyle YÖK’e iadesi ve bu dosyadaki eksiklerinin tamamlanarak yerel mahkemeye 25.10.2007 tarihinde gönderilmesinden ibarettir. Yoksa yeni bir soruşturma söz konusu değildir. Kaldı ki yöneltilen bu iddialar sebebiyle her zaman yüce yargı önünde hesap vermeye hazır olduğumuzun bilinmesini isterim. Bu şeffaf yönetimimizin de bir anlayışıdır” dedi.