PISA raporunda yine sınıfta kaldık

Güncelleme Tarihi:

PISA raporunda yine sınıfta kaldık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 11:07

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD tarafından yapılan ve sonuçları her zaman ses getiren PISA Araştırması sessiz sedasız yayınlandı.

Haberin Devamı

Bizim eÄŸitim yöneticilerimiz buna sessiz kaldı. Milli EÄŸitim Bakanı Hüseyin Çelik veya diÄŸer yetkililerden birinin bu konuda açıklama yapması bekleniyordu, ama ses çıkmadı. Çünkü, Türk öğrencilerin puanları bir önceki araÅŸtırmaya göre 10 puan birden düştü.Â
 
57 ülkede 15 yaş grubunda yirmi milyon öğrenciyi temsil eden 400 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmanın sonucunu yansıtan PISA 2006, öğrencilerin fen bilimleri alanlarındaki bilgi ve becerilerinin ölçümü üzerinde yoğunlaşıyor. Rapor, araştırmanın ana gövdesini oluşturan fen bilimlerinin yanında metin anlama ve matematik değerlendirmelerini de kapsıyor. Türkiye her iki alanda da OECD ortalamasının altında bulunuyor. Bu yılki sonuçlara göre Türkiye 424 ortalamayla Hırvatistan (493), Sırbistan (436), Bulgaristan (434) ve Uruguay (428) gibi ülkelerin gerisinde kaldı.

Haberin Devamı

PISA’nın metin anlama değerlendirmesinde Türkiye 447 ortalamasıyla İspanya (461), ve Yunanistan’ın (460) ardından 37’nci oldu. Matematikte 424 ortalama ile Sırbistan (435) ve Uruguay’ın (427) gerisinde 43’ncü sırada yer aldı.

Ülkelerin eğitim kalitelerini değerlendiren PISA, üç yılda bir yapılıyor. Son olarak 2003 yılında 40 ülke ile yapılan araştırmaya bu yıl 57 ülke katıldı. Finlandiya, Güney Kore ve Kanada eğitimde en başarılı üç ülke arasında yer aldı. Genel ortalamada ABD 29’ncu, Türkiye ise 44’ncü sırada bulunuyor.

Okuma yeteneği konusunda Güney Kore 565 puanla birinci, Finlandiya ikinci, 527 puanla da Kanada üçüncü. (OECD taban olarak 500 puanı alıyor.)

En fazla analitik zeka gerektiren ders olarak kabul gören matematikte Finlandiya 548, Güney Kore 547 ve Hollanda da 531 puan aldı.

2003 yılındaki PISA raporunda okul performansıyla bütün dünyanın dikkatini çeken Finlandiya, 2006 araştırmasında da ilk sırada yer aldı. PISA 2006 fen bilimleri klasmanında Finlandiya 563, Hong Kong 542, Kanada ise 534 puanla ilk sıraları paylaştı. Azerbaycan 382, Katar 349, Kırgızistan 322 ortalama ile son üç sırada yer aldı.

Haberin Devamı

Metin anlama değerlendirmesinde Kore, Finlandiya ve Hong Kong ilk üçte yer aldı. Matematikte Tayvan, Finlandiya ve Hong Kong ilk üç sırada. Matematik klasmanında sondaki üç ülke ise Tunus, Katar ve Kırgızistan.

Araştırmanın en çok ses getirdiği ülke Almanya. Araştırmaya göre Almanya sıralamada ilerledi, ama eğitimde iyileşme yapamadı. Daha önceki araştırmada 18’nci sırada iken 13’ncü sıraya çıkan Almanya’da eğitim sisteminde hiçbir iyileştirme olmaması eleştirildi.


Talim Terbiye Kurulu gezide
Milli Eğitim Bakanlığı’nın en içine kapanan birimi Talim Terbiye Kurulu’dur. Programları, kitapları bu kurul hazırlar, eğitime en üst düzeyde yön veren insanlar buradadır ama nedense üyeleri pek tanınmaz, bilinmez. Son iki dönemdir başkanları popüler. Prof. Dr. Ziya Selçuk ve Prof. Dr. İrfan Erdoğan yaptıkları çalışmaları basınla paylaşmayı seviyor. Ama üyeler yine de geride kalmaya özen gösteriyor. Gerçi üyelerin seçimi ve görevi konusunda kapalı kapılar ardında tartışmalar da sürmüyor değil.

Haberin Devamı

Malum kurulun 14 üyesi ve bir de başkanı bulunuyor. Şu anda kurulda 13 üye görev yapıyor.

Başta Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan olmak üzere 8 üye önümüzdeki haftalarda Avrupa’nın çeşitli ülkelerine eğitim incelemesine gidiyorlar. Fransa, Hollanda, Finlandiya, Danimarka’ya ikişer veya üçerli gruplar halinde gidecek olan üyeler buralardaki eğitim sistemini inceleyecekler. Yurtdışındaki Türk çocuklarının Türkçe kültürü eğitimi, üst öğretim kurumlarına geçiş sistemlerinde yönlendirme ve yetişme, uluslararası sınavlar konularında inceleme yaptıktan sonra bir rapor hazırlayarak, öğrendikleri bilgileri Türk eğitim sistemine uygulamaya çalışacaklar. Bakanlığa da özel bir rapor sunacaklar.

Haberin Devamı

Gezinin Talim Terbiye Kurulu’nun imkanlarıyla yapılması ve Ahmet Sönmez, Ömer Özcan ve Nazım İrfan Tanrıkulu gibi hükümete muhalif adayların katılması ilginç.

Ahmet Sönmez ve Ahmet Ergün Bedük 5-7 Aralık’ta Hollanda’da olacak. Ömer Özcan, Halil Aşçı ve Merdan Tufan OECD tarafından hazırlanan PISA raporlarında hep eğitimde en başarılı ülke olarak görülen Finlandiya’da şu anda incelemelerde bulunuyor. Kurulun neredeyse 20 yıllık üyesi olan ve son Milli Eğitim Şurası’nın Genel Sekreteri olan Nazım İrfan Tanrıkulu ve Zübeyir Yılmaz da 12-14 Aralık tarihleri arasında Danimarka’da inceleme yapacak.

Başkan Prof. Dr. İrfan Erdoğan da 10-14 Aralık’ta Fransa’da olacak.

Haberin Devamı

Malum, Bakanlık yetkilileri zaman zaman farklı ülkelere gider, gezer sonra gördüklerini birbirlerine aktarırlar. Bunun eğitime yansıması pek olmaz. Bu gezinin özelliği de belki 10 yıldır ilk kez üyelerin, gerçekten eğitim amaçlı bir gezi yapıyor olmaları. Yani kurul kararıyla toplu halde, gittikleri ülkenin eğitim ateşeleri ile bir inceleme yapıyor olmaları dikkati çekiyor. Umarım, Türkiye’nin eğitimine yön verecek bu 8 kişinin edindikleri izlenimlerin olumlu yönleri Türk eğitim sistemine uygulanır.
 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!