Güncelleme Tarihi:
Müzik aletlerini kullanırken onların ses çıkarmasına yardım eden araçların yapımında bir takım malzemeler bulunmaktadır. Yapılan penaların en kullanışlı olanı sert plastik olarak bilinenidir.
Pena, özellikle gitar ve bağlama gibi telli müzik aletlerini çalmaya yardım eden bir araç olmaktadır. Farklı malzemeler kullanılarak yapılan penanın pek çok renk ve desende çeşidi bulunmaktadır. Enstrümanların kolay ve hızlı bir şekilde çalınmasına yardım eden penalar genellikle sert malzeme kullanılarak yapılmaktadır.
Ne İşe Yarar Ve Neyden Yapılır?
Pena adı verilen araçlar telli çalgıların çalınması için kullanılmaktadır. Bu araçlar enstrümanın sesinin daha pürüzsüz çıkmasını ve teller arasında daha kolay hareket edilmesini sağlamaktadır. Pena kullanımının önemli nedenlerinden biri de parmakları tellerden korumak olmaktadır. Uzun süre enstrüman çalan kişiler pena kullanarak parmaklarını yıpranmadan korumuş olmaktadır. Pena kullanmak parmakları yormayarak yapılan işten keyif alınmasını sağlamaktadır.
Pena yapımında kullanılan pek çok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemelerin bir kısmı doğal malzemelerden oluşmaktadır. Pena yapımında kullanılan doğal malzemelerin başında da kemik, kaplumbağa kabuğu, kehribar, çelik ve ahşap ürünler gelmektedir. Günümüzde enstrümanlarda kullanılan penalar plastik ve metal malzemeler başta olmak üzere her türlü maddeden üretilebilmektedir. Ancak ticari kolaylık sağlaması ve fiyatının da uygun olması bakımından telli çalgılar için üretilen penaların hammaddesi plastik olmaktadır. Telli enstrümanları da çalan kişiler plastik penalar kullanmayı tercih etmektedir.
Pena Nasıl Tutulur Ve Nasıl Yapılır?
Enstrümanları çalarken kullanılan araçların doğru tutulması gerekmektedir. Aksi taktirde müzik aletlerinden istenen sesler çıkmamaktadır. Pena kullanırken penanın doğru tutulması müzik aletinin tellerinin zarar görmemesini sağlamaktadır. Ayrıca penaların gevşek ya da sıkı değil normal tutulması kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Pena tutulurken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunların başında penanın işaret parmağı ile başparmak arasında tutulması penanın uç kısmının tellere bakması gerekmektedir. Penayı tutmak için başparmağın alınarak yukarı pozisyona getirilmesi daha sonra da penayı başparmağın pedine yerleştirerek sivri kısmını vücuda bakacak şekilde ayarlamak gerekmektedir. Pena kullanımında dikkat edilmesi gereken husus penanın sivri kısmının başparmaktan bir miktar dışarı doğru çıkması olmaktadır. Ardında da işaret parmağı ile başparmağın uç kısımlarını birleştirerek penanın dışarı çıkmasını sağlamak suretiyle müzik aleti çalınabilmektedir.
Penalar günümüzde sert plastikten yapılmaktadır. Gerekli malzemeler temin edildikten sonra pena yapımı oldukça kolay olmaktadır. Sert bir plastiği maket bıçağıyla keserek pena şekli vermek ve ardından da kesilen kenarları zımparalayarak pena yapmak oldukça basit olmaktadır.