QTC hesaplama nedir ve neden yapılır? QTC kaç olmalı ve normal değerleri

Güncelleme Tarihi:

QTC hesaplama nedir ve neden yapılır QTC kaç olmalı ve normal değerleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 23:39

QTC hesabını yapabilmek adına ilk önce QTC hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun yanı sıra QTC hesaplaması çeşitli nedenlere bağlı olarak yapılmaktadır. Normal QTC değerleri, bireylerin durumlarına göre farklılık göstermektedir. QTC değerlerinin hesaplamasının nasıl yapıldığıyla alakalı şekilde bilgi edinmek isteyen kişiler olabilir. Bu yüzden bu konu hakkında bilgi vermek faydalı olacaktır. QTC hesaplaması nedir? QTC değerlerinin normal hali nedir? İşte detaylar.

Haberin Devamı

 

 QTC değerleri; erkek ve kadın bireylerde değişkenlik göstermektedir. QTC değerlerinin hesaplanması konusunda kullanılan pek çok formül söz konusudur. Bu formülleri kullanıp, oldukça basit bir şekilde QTC hesaplaması yapılabilir. Bunun dışında ise İnternet çapında yer alan siteler üzerinden QTC hesaplaması yapılabilir.

  QTC Hesaplama Nedir?

  Düzeltilmiş olan QTC aralığı; 60/dakika kalp hızında bulunan QT aralığını hesaplamaktadır. QT değerleri; farklı kalp hızlarının karşılaştırılmasına ve çoğalan aritmi tehlikesi olan hastaların saptanmasına imkan verir. Kalp hızına göre düzeltilen QT aralığı; QT değerlerinin uzaklığının RR aralığının kareköküne bölünmesi ile hesaplanmaktadır.

  QTC Hesaplama Neden Yapılır?

Haberin Devamı

  QTC hesabı yapmak adına türlü formüller söz konusudur. QTC hesaplamak adına kullanılan formüller içerisinde en yaygın olanı ise; QTC = QT / √RR. şeklinde bilinir. Aynı şekilde İnternet çapında yer alan programları kullanıp, QTC hesaplaması yapılmaktadır. Hesaplama yapılırken bireyin cinsiyeti, yaşı ve başka bazı özellikler de dikkate alınır. QTC hesabı yapmak adına bulunan bazı formüller; Frederica formülü, Hodges formülü, Bazett formülü, Framingham formülü şeklinde sıralanmaktadır. Aynı şekilde günümüz çağında akıllı telefonlar üstünden de kolayca QTC hesaplaması yapmak oldukça mümkündür.

  QTC hesabı aralığını hesaplama adına kullanılan değişik teknikler söz konusudur. Acil tıp teknisyenlerin çok uzman olduğu QTC aralığını hesaplama işlemini, kişinin kendisi de öğrenerek yapabilir. QTC hesaplaması yapılırken kalp hızıyla direkt bir ilişki söz konusudur. Eğer kalp hızı düşer ise QT değerlerinde uzama ortaya çıkar. Fakat kalp hızı QT değerlerinde kısalma oluşmaktadır.

  QTC aralığının hesaplanması adına İnternet sitelerinden yardım alınabilir. Bu şekilde QTC hesaplaması ve sorgulaması yapılması mümkündür. Bunun yanı sıra akıllı cep telefonları uygulamalarıyla QTC aralığını kolayca hesaplamak mümkün olmaktadır. Arzu edilirse formüllerle arzu edilirse internette de yer alan sitelerden kolayca QTC hesaplaması yapılabilir.

Haberin Devamı

  QTC Kaç Olmalı?

  Erkeklerde QTC değeri; 440 ms'tan büyük veya kadınlarda 460 ms'tan büyük ise QTC uzamıştır. Bununla beraber QTC'nin 500 ms'tan büyük olması artan torsades de pointes ile alakalıdır. Bunun dışında 350 ms'tan küçük olması durumunda QTC değerleri anormal şekilde kısadır. Pratik kural şeklinde normal QT öncesi RR aralığı yarısından az olmalıdır.

  QTC Normal Değerleri

  1 ile 15 yaş aralığında; normal değerler; 440 ms'tan küçük olmalıdır. Sınırda olan değerler ise 440 ile 460 ms şeklindedir. Uzayan QTC değerleri 460 ms'tan büyüktür. Yetişkin bir erkekte normal QTC değerleri; 430 ms'tan küçük olmalıdır. Bununla beraber sınırdaki değerler; 430 ile 450 ms arasındadır. Yetişkin erkek bireylerde uzamış QTC değerleri 450 ms'tan büyüktür. Yetişkin kadın bireylerde normal QTC aralığı; 450 ms'tan küçük olmalıdır.

Haberin Devamı

 Yetişkin kadınlardaki QTC aralığının sınır değeri; 450 ile 470 ms arasındadır. Uzamış olan ms değerleri ise 470 ms'tan büyük olmalıdır. Tüm bunların yanı sıra bireylerde QTC değerlerinin 500 ms'tan büyük olması durumunda, torsades de pointes riskiyle ilişkilidir. Bunun dışında 350 ms'tan küçük olması vaziyetinde QTC anormal şeklinde kısadır. QTC değerlerini ölçmek adına birey; internetten yardım alarak kendi kendine ölçüm yapabilme olanağına sahiptir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!