Güncelleme Tarihi:
Özel dershane dernekleri ÖZ-DE-BİR ve GÜVENDER temsilcileri tarafından Kocatepe Kültür Merkezinde "Özel Dershaneler Süreci Değerlendirme Toplantısı" düzenlendi. ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren “Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun”un Anayasa Mahkemesi’nin gündeminde olduğunu hatırlattı. Köprülü, bu süreçte üç dernek adına Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine dershane tartışmalarını somutlayan bir dosya gönderdiklerini ve Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerden randevu talep ettiklerini, dernek üyelerinden de Anayasa Mahkemesi üyelerine konuyla ilgili mektuplar yazmalarını istediklerini aktardı.
Köprülü, Kanun'un kamuoyuna yansıtıldığı gibi bir dönüşüm yasası olmaktan öte dershaneleri kapanmayla karşı karşıya bıraktığını savunarak, "Bu yasanın, eğitimin dershanelerden kaynaklı olduğu iddia edilen sorunlarına hiçbir çözüm getiremeyeceği açıktır. Beklentimiz tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi, dönüşümün zorlama yaklaşımlarından uzak serbest piyasa şartlarında, isteğe bağlı olarak gerçekleşeceği bir düzenleme ile yapılmasıdır" görüşü bildirdi.
"Meseleye maddi açıdan bakmıyoruz"
Köprülü, kanun teklifinin Meclise gönderilmesi öncesinde, konunun taraflarının memnun olacağı bir düzenleme içereceğinin en yetkili ağızlarca dile getirilmesine karşın sonucun böyle olmadığını savunarak, şöyle devam etti:
"Herkesçe bilinmekte ve uygulanabilirliği tartışmalı, teşvik vaadiyle özel okullar ve sektör iknaya çalışılmaktadır. Sektör temsilcileri bu durumu birçok ortamda seslendirmektedirler. Gerek özel dershane kurucu ve çalışanları gerekse bu kurumlardan hizmet alanlar şimdiden önemli kayıplara uğramışlardır. Bu yasa, dönüşüm imkanı olmayan dershane kurucularının büyük maddi kayıplarla mağduriyet yaşamasına, pek çok kurucunun varlıklarını sürdürmek için adeta dönüşüme zorlanmasına ve geleceği belirsiz riskler almalarına, devletin sunduğu hizmetlerin farklılığından kaynaklanan eşitsizlikleri tamamlamak isteyenlerin ek eğitim haklarından yoksun bırakılmalarına neden olacaktır."
Köprülü, yasanın özel ders alma imkanı olanların ayrıcalık kazanmalarına, eğitim fırsatlarından bireylerin imkanları ölçüsünde yaralanabileceği ek eğitimlerin yasaklandığı bir ortam oluşmasına yol açacağını öne sürdü.
Eğitimciler olarak meseleye hiçbir zaman maddi açıdan bakmadıklarının altını çizen Köprülü, şunları söyledi:
"Çocuklarımızın gelecekleriyle ilgili olarak, ülkemizde bilhassa Doğu ve Güneydoğu'da gençlerin ders dışı zamanlarında ciddi boşluk oluşacağı ve daha fazla gencimizin karanlık emeli olanların kucağına itileceği endişesini taşıyoruz. Ayrıca, bugün artık açıkça görülüyor ki dershanelerin kapatılması konusu, eğitim sorunlarına çözüm bulma amacından giderek uzaklaşmaktadır. Kapatmayla başlayan süreç bir taraftan dönüştürme olarak değiştirilip sektörün karşı çıkmaması beklenirken bir taraftan da öğrencilerin dershanelere kayıt yaptırmamaları çağrısı yapılmakta, serbest ticaret kurallarına aykırı olarak dershanelerin günlük faaliyetleri engellenmektedir. Öyle ki özel okulları teşvik ve özel okullara dönüşüm olarak yola çıkılan bu düzenlemenin bugün geldiği nokta, özel okullardan devlet okullarına geçişin teşviki ve kolaylaştırılmasıyla özel okulların boşaltılmasına kadar yönelmiştir."