Piyango bileti karşılığı rapor

Güncelleme Tarihi:

Piyango bileti karşılığı rapor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2007 11:11

İlköğretim son sınıf öğrencileri OKS, lise son sınıf öğrencileri de ÖSS hazırlığı için okulu bir kenara itti.

Haberin Devamı

Devamsızlıktan sınıfta kalma riski yüzünden öğrenciler ‘rapor’ talebiyle soluğu doktorlarda alırken, sahte rapor tartışmaları gündeme geldi.

Öğrencilere ‘milli piyango bileti’ karşılığı verdiği raporlar yüzünden Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet edilip hakkında soruşturma açılan bir uzman doktor, “Bu raporu yazan da, alan da, kabul eden de sahte olduğunu biliyor. Robin Hood gibi öğrencilere yardım çabasındayım. Bu yüzden başım belaya girdi o nedenle tam siperdeyim ama rapor vermekten vazgeçmeyeceğim” dedi.  

MEB, öğrencilerin okullara devamını sağlamak için ÖSS'ye lise 2 ve lise 3 konularından soru koyma formülünü getirdi. Ancak bu formül tutmadı. Her yıl olduğu gibi OKS ile ÖSS adayları sınava hazırlık için okulu bir kenara itti. 10 Haziran'da yapılacak OKS, 17 Haziran'da gerçekleşecek ÖSS öncesinde adaylar 20'si mazeretsiz, 25'i mazeretli 45 günlük devamsızlık haklarını kullanmak için rapor peşine düştü. Sınava evde ya da dersanede test çözerek hazırlanmak için okulu devreden çıkaran, bu istekleri aileleri tarafından da onaylanıp destek gören öğrenciler yine anne babalarının katkısı, öğretmen ve idarecilerin de yönlendirmeleriyle ‘sahte hastalık raporu’ almak için doktor kapılarını aşındırmaya başladı. Bazı sağlık ocaklarında bu tür talepleri baştan kesmek için ‘OKS- ÖSS adayına rapor verilmez’ uyarı yazıları asıldığı belirtilirken, pek çok hekim ‘rapor verme- vermeme’ çelişkisi yaşıyor.

Haberin Devamı

                                                                                          Geçmişin alışkanlığı

Okullarda başlayan yaprak dökümünü ve rapor olayını değerlendiren İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Bu sınavlar bir süredir tartışılıyor. Biçiminin değiştirilmesi gündemde. Artık öğrencilerin okula bağımlı hale gelmesi, okulların ön plana çıkacağı sistem üzerinde çalışılıyor“ dedi.
Bu yıl sınavlarda okul programı ağırlıklı sorular sorulacağını bu nedenle sınıfların boşalmaması gerektiğini belirten Aydoğan, şunları söyledi:
“Bana kalırsa öğrencilerin rapor alıp okula gitmeme durumu geçmişin alışkanlığı. Okullarda programların tamamlanmış olması mümkün değil. Çünkü okul idaresi öğretim yılının başında yıllık program yapıyor, öğretmen de buna göre işlemek zorunda. Önceden programın bitmesi söz konusu olamaz, suç olur. Program bitti diyerek öğretmenin öğrenciye test çözün diye yaklaşması da yanlış, yönetmeliklere aykırı. Bu yaşanan sorun sistemle ilgili, telafi için çalışılıyor.”

