Güncelleme Tarihi:
Psoriasis hastalığı, halk arasında sedef hastalığı olarak bilinir. Tedavisi olmayan ve uzun süren kronik bir hastalık çeşididir. Belirli zamanlarda nüksederek, etkisini arttırabilir.
Psoriasis Nedir Ve Nasıl Geçer?
Bireylerin yaşayabileceği birçok cilt hastalıkları bulunuyor. Psoriasis hastalığı da cilt hastalıkları arasında yer alıyor. Psoriasis genellikle kişiler tarafından sedef hastalığı olarak biliniyor. Tedavisi tam olarak olmayan ve uzun süren bir kronik hastalık türüdür. Sedef hastalığı, döngü içerisine girerek belirli haftalarda veya aylarda etkisini arttırır. Belirli bir zaman içerisinde etkisini de azaltılabilir.
Hastalığın belirtilerini ve etkisin azaltmaya yönelik uygulanan farklı tedavi şekilleri bulunuyor. Sedef hastalığı yaşayan bireyler daha kaliteli bir hayat yaşamak için birçok yöntem uygulayabilir. Sedef hastalığı dünya nüfusunun yaklaşık %3'nde görülebilen bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığında pembe ve kırımızı kabarcıklar gözlemlenir.
Beyaz ve kalın pullanmalar cilt üzerinde etkili bir şekilde görülebilir. Normalden 10 kat daha hızlı bir şekilde çoğalan cilt hücre çeşitleri ile karakterizedir. Altta yatan tüm hücrelerin cilt yüzeyine ulaşıp ölür. Derinliklerde bulunan kabarık beyaz lekelerle birlikte kaplı kırmızı plaklar görülür. Sedef hastalığının yaygın olarak görüldüğü birçok bölge bulunuyor. Dizler, dirsekler ve kafa derisi üzerinde oldukça etkisini fazla gösterir. Bacaklar ve avuç içleri de etkilenen bölgeler arasında yer alır.
Psoriasis Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Sedef hastalığını yaşayan kişilerin net olarak gösterdiği bazı belirtiler bulunuyor. Gözlemlenen belirtiler her sedef hastasında farklı şekillerde görülebilir. Kimi insanlarda belirtiler çok ağır seviyede görülürken, kimi insanlarda daha hafif görülebilir. Tüm belirtiler kişilerin yapısına ve sedef hastalığının türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Sedef hastalığında en net görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Eklemlerde oluşan ağrı ve şişkinlikler
Çatlak ve kanayan kuru ciltler
Kırmızı yama üzerinde beyaz pullanmalar
Kırmızı, kabarık ve iltihaplı yama
Oluşan yamaların etrafında ağrı
Yamaların etrafında oluşan yoğun kaşıntı ve yanma
Psoriasis hastalığında en net görülen belirtilerin hepsi aynı anda görülmeyebilir. Pek çok bireyde bir veya iki tanesi görülebilirken, bazı bireylerde tüm belirtiler görülebilir. Bireyler kesin tanı için mutlaka sağlık kuruluşlarına giderek gerekli olan muayene işlemlerini yapması gerekiyor. Sedef hastalığının net bir tedavisi olmadığından, erken müdahale edilmesi tedavi sürecinin daha kolay olmasını sağlayacaktır. Sedef hastalığının tedavisi de, hastalığın çeşidine ve seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor. Sedef hastalığının belirlediği bazı dönemler bulunur.
Kişiler bazı dönemlerde daha büyük sorunlar yaşarken, bazı dönemleri hafif şekilde geçirebilir. Sedef hastalığına neden olan durumlar kişilerin araştırdığı bir diğer konudur. Sedef hastalığının oluşmasına etki eden birçok farklı etken bulunuyor. Sedef hastalığının oluşmasına neden olan durumlardan biri de, bağışıklık sistemidir. Sedef hastalığı, vücudun kendi kendine saldırması durumudur. Beyaz kan hücreleri yanlış bir hamleyle deri hücrelerine saldırır.
Yapılan saldırı neticesinde, cilt olması gerekenden daha fazla hücre üretir. Sedef hastalığının nedenleri arasında, genetik faktörler de bulunuyor. Ailede herhangi bir kişide görülen sedef hastalığı, aynı aileden başka birinde de görülebiliyor. Sedef hastalığı sürekli devam eden ve kesin olarak tedavi edilebilen bir sağlık sorunu değildir. Sedef hastalığını bazı ilaçlarla azaltmak veya dindirmek mümkündür. Topikal tedaviler, sistemik ilaçlar ve ışık tedavisi kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.