‘Özel eğitim öğretmenliği’ YGS 4’ten öğrenci alacak

Güncelleme Tarihi:

‘Özel eğitim öğretmenliği’ YGS 4’ten öğrenci alacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 09:42

YÖK görme, işitme ve zihin engelliler ile üstün zekalı öğretmenliğini ‘özel eğitim öğretmenliği’ adı altında topladı. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak bu yeni lisans programının puan türü ise YGS-4 olacak.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yaptığı açıklamaya göre zihinsel, işitme ve görme engelliler ile üstün yetenekliler öğretmenliği olarak ayrı ayrı verilen lisans eğitimleri birleştirilerek, ‘özel eğitim öğretmenliği’ adı altında yeni bir lisans programı oluşturuldu. Yeni program, tüm eğitim fakültelerinde 2016-2017 öğretim yılından itibaren başlatılacak. Özel eğitim öğretmenliği Türkiye’de yeni ancak geçen yıl sadece Kıbrıs’ta bulunan bir üniversitede açıldı ve 70 kişilik kontenjanın hepsi doldu. YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, dört bölümün toplandığı ‘özel eğitim öğretmenliği’ YGS-4 puan türünden öğrenci alacak. Eski sisteme göre zihin, görme ve işitme engelliler YGS-4; üstün zekalılar öğretmenliği ise YGS-6 puan türünden öğrenci alıyordu. Şu an için 18’i devlet, beşi vakıf, dördü Kıbrıs’ta ve biri de Azerbaycan’da olmak üzere toplam 28 üniversitede bu dört alanda eğitimler veriliyor. Devlet, burslu (farklı burs miktarları dahil) ve ücretli olmak üzere 2015 tercih kılavuzunda toplamda 75 program var. Geçen yıl hepsinin toplam kontenjanı 2 bin 493 iken, bunun 2 bin 399’u doldu.

Haberin Devamı

TERCİHLERİ ARTIRABİLİR

Uzmanlara göre, bu dört dalın bir çatı altında toplanması ve isminin ‘özel eğitim öğretmenliği’ olması olumlu bir gelişme. ‘Engelli öğretmenliği’ ifadesinin adayların tercihlerine olumsuz yansıdığını, tercih psikolojisini kötü etkilediğini belirten uzmanlar, özel eğitim denince öğrencilerin kafasında daha olumlu bir bölümün şekilleneceğini, bunun tercihleri artırabileceğini söylüyor.

Aynı şekilde bölüm puanlarının da yükseleceği görüşündeler. Uzmanlara göre, aynı içerik ve müfredata sahip olmasına ve aynı alanda uzman yetiştirmesine rağmen isim farklılığı nedeniyle öğrencilerin kafasını karıştıran pek çok bölüm bulunuyor. Turizm, iktisadi ve idari bilimler, uluslararası ilişkiler, yönetim bilimleri gibi alanlarda da bu kargaşanın olduğunu söyleyen uzmanlar, bunlarda da isim standartı yakalanabilirse öğrencilerin kafa karışıklığının giderilebileceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

6 ALANDA SEÇMELİ DERS HAVUZU

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamalarına göre yeni lisans programı hakkındaki bilgiler şöyle:

- Yeni özel eğitim öğretmenliği lisans programında bulunan 26 ortak alan dersi, programın çekirdek müfredatını oluşturuyor.

- Bu müfredat, öğretmen adaylarına özel eğitim alanıyla ilgili temel yeterlilikleri kazandırmayı hedefliyor.

- Derslerin çoğu özel eğitim ihtiyacı olan bütün grupları kapsayacak şekilde yapılandırıldı ve ders içerikleri de bu bağlamda hazırlandı.

- Yeni program, öğretmen adaylarının özel eğitimle ilgili farklı alanlarda uzmanlaşmasına da imkân veriyor. ‘Zihin yetersizliği’, ‘otizm spektrum bozukluğu’, ‘öğrenme güçlüğü’, ‘özel yetenek’, ‘işitme yetersizliği’ ve ‘görme yetersizliği’ olmak üzere toplam 6 alanda seçmeli ders havuzu oluşturuldu.

Haberin Devamı

- Öğrenciler, böylece ilgilerine göre istedikleri bir ya da fazla özel eğitim alanında uzmanlaşabilecek.

2015 VERİLERİ İLE DÖRT LİSANS PROGRAMI

Zihin Engelliler

Bu alanda tercih listesinde yer alan Türkiye’deki üniversitelerde adayların tercih edebileceği, devlet, burslu ve ücretli olmak üzere 50 ayrı öğretmenlik programı var. Toplam 1913 kontenjan verildi. Tamamı doldu. En yüksek başarı sıralaması, 28 bin; en düşük ise 860 bin.

Görme Engelliler

Bu öğretmenlik programı sadece Gazi Üniversitesi’nde bulunuyor. 67 kontenjanın hepsi doldu. Başarı sırası 54 bin.

İşitme Engelliler

Üç üniversitede bu program var. Anadolu, 19 Mayıs ve Karadeniz Teknik üniversitelerinde olan alana toplamda 160 kontenjan verildi. Bunlara 159 kişi yerleşti. En yüksek başarı sırası 57 bin 300; en düşük ise 64 bin 800.

Haberin Devamı

Üstün Zekalılar

Bu öğretmenlik programı genellikle vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Devlet olarak sadece İstanbul Üniversitesi’nde yer alıyor. Yine geçen yıl devlet, burslu, ücretliler dâhil 12 ayrı programla öğrenci alındı. Toplamda 202 olan kontenjana 152 aday yerleşti. En yüksek başarı sırası 99 bin 300; en düşük ise 1 milyon 152 bin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!