Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, özel öğretim kurumu açacaklar, yönetici çalışma izin teklifi ve kurum öğretime başlamadan önce nitelikleri de belirtilen gerekli tüm personele ilişkin çalışma izin tekliflerinin yapılacağına dair kurucu beyanını, ayrıca Anadolu Sağlık Meslek Lisesi açacaklar ise her bölüm için bir asıl görevli aylık ücretli alan veya dal dersleri öğretmeninin çalışma izin tekliflerini de valilik veya kaymakamlıklara verecek.
Anadolu Sağlık Meslek Lisesi açacaklar, öğrencilerinin beceri eğitimi, staj çalışması ya da yaz uygulamalarını yapabilecekleri; okulla aynı il sınırları içerisinde, okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli ve okulun alan ve dallarına esas teşkil eden meslek gruplarına göre görevli sağlık personeli sayılarının da belirtildiği hastanelerle yapacakları, en az 10 yıl süreli ve İl Sağlık Müdürlüğünce onaylı protokolü ilgili kurumlara verecek.
Gerçek ve tüzel kişiler tarafından, Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında belirtilen faaliyetlerin, Kanun’a göre yetkili makamlardan kurum açma izni alınmadan yapıldığının tespiti halinde söz konusu yerler valilikçe kapatılacak.
Özel eğitim kurumlarında ders saati ücretli olarak uzman öğretici ve ayrıca ölçme ve değerlendirme servisi elemanı, yatılı okullarda belletmen, usta öğretici ve diğer personel ise isteğe bağlı olarak görevlendirilecek. Okullarda görevli yönetici ve öğretmenler ile ders saati ücretli olarak görevlendirilen uzman öğreticiler, dengi resmi okul öğretmenlerinin okutmakla yükümlü bulundukları ders saati sayısı kadar ders okutabilecek.
Yabancı uyruklu usta öğreticilere ön izin belgesi düzenlemesinde, öğreticinin lisans mezunu olduğuna ilişkin belge ile Bakanlıkça kabul edilen alanında düzenlenmiş belge veya sertifikasının Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri hazırlanacak. Ön izin belgesi için istenen belgeler, kurum yetkilisince Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecek. Valiliklerce şartları taşıdığı anlaşılanların beş iş günü içerisinde ön izin talepleri Bakanlığa gönderilecek. Bakanlıkça şartları taşıyanlara beş iş günü içinde ön izin belgesi düzenlenerek ilgili valiliklere gönderilecek. Yabancı uyruklu eğitim personelinin diplomasına sahip olduğu yükseköğretim kurumunun, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınmadığının bildirilmesi durumunda, Bakanlık, çalışma izninin iptali için durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirilecek. Ayrıca valilikten gereğinn yapılmasını istenecek. Kurumlarca ihtiyaç duyulan alanlarda, okul öncesi eğitim kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticiler ile tüm okullarda ders saati ücretli olarak görevlendirilen uzman öğreticiler hariç okullarda görevlendirilen usta öğreticiler, dersin öğretmeniyle birlikte haftada 30 saate kadar derse girebilecek.
Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’nde sınıf mevcudu en fazla 24 olacak
Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’nde 24, Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri’nde 26, diğer okullarda ise 30’dan fazla olamayacak. Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’nin her sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı, hastanelerle yapılan protokolde, yer alan hastanede görevli meslek gruplarına göre sağlık personeli sayılarının yarısını geçemeyecek. Ayrıca, her asıl görevli aylık ücretli alan/dal dersleri öğretmeni için en fazla iki şubeye öğrenci kaydı yapılabilecek. Mevcut özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, hastanelerle yönetmelikte belirtilen şartlara uygun olarak yeni protokol yapacak ve Genel Müdürlüğe gönderilmek üzere valiliğe teslim edecek. Yönetmelikte belirtilen sayıda asıl görevli aylık ücretli alan/dal dersleri öğretmeninin teklifini yaparak valilikten çalışma izinlerinin düzenlenmesini sağlayacak. Özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’nin açılması için gerekli şartların yerine getirildiğine Bakanlıkça karar verilene kadar özel Anadolu Sağlık Meslek Liseleri’ne yeni öğrenci kaydı ve nakli yapılamayacak.