Pozitif İktisat Nedir? Özellikleri Nelerdir? Normatif İktisat Arasındaki Farklar Nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Pozitif İktisat Nedir Özellikleri Nelerdir Normatif İktisat Arasındaki Farklar Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2022 19:27

Özellikle bir ülke ekonomisi açısından pozitif İktisat önemli bir yere sahiptir. Sadece ülke değil aynı zamanda şirket ve pek çok yapı konusunda da ele alınır. Peki, Pozitif İktisat nedir? Özellikleri nelerdir? Normatif iktisat arasındaki farklar nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Sebep-sonuç üzerinden gerekli unsurlar ortaya çıkarmak için pozitif İktisat ele alınır. Öne çıkan özellikleri doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalar ile, bazı soruların özellikle cevapları net olarak ortaya çıkarılır. Daha doğrusu ekonomi üzerinden sorulan soruların cevaplarını aramaya yönelik bir İktisat türüdür.

  Pozitif İktisat Nedir?

  Ekonomik yönden sebep sonuç ilişkisini ele almak amacıyla, geçerli kanunlara ortaya çıkarmaya çalışan çalışma pozitif iktisat olarak bilinir. Sürekli ve aynı zamanda geçerli kanunlara etkili şekilde ortaya çıkarmak amaçlı önemli bir yere sahiptir. Ekonominin farklı soruları üzerinden cevapları vermeye çalışır. Verilen cevaplar doğrultusunda ekonomi için ele alınması gereken unsurlar incelenir, tartışılır ve çözüm aranır. Bu sebepten dolayı ekonomik olarak sebep sonuç ilişkisi üzerinden geçerli kanunları ortaya çıkarma unsuru noktasında oldukça önmlidir.

Haberin Devamı

  Pozitif İktisat Özellikleri Nelerdir?

  Belli başlı özellikleri ile beraber pozitif İktisat ön plana çıkar. Özellikle ekonomik yönden bazı soruların cevaplarını alma noktasında önemli bir potansiyel teşkil eder.

  - Sebep-sonuç ilişkisi üzerinden geçerli kanunları ele alır.

 - İktisadi olaylar ve davranışlar açıklanır.

 - Para arzının artması ile beraber fiyat artışı incelenir.

 - Kamu harcamalarının artması ile işsizliğin azalması gibi araştırmaları inceler.

 - Ulaştığı sonuçları test etmek ya da gerekirse bilimsel açıdan reddetmek mümkündür.

  Bu ve benzeri gibi özellikleri üzerinden pozitif İktisat ön plana çıkar. Ekonomik yönden bazı kesin sorulara kesin cevaplar bulur ve bunları etkin şekilde araştırma noktasında oldukça önemlidir. Başka Ülke ekonomisi olmak suretiyle firmalar ve bireysel olarak da pek çok çalışmalar konusunda değerlendirilir.

  Normatif İktisat Arasındaki Farklar Nelerdir?

  Pozitif İktisat ile beraber normatif İktisat arasında belli başlı bazı farklılıklar bulunur. Örneğin pozitif İktisat olgularla ilgilidir ve bunları ekonomik açıdan ele alır. Ancak normatif İktisat ekonominin ne ve nasıl olması gerektiğine yönelik konuları ele alır. Arasındaki bu kesin farklılık ile beraber pozitif iktisat ve normatif iktisat birbirlerinden ayrılıp gösterir. Sonuç olarak pozitif İktisat belirli bir soru üzerinden keskin bir cevap arar. Fakat normatif iktisat ekonomi üzerinden neler yapılması gerektiğine yönelik çalışmaları kapsar. Evet, her ikisi de ortak şekilde ekonomik olarak birtakım çözüm yöntemleri aramaktadır. Bu sebepten dolayı her ikisi de farklılık gösterse dahi önemli bir yer tutar.

Haberin Devamı

  Pozitif İktisat Örnekleri Nelerdir?

  Pozitif iktisadi anlayabilmek için öncelikle sorular üzerinde bazı örnekleri ele almak gerekir. Böylece sorular ile beraber verilmesi gereken cevaplar kapsamında, pozitif iktisadın nasıl kullanıldığına dair bazı bilgiler almak mümkün. Örneğin ‘talep artışı enflasyona nasıl etkiler?’ sorusu üzerinden pozitif İktisat ele alınır. Böylece talebin artması ile birlikte enflasyon etkileneceğini dair çözüm yöntemleri ve cevaplar ön plana çıkar. Bununla birlikte aynı zamanda ‘enflasyon hangi düzeyde tutulmalı?’ gibi bir soru da yine pozitif iktisadın içerisinde bulunur. Görüldüğü gibi bu şekilde ve benzeri net sorular üzerinden pozitif İktisat açıdan cevaplar ön plana çıkar. Yani bu sayede sebep sonuç ilişkisi ile birlikte geçerli kanunlar düzeyinde çalışmalar gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

  Pozitif İktisat Alanları

  Pozitif İktisat özellikle ülke çapında ele alınan bir yapı olarak öne çıkar. Bu yapı doğrultusunda İthalat ve ihracat, kamu, enflasyon ve aynı zamanda arz ile talep söz konusudur. Bu gibi örnekler ele alınmak suretiyle pozitif İktisat üzerinden sebep-sonuç ilişkisi gerçekleşir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!