Güncelleme Tarihi:
Özel okulların kayıt takvimi Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 27 Haziran’da başladı. Ancak konuya hakim olmayan veliler için bir kafa karışıklığı olduğu görülüyor. Bir iddiaya göre, özel okulların kayıt takvimiyle devlet liseleri tercih dönemi çakıştığı için veli ve öğrenciler büyük problemle karşılaşacak. Bunların hiçbiri doğru değil. Özel okulların kayıtları 27 Haziran-11 Temmuz arasında yapılıyor. Devlet okulları için se 2-13 Temmuz arasında tercih alma süreci tamamlanacak. Ancak bu durum öğrenciler için bir sıkıntı yaratmayacak. Bir öğrenci özel okula kesin kaydını yaptığı anda resmi okullar için tercih sisteminden çıkarılacak. Kayıtlarda en önemli konu bu. Velilerin bunu göz önünde bulundurarak özel okul kayıtlarında net olması gerekiyor.
Özel okullar için son kayıtlar 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Bunu takip eden iki gün daha adayların devlet okulları için tercih yapma hakkı bulunuyor. Eğer bir veli devlet okulu tercihi yaptıktan sonra özel okul için kesin kayda hak kazanmış ve kayıt yaptırmak istiyorsa, mutlaka devlet okulu tercihini, tercih yaptığı devlet okulundan iptal ettirmesi gerekiyor. Aksi takdirde sistem özel okul kaydını kabul etmeyecek. Özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrenci, devlet okulu tercih yapma hakkını kaybedecek. Devlet okulu seçmeyi düşünen veliler en geç 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00’ye kadar tercih yapabilir. Bu şekilde kayıt takvimi takip edilerek, devlet okulu tercihlerini ıskalama riski ortadan kalkacak.
PUANA DEĞİL, SIRALAMAYA GÖRE TECİH YAPIN
Bu yıl ilk defa uygulanan LGS, TEOG’un aksine eleyici bir sınavdı ve bu nedenle daha zor olarak değerlendirildi. Bu nedenle geçen seneki puanlara göre hareket etmek ciddi hatalara neden olabilir. Çünkü geçen yıl TEOG’da yaklaşık 17 bin öğrenci tam puan almıştı. Bu yıl tam puan alan öğrenci sayısı ise 18 olarak ilan edildi.
Peki, öğrenciler neye göre tercih yapmalı? Bunun için herkesin uygulayacağı bir formül var. Yüzdelik dilimlerden hareket etmek gerekiyor. Örneğin, yüzde 1.21’lik dilimdeyseniz bunu 9 bin 700 ile çarpıyorsunuz. Yani LGS’de tahmini sıranız 11 bin 700. Bu sırayı, geçen yıl TEOG’da okulların en son aldığı öğrencinin başarı sırasıyla kıyaslayarak bir fikir edinebilirsiniz. Ancak bunun bir tahmin olduğu ve bu yıl LGS’nin ilk defa uygulandığı akıldan çıkarılmamalı.
Özelde istediği okula kayıt imkanı bulamayanlar için devlette kayıt şansı devam edecek. LGS ile öğrenci alacak özel okullar için birinci ön kayıtlar 1 Temmuz saat 17.00’de sona erdi. Bu hafta 2 Temmuz’da asil listeden birinci kesin kayıtlar yapılıyor. 3 Temmuz’daysa sıra yedek listede. 4 Temmuz’da ikinci ön kayıtlar yapılacak. Burada bazı okullar puan düşüreceği için velilerimizin ikinci bir şansı doğacak ve bunun da özel okullardan takip edilmesi gerekiyor. 5 Temmuz’da asil ve yedek listedekiler için yine bir kesin kayıt döneminin ardından 6-11 Temmuz arasında boş kalan kontenjanlara serbest kayıtlar alınacak. Özel okul kayıt döneminde istediği okula yerleşme imkânı bulamayanlar için resmi okul tercihi yapma şansı devam edecek.
İYİ DONANIM SUNACAK BİR LİSE SEÇİN
Değerli öğrencilerimizin tercih yaparken dikkat etmeleri gereken husus, eğitim hayatlarının en değerli dört veya beş yılını bu okulda geçireceklerini unutmayarak, kendilerine ileride lazım olan donanımları sunabilecek bir okul seçmeleridir. Bu donanımların en başında iyi bir yabancı dil ve ikinci bir yabancı dil, teknoloji okur yazarlığı, ciddi iletişim becerileri, öz güven ve kendini iyi ifade edebilme becerileri kazandırması geliyor. Bu süreçte en önemli şey tercih edilecek okulun öğrencilerimizi geleceğe hazırlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki, özel okullarımızın bir kısmı sınavla aldıkları gibi büyük bir kısmı da sınav notundan bağımsız olarak öğrenci kabul ediyor. Değerli velilerimizin, çevrelerindeki bu okulları da yerlerinde inceleyerek kayıt takviminden bağımsız olarak yaz ayları boyunca kayıt yaptırma imkanları bulunuyor.
Ayrıca tüm okullarımız lise kayıtlarında sınav başarısı ve değişik kriterlere göre farklı burs imkanları sunduğu için velilerimize bu imkanları da değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Tüm öğrencilerimize önlerindeki bu lise hayatlarında başarılar diler ve güzel bir kayıt dönemi olması temennilerimi sunarım.
NURULLAH DAL KİMDİR?
1966 yılında İstanbul’da doğan Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği mezunu olan Nurullah Dal, 1987’den itibaren İstanbul İşletme İktisadi Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptı. New York Üniversitesi’nde bilgisayar programlama ve veri analizi üzerinde iki yıl eğitim gördü. Kendi alanı dışında Polonya ve Almanya’da gıda üzerine çalıştı. Daha sonra dedesi Hasan Yeşil’in kurduğu Aksaya Koleji’nin 10’uncu yılında okulun kurucu temsilcisi ve genel müdürü oldu. 2012’den itibaren aile içinde yapılan düzenleme üzerine yönetim kurulundaki görevine devam etti. Ayrıca açtığı üç yurdun da kuruculuğunu üstlendi. Nurullah Dal, Türkiye Özel Okullar Derneği’nde 2000 yılından itibaren Yönetim Kurulu’nda.