Güncelleme Tarihi:
Trafik kurallarını düzenlemekle görevli olan polisler günlük trafik akışını da sağlar. Bu nedenle de polislerin emirlerini yerine getirmemek ve trafik kurallarına uymamak kanunen suçlu durumuna düşmeye yol açar.
Polisten Kaçmanın Cezası Nedir?
Trafik polislerinin gerçekleştirdiği rutin kontrolleri sırasında bazı sürücüler polisin “dur” ihtarına rağmen durmayarak kaçabilir. Bunun sonucunda da kanuna aykırı gelen sürücü hakkında yasal işlemler başlatılır. Bununla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yeniden değerleme oranına göre 2020 yılı için belirlenen bütün trafik cezalarına yüzde 22,58 oranında zam uygulandı. Böylelikle dur ihtarına uymama cezası ise, 2020 yılı için değişmiş oldu.
Trafikte araç kullanırken karşınıza çıkan bir trafik polisinin size dur ihtarı yapması halinde yine de durmazsanız belli oranda idari para cezası ödemek zorunda kalırsınız.
Polisin dur ihtarına uymama cezası ise, 166 TL şeklinde belirlendi. Buna ek olarak da trafiği tehlikeye düşürmek nedeni ile 77 TL daha ceza verilebilir.
Araç durdurma yetkisine sahip olan meslek grupları ise şunlardır;
Jandarma Trafik Timleri
Trafik Polisleri
Karayolları Genel Müdürlüğü Çalışanları
Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri
Yolda denetim yapan Ulaştırma Bakanlığı Personelleri
Yol çalışması yapan özel kıyafetli kişiler
Yolda denetim yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı Personelleri
Yolda denetim yapan Maliye Bakanlığı Personelleri
Belediye Trafik Zabıtaları
Motorla Dur İhtarına Uymama Cezası
Motorla dur ihtarına uymama cezası, otomobilde olduğu gibi genel araç sınıfına girdiği için aynı oranda cezai işlem uygulanır. Daha önce yaşanmış bazı olaylarda ise, polisin dur ihtarına uymayıp polisin üzerine süren kişilere, 3 bin liraya kadar para cezası verildiği oldu. Aynı zamanda polisin dur ihtarına uymayarak ölümle sonuçlanan bazı durumlarda sürücüye ise, 20 bin liraya kadar para cezası ve hapis cezası gibi cezaların da verildiği görülmüştür.
Dur ihtarına uymayan bir kişi, bu nedenle para cezası bu cezaya itiraz etme hakkı vardır. Tüm trafik cezası itirazları ise, Karayolları Trafik Kanunu 116. Maddesinde yer alır. Sürücünün yer aldığı ilin Trafik Mahkemelerine de başvurması gerekir. Trafik Mahkemesi bulunmuyorsa Sulh Mahkemelerine de başvurabilirsiniz. İtiraz için gerekli belgeler ise şunlardır:
Ruhsat fotokopisi
Kimlik fotokopisi
Dava dilekçesi
Ehliyet fotokopisi
Cezanın tebligat fotokopisi
Cezanın tutanak fotokopisi
İtiraza başvurduktan sonra ise, dava sonucu size bildirim olarak gelir. Sonucun çıkması ise, genellikle 2-3 ay kadar bir süreyi bulabilir.
Trafik Çevirmesinden Kaçmanın Cezası
Bazı karayollarında zaman zaman trafik polisleri çeşitli nedenlerle trafik çevirmesi yapabiliyor. Bu çevirmeler ise, genellikle ihbar üzerine gerçekleşiyor. Eğer araç kullanırken karşınıza bir polis çevirmesi çıkarsa ve polis dur ihtarı yaparsa kesinlikle durmanız gerekiyor. Eğer bu ihtara uymaz ve durmayarak trafik çevirmesinden kaçarsanız hakkınızda yasal işlemler başlatılır.
Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise, 243 TL olarak bilinir. Eğer kaçma nedeni ise, uyuşturucu, alkol ve ehliyetsiz araç kullanmak ise, 4 bin liraya kadar para cezası kesilebilir. Trafik kurallarına uymak hem can hem de mal güvenliğinin sağlanması için çok önemlidir. Bu kurallara uymayan kişiler ise çeşitli idari yaptırım cezaları da uygulanabilir.