Güncelleme Tarihi:
Antalya’nın Akseki ilçesinde bulunan Taşlıca Ahmet Hamdi Akseki İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencileri, biriktirdikleri pet şişelerle kendi rafting botlarını yaptılar. Proje, sınıf öğretmeni Adem Ulaş’ın öğrencilerine ‘sağlıklı yaşam için bol su tüketin ama pet şişelerin doğayı kirletmesine de izin vermeyin’ önerisiyle başladı.
Çocuklar bu proje ile hem çevreyi korudu hem de yaptıkları botla doğayı keşfetti. Bot yapma fikrinin öğrencileriyle birlikte yaptıkları beyin fırtınası sonrasında ortaya çıktığını söyleyen sınıf öğretmeni Adem Ulaş, projeyi şöyle anlattı:
‘1 TONA YAKIN AĞIRLIĞI TAŞIYABİLİR’
Botumuz yıllarca dayanabilecek güce sahip. Aynı zamanda 1 tona yakın ağırlığı da kolaylıkla taşıyabilir. Şu an hâlâ pet şişe biriktirmeye devam ediyoruz. Bu şişe sayısı arttıkça botun taşıma gücü de artıyor. Aynı zamanda yedekte 100 pet şişemiz daha var. Gezi sırasında pet şişelerimizden herhangi biri zarar görürse değiştirmek için yanımızda tutuyoruz.
‘ÇİZGİ FİLM KARAKTERLERİNDEN BİR BOT DAHA YAPACAĞIZ’
19 öğrencinin katkılarıyla başlayan çalışmaya daha sonra okulumuzdaki diğer sınıflar da destek verdi. Bu projeye herkesi katmak istedik. Pet şişe toplamaya da devam ediyoruz. Yeni bir bot daha yapma planımız var. Bu botu ise çocukların sevdiği çizgi film karakterlerinin görünümüne sahip bir şekilde tasarlamayı düşünüyoruz. Çocukların ilgisini çok daha fazla çekmesi adına böyle bir şey düşündük.
‘ÖĞRENCİLER DE VELİLER BOTTAN İNMEK İSTEMEDİ’
Botumuz suyla ilk defa 12 Mayıs günü buluştu. O gün hem veliler hem de öğrenciler botla gezdi. Ferfil Deresi okula yaklaşık 4 km uzaklıkta bulunuyor. Botumuzla yaptığımız gezintimizden öğrencilerimiz ve velilerimiz çok keyif aldılar ve bottan inmek istemediler. Botumuz, rafting botu ayarında mukavemete ve işleve sahip olduğu için istediğimiz kadar suyun üstünde durabiliyor. O gün 4 saatin üstünde botu kullandık.
Öğrenciler, geziden döndükten sonra kendi kendilerine o gün yaşadıklarını, hissettiklerini anlatmak istediler ve anılarını yazdılar. Hem öğrencilerle hem de velilerle tekrar botumuzu suyla kavuşturmak için gün sayıyoruz. Çocuklar bu deneyimi fırsat buldukça yaşamak istiyor.”