Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzaklaştırılan öğretmenlerin yerini norm kadro fazlası olanlarla dolduracağını açıklamıştı. 19 Eylül tarihli ‘İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenler’ başlıklı genelge ile İstanbul Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Vefa, Bornova Anadolu gibi Türkiye’nin köklü liselerinin yer aldığı 155 proje okulda 8 yılını doldurmuş öğretmenlerin de norm fazlası olarak değerlendirilmesi istendi. Puanı ve başarı oranı yüksek proje okullara yönetici ve öğretmen atama sistemi 2014’teki bir düzenlemeyle Milli Eğitim Bakanı’nın onayına bırakılmış, 1 Eylül 2016’da yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.
Yönetmeliğe göre hazırlanan son genelgeyle proje okullarda 8 yılını doldurmuş yönetici ve öğretmenlerin tayin istemek durumunda kalmaları, istemeyenlerin norm fazlası olarak ihtiyaç duyulan yerlere atanacak olması tepkilere yol açtı. Veli ve öğrenciler, deneyimli öğretmenler gittiğinde bu okulların eğitim başarısının olumsuz etkileneceğinden endişe ederken, eğitimciler bu öğretmenlerin yerine gelecekler için atamanın doğrudan Bakan tarafından yapılmasını eleştirdi. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, yönetmeliğin bazı maddelerine Danıştay’da dava açmıştı. Eğitim- İş 19 Eylül tarihli genelgeye de dava açarak, yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.
‘ÖĞRETMENLERİMİZE İHTİYACIMIZ VAR’
Öğrenciler Change.org sitesinde “Proje okulları öğretmen değişikliğini istemiyoruz” başlıklı imza kampanyası başlattı. “Proje okullarda öğrenim gören öğrenciler olarak bu durumun ani olmasının başarımızı olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz. Bu durumun değiştirilerek, biz öğrenciler için en iyisinin yapılmasını istiyoruz” denilen ve 21 Eylül’de başlatılan kampanyaya 24 Eylül saat 15.30’a kadar 5 bin 852 imza atıldı. Bazı gençler de desteğini, “Bu okula yıllarını adamış değerli ve bir o kadar tecrübeli hocalarımızdan ayrılmak istemiyoruz”, “Öğretmenlerimize ihtiyacımız var” yorumlarıyla dile getirdi. İzmir Bornova Anadolu Lisesi Mezunları Derneği’nin “Proje okulları uygulaması kaldırılsın” imza kampanyası da 24 Eylül saat 15.30’a kadar 2 bin 324 imza aldı.
8 YILINI DOLDURAN 1.187 ÖĞRETMEN VAR
Öğretmenlerden 21-23 Eylül’de tercihleri alındı, bugün de sonuçların açıklanması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ise, konuyla ilgili sosyal medyadan açıklama yaparak şöyle dedi: “155 proje okulda, 4 bin 598 öğretmen çalışıyor. Buarkadaşlarımızdan 1.187’si bulundukları okulda 8 yıldan daha uzun bir süredir çalışıyor. Bunlardan bir kısmı zaten okullarında çalışmaya devam edecek.” Hürriyet’in ulaştığı proje okullardaki öğretmen ve yöneticiler de yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘KÜLTÜR YOK OLACAK’
İzmir Bornova Anadolu Lisesi Fizik Öğretmeni İsmail Çankaya: Yapılan emeğe büyük saldırı. 16 yıldır aynı okuldayım. 22 yıllık öğretmenim. Birçok arkadaşımız bu okullara gelmek için Almanca, İngilizce gibi donanımları kazandı, iyi üniversitelerden mezun oldu. Çok çalıştık, iyi, Atatürkçü gençler yetiştirdik. Yıllarca büyük emek verdik ama şu an bir kenara itiliyoruz.
İstanbul Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde görevli bir öğretmen: 10 yıldan fazladır aynı okuldayım. Geçen yıldan beri tedirgindik. Tayin istemedim ama norm fazlası gösterildiğimden kendiliğinden atama olabilir. İstanbul’da iyi okulların kapasitesi dolu. Proje okullardaki eğitimciler her gün öğrencinin karşısına hazırlanarak çıkar, ders çalışır. Şimdi ait olduğumuz yerden koparılıyoruz. Çocuklarımızla bir aileydik. Bu uygulamayla okuldaki kültür de yok olacak.
İstanbul’da köklü bir lisenin eski yöneticisi: 16 yıl idarecilik yaptım. Birçok başarı ödülüm, takdir belgem var. Yüksek lisansı tamamladım, yöneticilik alanında uzmanlığım bulunuyor. Atatürk ilkelerine göre hizmet verdim. Kendi isteğimle başka bir okula yönetici olarak gitme hakkım varken, geçen aylarda yöneticilik görevim iptal oldu ve Bakanlıktan gelen kararname ile öğretmen olarak bir meslek lisesine atandım. Yaşananlara çok üzülüyorum.