Nuran ÇAKMAKÇI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 00:00
Özel okullar sınav sonuçları açıklandı. Tercihler özel okullar sınavında verildiği için sonuçla birlikte hangi okulu kazandığınızı göreceksiniz. Özel okulların ilk anda puanları yüksek gibi görülebilir.
Unutmayın, ön kayıt döneminde puanlar çok düşüyor. Sınav sonucunu elinize aldığınızda bir yeri kazanamadığınızı görürseniz üzülmeyin. Çünkü, asıl yerleştirme ön kayıt döneminde oluyor. Hem OKS’de, hem de özel okullarda puanınız iyiyse, seçmiş olduğunuz okulları masaya yatırın. Birçok okulun yüksek puanlı öğrenciye burs verdiğini unutmayın. Anadolu liselerini kazanıp Amerikan Robert, Alman, Avusturya, Üsküdar Amerikan gibi okullara girmek isteyen öğrenciler, bu okullarda puanların düşmesini bekliyor. Puanlar düşünce de, üst sıradaki gözde okullarda öğrenci değişimi fazla oluyor. İyi puanlı öğrenciler istediği okula yerleştikten sonra, alt sıradaki öğrencilere de yer açılıyor. Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, sınavla öğrenci alan okullarla ilgili merak edilenleri anlattı.
En çok merak edilen soru ve cevaplar
Aldığımız puana diploma notu katkı payı eklenecek mi?- Yayınlanmış olan OKS-TM veya OKS-MF puanınıza diploma notu katkı paylarınız eklenmiştir. Ayrıca puan eklenmeyecek.
2007 OKS için okulların tavan ve taban puanları verilebilir mi?
- Okulların tavan ve taban puanlarını her yıl tercihler belirler. Biz sadece bu okullara 2006 OKS Türkiye sıralamasındaki hangi öğrencilerin girdiğini, sonuncu öğrencinin bu yıl hangi puana denk gelebileceğini bulmak. Örneğin; Ankara
Atatürk Anadolu Lisesi’ne 2006 OKS’de giren son öğrencinin Türkiye sırası 4961, OKS-TM puanı 440.059’du. 2007 OKS’de bu okula yine aynı sıradaki öğrencinin girebileceğini düşünürsek bu okula ancak OKS-TM puanı 448.702 olan öğrenci girebilecektir. Tercihlerde artış ve azalışlar olabileceğini de düşünürsek bu okula Türkiye sırası 4800-5100 aralığında olan öğrencilerin girebilme şansı var. Tercihle ilgili sorularınız için, hangi ilden tercih yapmak istediğinizi ve Türkiye sıranızı vermeniz yeterli.
Ben OKS’de 256 puan aldım. Ama, istediğim okul Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi. Puanı da geçen yıl 323. Acaba istediğim okulu puan farkı olmasına rağmen kazanır mıyım? Benim için çok önemli. Ne olur çabuk cevaplayın. (Saniye Çevik)
- 2006 OKS’de bu okula birinci yerleştirme genel sırası 125.910’ncu olan öğrenci girdi. 2007 OKS’de de yaklaşık genel sırası 105.000’nci civarındaki öğrenci girer.
Kızım 2007 OKS-TM’de 267.433, OKS-MF’de 258.867 puan aldı. Mersin’de bir okula girme şansı var mı?
- Sadece Anadolu Teknik-Anadolu Meslek Liseleri’ne girme şansı var.
ÖĞRENCİLER BU OKULLAR İÇİN YARIŞIYORFen liseleri, en iyileri seçiyor
FEN LİSELERİToplam okul sayısı: 82
2007 toplam kontenjanı: 6.144
2006 ÖSS’ye göre, Türkiye genelinde 60 fen lisesinden mezun olan 4721 öğrenciden 2959’u (yüzde 62.68) üniversitelerin lisans programlarına girme başarısı gösterdi.