Haberin Devamı

Ekonomik gücü ya da hekim tanıdığı olanın rapora kolayca ulaşabileceği iddiası yüzünden ortaya ‘yoksul mağdur aday’ dostları çıkıyor. Nitekim Karşıyaka'da öğrencileri devamsızlık sorunundan kurtarmak için soruşturmayı, yargılanmayı göze alan bir uzman hekim ‘Robin Hood’luğa soyunup öğrencilere rapor dağıtıyor. ‘Parayla yalan sözlenmez’ diyerek öğrencilerden rapor karşılığı bir tam milli piyango bileti alan hekim, DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. “Başım belada, okul müdürlerinden de velilerden de tehdit alıyorum” diyerek adının yazılmasını istemeyen uzman hekim, “Yıllar önce oğlum ishal oldu. Alttan üstün gidiyor. Bir günlük rapora ihtiyacımız vardı. Bir meslektaşıma başvurdum. Çocuğum yanımda olmadığı için böyle bir raporun etik olmayacağını söyledi. Tuvaletten çıkamayan çocuğumu nasıl getireyim, dedim. O raporu alamadım, içimde uhde oldu. Bu memlekette parası olan dağları aşıyor, olmayan düz ovayı aşamıyor. Öğrencilere yardım etmek için Robin Hood'luk yapıyorum” dedi.
Kendini öğrencilerin ‘Robin Hood’u ilan eden uzman hekim, bu sahtekarlığın her yıl yaşandığını, raporu yazanın da alanın da kabul edenin de sahte olduğunu bildiğini söyledi. Buna rağmen sorunun çözümlenmediğini, çözümlenecek gibi de görünmediğini belirten hekim, sorunun çocuklar yönünden çözümüne yardımcı olduğunu kaydetti. Geçen yıl öğrencilere verdiği raporlar yüzünden başının belaya girdiğini, bir velinin şikayeti üzerine savcılığa ‘Sahte evrak düzenleme’ suçuyla şikayet edildiğini, İzmir Tabip Odası'nca hakkında soruşturma açıldığını belirten uzman hekim, şöyle konuştu:
“O veli çocuğuna rapor vermişim, haberim yok, sahte diye beni şikayet etmiş. Okul müdürü de raporun iptali halinde çocuğun sınıfta kalır diye uyarmamış. Rapor iptal edilip çocuğu sınıfta kalınca muayenehanemi bastı, bana küfretti, tehdit yağdırdı. İki okulun müdürü de öğrencilerine rapor vermemem için uyardı. Oysa okul yöneticileri çocuklardan devamsızlıklarına karşılık rapor istiyor. Onlar da bunun sahte olduğunu biliyor. Sadece sınava hazırlananlara değil başka gerekçelerle rapora ihtiyacı olan öğrencilere de veriyorum. Kanserden hastanede yatan annesinin başında refakatçi kalan öğrenciye rapor vermeyeyim de ne yapayım? Bu şikayetlere, tehditlere rağmen elbetteki yaptığım bu işten vazgeçmeyeceğim. Ancak bu olaylardan sonra gözüm açıldı. Sakıncalı öğrencileri kara listeye aldım. O öğrencilere rapor vermiyorum. İkinci önlemim ise benden rapor almaya gelen öğrenciden hem kendi hem annesinin nüfus cüzdanını istiyorum. Rapor için geldiğinde beni velisiyle cep telefonundan görüştürmesini istiyorum. Anneden haberi olup olmadığını, babanın da muvakkati olup olmadığını öğreniyorum. Sonra başıma aynı sorunlar çıkmasın diye.”

Haberin Devamı

Robih Hood hekim bu işi para karşılığı yapmadığını, kimseden para istemediğini söyledi. Önüne çuvalla para koysalar yalan söylemeyeceğini belirten uzman hekim, “Parayla yalan söylenmez. Bunu yapmam. Ama karşılıksız da bir şey olmaz. Ben de öğrencilerden rapor başına bir tam milli piyango istiyorum. Ben çok şansız bir insanım. O yüzden insanların şanısını istiyorum. Bugüne kadar aldığım piyango biletlerinden bir kez 250 YTL. çıktı. O gün bisikletimi çaldırmıştım, haydan geldi huya gitti. Ortaya çıkmadan, öğrencilerin sorununu çözmek için rapor vermeyi sürdüreceğim” dedi.

Öte yandan adının açıklanmasını istemeyen bir lise müdürü, bu uzman hekimden geçen yıl en az 100 öğrencisinin rapor aldığını söyledi. ÖSS adayı öğrencilerin raporlarına bir şey demediğini belirten lise müdürü, “Raporlar sadece sınava girecek öğrencileri kapsasa hekime söyleyecek sözümüz yok, yardımcı oluyor diyeceğiz. Ama ara sınıflardan da başka nedenlerle başvuran öğrencilere de rapor veriyor. Bu bizi rahatsız ediyor. Çünkü rapora kolay ulaşan öğrenci canı sıkılınca bu yola başvuruyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!