Güncelleme Tarihi:
Avrupa Birliği Erasmus+KA2 projesi kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası Üstün Yetenekliler/ Zekalılar Yeni Yaklaşımlar ve Eğitimsel Uygulamalar’ başlıklı konferans başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, “Hala güvenilirliği tartışmalı olan pedagojik formasyon programlarımızda bile bu özel eğitim konusunu ihmal ediyoruz” dedi. Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen konferans öncesinde Doç. Dr. Mehmet Efe yönetimindeki Gazi Gençlik Oda Orkestrası, katılımcılara müzik ziyafeti sundu. Proje; üstün yetenekli ve zekalı çocukların eğitimi üzerine farklı temaların ele alınması, konu ile ilgili uluslararası çalışmaların ve alan uzmanlarının deneyimlerini paylaşması ile bu çocuklara eğitim veren öğretmenler, aileler, kurumlar ve araştırmacılara ışık tutmayı amaçlıyor. Koordinatörlüğünü Türkiye’den Gazi Üniversitesi’nin üstlendiği projenin diğer ortakları ise İtalya’dan The European Pole of Knowledge, Almanya’dan Landliche Erwachsenenbildung Thüringen (LEB) ve Çek Cumhuriyeti’nden EDU Merkezi.
CİDDİ BİR DERS OLARAK OKUTULMALI
Konferansta konuşan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, özel eğitim ile ilgili temel bilgilerin üniversitelerde, eğitim fakültelerinde bölümlerin dışında da mutlaka eğitim programlarında olması gerektiğine vurgu yaparak, “Hala güvenilirliği tartışmalı olan pedagojik formasyon programlarımızda bile bu özel eğitim konumuzu ihmal ediyoruz. Kaldı ki bunu formasyon programlarının da ötesine geçirerek bu özel eğitim yöntem ve tekniklerini ihtiyaçlarımız doğrultusunda bütün öğretmenlik eğitimi alanlarında ciddi bir ders olarak okutulması mecburiyetindeyiz. Bu mecburiyeti yerine getirmediğimiz zaman mesleğinin başında genç öğretmenlerimiz sınıfa girdikleri zaman o kafalarında kendilerine verdiğimiz sınıf kompozisyonundan bambaşka bir sınıfla karşılaşıyorlar. Öğrenme güçlüğü olabilen, destek eğitimine ihtiyacı olan öğrenciler karşısında öğretmenlerimiz bir anda geri çekilip ne yapacağını bilemez durumda kalıyor” ifadelerini kullandı.
KONFERANS ÜÇ GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK
Konferans dahilinde üç gün boyunca üstün yetenekliler ve üstün zekalılar için yeni yaklaşımlar geliştirilmesi konusunda dünyanın çeşitli ülkelerindeki yeni yaklaşımları ve eğitimsel uygulamaları inceleme ve Türkiye’de yaşanan deneyimleri değerlendirme fırsatı bulunacak. Öte yandan ortak ülkelerle birlikte projenin hedef kitlesi olan öğretmen, üstün yetenekli çocuk, öğrenci ve ailelerine yaygınlaştırmak amacıyla öğretmen eğitiminde kullanılacak olan stratejilere yönelik olarak el broşürleri, afişler, kitapçıklar hazırlanacak, seminerler düzenlenecek, elektronik gazete basılacak, web sitesi oluşturulacak. İtalya ve Türkiye’de ulusal ve uluslararası toplantı ve konferanslar düzenlenecek. Almanya’da eğiticilerin eğitimi gerçekleştirilecek, projenin her türlü çıktısı sosyal medyada paylaşılacak. Bununla birlikte Gazi Üniversitesi’nde açılacak olan ‘Üstün Yetenekliler Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üstün yeteneklilerin değerlendirilmesi ve eğitimi konularında bilimsel araştırmalar yürütülerek, eğitim programlarının geliştirilmesi ve bu alanlarda araştırmacıların yetiştirmesi sağlanacak ve bu alanlarda araştırmacıların yetiştirmesi sağlanacak ve Türkiye genelinde projenin sonuçlarının yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yapılacak.
Konferansa, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Üniversitesi Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Esra Ömeroğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.