Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş TRT Haber’de canlı yayında yeni müfredatı değerlendirdi. Durmuş, ders saatleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda büyük değişikliklerin öngörülmediğini söyledi. Durmuş’un konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle:
157 BİN ÖNERİ
Şu an ‘mufredat.meb.gov.tr’ye 157 binden fazla geri dönüş oldu. Bu beklediğimizin üzerinde bir rakam. Daha önce Talim ve Terbiye olarak programları askıya çıkarıyorduk. Ancak ilk defa ayrı bir site üzerinden bunu yaptık. Bu noktada veli ve öğretmen, herkes bu siteyi biliyor. Taslak öğretim programlarda hiçbir hata olmadığını iddia etmiyoruz. Geri bildirimler bizim için çok önemli. Site üzerinde gelen öneriler her dersle ilgili oluşturulan ve içerisinde uzman, akademisyen ve öğretmenlerin olduğu komisyonlara düşüyor. Komisyonlar bunun değerlendirmesini yapıyor. 10 Şubat’a kadar öneriler alınmaya devam edecek. Ardından iki hafta komisyonlarda programlara bu geri bildirimler değerlendirilerek yansıtılacak. Onun ardından programlara son halini vereceğiz. Şubat sonunda zorunlu derslerin programları ilan edilecek. Bunu takip eden süreçte eğitim materyallerinin hazırlanma süreci başlayacak. 2017-2018 eğitim yılında 1, 5 ve 9’uncu sınıflar yeni bir müfredatla eğitime başlayacak.
HER DERS ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR
Tüm programlar arasında bir ‘leitmotiv’ oluşturduk. Hepsinin arasında bir koordinasyon ve ilişki var. Tanımlanan 9 anahtar yeterlilik tüm derslerde öğrencilere kazandırılacak. Bu yeterlilikler sadece kendi alanında değil, profesyonel iş dünyasında başka alanlarda da öğrencilerimize yeni kapılar açacak.
DİSİPLİNLERARASI YAKLAŞIM
Değerler eğitiminde öğrencilerimize milli, manevi, sosyal, insani ve uluslararası değerleri kazandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca disiplinlerarası, hatta disiplinler ötesi bir eğitimi ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Yani artık matematik, sadece matematik demek değil. Bunun sosyal ve diğer alanlarla ilgili bir arka planı da var. Disiplinlerarası ilişkilere de yeni müfredatta çok önem veriyoruz. Öğrencilerimizi geleceğin dünyasına hazırlamak için çalışıyoruz.
PROGRAMLARDA HER ŞEY NET
Birbirimizi dinlediğimiz zaman anlarız. Programlarda her şey çok net olarak görünüyor. Atatürk ile ilgili bölümleri azalttığımız, İsmet İnönü’yü programlardan çıkardığımız söyleniyor. Bu doğru değil. Atatürk ile ilgili kazanımlarda diğer derslerde de olduğu bir seyreltmeye gittik. Öğrencilerimizi günlük, pratik hayata hazırlamaya çalışıyoruz. Eğer bu bilgiler pratikle bir bağlantısı yoksa, bunlar müfredattan çıkarıldı. Atatürk ile ilgili bölümler çıkarılmadı, kazanımlarda azaltmaya gidildi.
YAKIN TARİH DAHA FAZLA YER ALIYOR
Yakın tarih daha fazla yer alacak. Tarihçiler ne zamandan itibaren tarih yazılabileceğini tartışıyor. Biz bunun dışında öğrencilerimizin seviyesinde neyi, ne kadar vermemiz gerekiyorsa o kadar aktarmayı hedefliyoruz. Her şeyi veremezseniz. 1’den 12’nci sınıfa dikey hiyerarşi içerisinde hareket ederek, eş zamanlılık ve art zamanlılığı da göz önünde bulunduruyoruz.
DERS SAATLERİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK YOK
Ders saatleriyle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Şu an verilen içerik için saatlerin yeteli olup olmayacağını değerlendiriyoruz. Ders saatleri ve içerikler arasında bir çatışma olmamalı. Ders saatlerinde çok büyük değişiklikler yapmayacağız.
YGS-LYS’DE KAZANIMLAR KAPSAMINDA SORULAR SORULACAK
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı olarak yeni programlarda kazanımları ÖSYM’ye bildirdik. Yani kazanımlarda asgari çerçeveyi onlarla paylaşıyoruz. YGS-LYS ile TEOG gibi eleme sınavlarıyla bizim verdiğimiz standartların ne derece ölçüştüğüne dikkat ediyoruz. Kazanımlarımızı bu kurumlar biliyor ve çocuklarımıza eleme sınavlarında bu kapsamda sorular sorulacak.