Güncelleme Tarihi:
Hayatı düzenli bir şekilde devam ettirebilmek ve karmaşa yaşanmaması için bazı kurallar belirlenmiştir. Protokol ise bu kuralların daha özel halidir. Çünkü protokoller ile yaşamın her alanında karşılaşmayız. Bazı kişiler iş gereği protokollerle karşılaşsa bile çoğu insan nadiren rastlar.
Protokol Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Özellikle resmi törenlerde sık karşılaşılan protokoller, uyulması gereken kurallar bütünüdür. Yani protokolün açıklaması için resmi durumlarda uygulanan kuralların genel adıdır diyebiliriz. Bir diğer protokol çeşidi ise belgeye verilen addır. Bir toplantı, sözleşme, anlaşma ya da soruşturma gibi durumlarda ve ileri zamanlarda uygulanması planlanan durumların kesinlik kazanması için imzalanan belgeye protokol denilmektedir.
Protokol belgeler, imzalı olduğu için resmi evraklardır. Protokol kendi içerisinde çeşitlere de ayrılır. Bunlardan en çok bilineni devlet protokolüdür. Bir diğer sık karşılaşılan ise diplomatik protokoldür. Sadece özel bir kitleyi etkileyen askeri protokoldür. Ayrıca her kuruluş kendi kurumsal protokolüne sahiptir. Mülki ve sosyal protokolde çeşitleri arasında yer alır. Eğitim alanında akademik protokol uygulanırken dini ve adli protokol çeşitleri de vardır.