Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla 81 ile özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin yüz yüze eğitimlerine ilişkin yazı gönderildi. Buna göre, kademeli olarak yüz yüze eğitimin genişletilmesi kapsamında 26 Ekim itibarıyla tüm kademe ve sınıf seviyelerinde eğitim veren özel eğitim okulları ve özel eğitim sınıflarında beş gün yüz yüze eğitime başlanacak. Yüz yüze eğitim için öğrencilerin okula devamının sağlanmasında velilerin tercihi esas alınacak ve velinin yazılı talebi doğrultusunda yüz yüze eğitime devam etmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak. Yüz yüze eğitimde, her ders saati 30 dakika, teneffüsler ise 10 dakika olacak. Öğretmenler tarafından haftada beş gün okulda yüz yüze eğitim verilecek olması nedeniyle okula devam etmeyen öğrenciler için ayrıca canlı ders yapılamayacak. Bu nedenle yüz yüze devam etmeyen öğrencilerin "www.orgm.meb.gov.tr" ve “www.eba.gov.tr“ web sayfalarından, "özelimegitimdeyim" ile "EKPSSMEBOZEL" mobil uygulamalarından veya "tid.meb.gov.tr" gibi dijital platformlarından yararlanması, ayrıca EBA ilkokul ve ortaokulda yayınlanan özel eğitim öğrencilerine yönelik hazırlanan ders videolarının takip edilmesi velilere tavsiye edilecek ve takibi sağlanacak. Veli dilekçelerine istinaden bir sınıfa kayıtlı tüm öğrencilerin uzaktan eğitime devam etmesi halinde, ders saati kadar uzaktan canlı dersler yapılacak.
VELİLERE DE DERS BAŞI
Millî Eğitim Bakanlığı özel eğitime gereksinim duyan çocukların aileleri için yeni eğitim programları başlattı. Bakan Ziya Selçuk, bu kapsamda gittiği Ankara Mamak Halk Eğitimi Merkezi’nde velilerle sınıf ortamında bir araya geldi.
Özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler için 26 Ekim Pazartesi gününden itibaren tam zamanlı yüz yüze eğitime başlanılması kararı alan Millî Eğitim Bakanlığı, ailelere yönelik destekleme çalışmalarına da yenilerini ekliyor. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı veli eğitimi kurslarında ebeveynler çocuklarıyla günlük yaşam, öz bakım ve iletişim becerilerini geliştirmek ve duygusal yönden destek alabilmek için tıpkı onlar gibi ders başı yapıyor.
‘Ortopedik Engeli ve Süreğen Hastalığı Bulunan Bireylerin Aileleri’nden ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Bulunan Bireylerin Aileleri’ne kadar geniş bir yelpazede düzenlenen kurslarda özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin öz bakım, günlük yaşam, dil ve iletişim becerilerinin desteklenmesi gibi birçok konu yer alıyor.
BAKANLIKTAN BİR İLK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin velileriyle ders başı yaparak öğretmenin sunumunu dinledi. Ders sonunda ise Ziya Öğretmen olarak tahta başına geçti. Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin hayat boyu öğrenmeye erişiminin artırılması için 5 engel grubuna ait 715 kurs programı bulunduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Öğrencilerimizin eğitim imkânlarını artırıyoruz ancak biz bu çocuklarımızın velilerine yani sizlere de destek olmalıyız ve oluyoruz. Çünkü biliyoruz ki engeli bulunan bir çocuğun annesi, babası, kardeşi hatta büyük annesi ya da dedesi olmak da özel bir durumdur. Bakanlık olarak ilk kez özel eğitime gereksinim duyan bireylerin ailelerine yönelik 12 kurs programı hazırladık. Çocuğunuzun engel durumuna göre seçeceğiniz kurslarla sizlere duygusal destek vermek ve bilginizi artırmak, işlerinizi kolaylaştırmak istiyoruz.”
AKŞAM YA DA HAFTASONU EĞİTİM
“Çocuklarımızın ailelerinin uygunluk durumuna göre kursların akşam ya da hafta sonu olması da mümkün. Özel eğitime gereksinim duyan çocuklarımızın aileleri için bu kurslarımız bundan sonra hep devam edecek. İhtiyaç ve talepler doğrultusunda kursların sayıları ve çeşitliliği artırılabilecek.”