Fen liseleri Türkiye genelinde en başarılı öğrencilerin tercih ettiği okul grubu. Tercih listesine ekleyebilmek için 6 ve 7’nci sınıf Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin yıl sonu notunun en az orta, tümünün ağırlıklı ortalamasının en az 4 olması gerekiyor. OKS-MF puanıyla öğrenci alıyorlar. OKS’de ilk 600’de yer alanlar bu okullara girebiliyor. Eğitim süreleri 4 yıl. Karma eğitim yapılıyor, okullar pansiyonlu. Öğrencileri gelecekte bilim, tıp, teknoloji, iş dünyasında lider adayları. Eğitim programlarının ülke ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Ankara, İzmir ve İstanbul’daki liselerin öğrencileri illerindeki üniversitelerde proje tabanlı çalışmaya yönlendirilmeli. Çalıştıkları alanda üniversiteye sınavsız girme imkanı sağlanmalı.
Mezunları en şanslı olanlar
ANADOLU ÖĞRETMEN LİSELERİToplam okul sayısı: 179
2007 toplam kontenjanı: 16.050
2006 ÖSS’ye göre Türkiye genelinde 103 Anadolu Öğretmen Lisesi’nden mezun olan 7523 öğrenciden 5364’ü (yüzde 71.30) üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşebilme başarısını gösterdi.
Anadolu Öğretmen Liseleri sınavla öğrenci alan okullar içinde mezunlarına en çok avantaj sağlayan okul grubu. Mezunları ÖSS’de öğretmenlikle ilgili bölüm seçtiklerinde ek puan alıyor, girme şansı yükseliyor. Diğer alanları seçtiklerinde, puan kaybına uğramadan, Anadolu Lisesi mezunu gibi istedikleri üniversiteye devam ediyorlar. Hatta ÖSS’de Anadolu Lisesi mezunlarından daha şanslılar. Türkçe-Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Dil yüksek eğitim programlarından birini seçebiliyorlar. Anadolu öğretmen Liseleri, OKS-TM puanıyla öğrenci alıyor. Ayrıca, okullarının öğretmen kurulunca aday gösterilmiş olmaları şartı bulunuyor.
Hazırlık sınıfı olanları seçin
ANADOLULİSELERİToplam okul sayısı: 859
2007 toplam kontenjanı: 100.450
2006 ÖSS’ye göre Türkiye genelinde 429 Anadolu Lisesinden mezun olan, 45 bin 197 öğrencinin 22 bin 305’i (yüzde 49.35) üniversitelerin lisans bölümlerine yerleşebilme başarısı gösterdi.
Anadolu Liselerinin illere göre dağılımında öğrenci-okul sayısı dengesizliği bu okullarda kaliteyi düşürüyor. Örneğin 2006 OKS’de İstanbul’da sınava giren öğrencilerin OKS ile öğrenci alan liselerinden birine yerleşebilme şansı yüzde 8.45, Ayrıca okullardaki öğrenci kalitesi yükselir ve tabela liseler olmaktan kurtulur. Anadolu Liseleri OKS-TM puan türü ile öğrenci alıyor. Tercihlerde bu okula yer verme ön şartı yok. Öğrenim süresi 4 yıl. Ancak, Türkiye genelinde 10 Anadolu Lisesinde hazırlık sınıfı ile birlikte eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı.
Henüz mezun vermedi
SOSYAL BİLİMLER LİSELERİToplam okul sayısı: 13
2007 toplam kontenjanı: 792
Henüz mezun vermeyen Sosyal Bilimler Liseleri’nin 2006 OKS’ye göre 408.221 puanla en yüksek puanlı okulu İstanbul Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. Bu okul 16.902 Türkiye sıralı öğrenciyi aldı.
En düşük puanlı ise 353.712 OKS TM puanı ile Erzurum Nurettin Topçu Sosyal Bilimler Lisesi Türkiye sıralaması 61 bin 429 olan öğrenciyi kaydetti. 1992 yılında açılan bu okullar, üniversite öğrenimini sosyal bilimler alanında sürdürmeyi hedefleyen öğrenciler için kuruldu. Eğitim programında Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimler olmak üzere iki alan bulunuyor. Türkçe-Matematik alanını seçen öğrenciler istedikleri zaman uluslararası Bakalorya programını takip ediyor. OKS-TM puanıyla öğrenci alan okulları tercih edebilmek için 6 ve 7’nci sınıf Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler yıl sonu notunun en az 3, yıl sonu ortalamalarının en az 4 olması gerekiyor. Eğitim süresi bir yılı İngilizce hazırlık olmak üzere toplam beş yıl. Bu okulların karma ve yatılı pansiyonu bulunuyor.